Haifiske i USA:

Raser mot haiturneringer: - Helt forkastelig

Sportsfiskere mener haipopulasjonen er blitt for stor. - Er det én ting havet trenger, så er det flere haier, ikke færre, svarer marinbiolog Fredrik Myhre.

POSERING: Dette bildet er hentet fra dokumentaren «Fin» fra 2021, som blant annet tar oss med til haifiskekonkurranser som Monster Shark Tournament i New Bedford i Massachusetts. Foto: Skjermdump fra trailer
POSERING: Dette bildet er hentet fra dokumentaren «Fin» fra 2021, som blant annet tar oss med til haifiskekonkurranser som Monster Shark Tournament i New Bedford i Massachusetts. Foto: Skjermdump fra trailer Vis mer
Publisert

Tidligere denne måneden gikk haifisketurneringen Florida Shark Cull Tournament av stabelen utenfor Palm Beach i Florida. Nærmere et dusin oksehaier ble drept i en pengepremiekonkurranse om å se hvem som kunne fange den største.

Årlig arrangeres det flere lignende haifisketurneringer i USA.

- Dette er en helt forkastelig form for konkurranse som må stanses umiddelbart, sier marinbiolog Fredrik Myhre til Dagbladet.

Myhre er til daglig leder av havteamet i WWF Verdens naturfond. I tillegg er han leder for organisasjonen Hjelp Havets Haier.

- Jeg blir både forbanna og trist over disse konkurransene. Dessverre er det ikke et ukjent fenomen at flere slike skjer hvert eneste år. Havets haier trenger økt beskyttelse, ikke å bli sett på som en premie det er fritt frem å fiske etter, fortsetter han.

TRAILER: «Fin» er en amerikansk dokumentarfilm fra 2021 regissert av Eli Roth. Filmen tar blant annet for seg haifisketurneringer.

Økende haipopulasjon

Robert «Fly» Navarro er en arrangørene bak turneringen. I et intervju med den Florida-baserte TV-stasjonen WPLG Local 10 News, forteller han at den lokale haibestanden har økt de siste årene. Navarro mener derfor at turneringen var nødvendig.

- Vi har begynt å komme til et punkt hvor det er en ubalanse, der det for øyeblikket er litt for mange haier, sier Navarro som også jobber som promotør for sportsfiskekonkurranser.

KAMP: Det ble en dramatisk kamp om fisken til denne mannen i kajakk. Video: KameraOne Vis mer

Navarro argumenterer for at hai i stadig økende grad spiser fiskernes fangst før de rekker å trekke den opp av havet.

- Det er her jeg lever, jeg lever på vannet. Vi begynner å komme til et punkt der du mister 50 prosent av det vi fisker til haier, forklarer han.

Fredrik Myhre avviser arrangørens påstander om overpopulasjon av hai i Floridas farvann.

- Dette støttes absolutt ikke av vitenskapen og er ikke riktig. Mange av haiartene det legges opp til å fange i disse konkurransene er i tillegg utrydningstruet internasjonalt. Er det én ting havet trenger, så er det flere haier, ikke færre.

Skremmende holdninger

Lovverket i Florida sier at sportsfiskere bare kan fiske oksehaier. Det er videre begrenset til én hai per person, eller to per båt, avhengig av hva som er færrest. Dersom det ble fanget andre arter enn oksehai, så skulle de settes løs etter at de var blitt merket.

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein / WWF Verdens naturfond
MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein / WWF Verdens naturfond Vis mer

- Dessverre er det liten kontroll på hva som faktisk fiskes og ikke i disse fiskekonkurransene og mørketallene antas å være betydelige, sier Myhre til Dagbladet.

- Det er også skremmende å se holdningene som en del av de som både arrangerer og deltar på slike konkurranser har til haiene.

Innlegg på turneringens Facebook-side avslørte at noen av sportsfiskerne hadde andre intensjoner enn å sette haier tilbake i havet.

I et innlegg sto det «Drep så mange som mulig hver dag, vær så snill». En annen skrev «Stor eller liten, drep dem alle sammen».

Avslørt i skjult videoopptak

Ifølge Local 10 News ble fiskerne på en av båtene tatt i å mishandle en vernet revlehai til døde. En annen av sportsfiskerne skal ha skrytt av å ha trukket en oksehai etter båten i to timer til den til slutt døde.

I et skjult videopptak delt av gruppen Save Florida Sharks på Instagram, hører vi hvordan en av arrangørene ber deltagerne om ikke kaste hele haier over bord.

Dette er opptak som skal være av Jason Barquin, en av arrangørene av fiskekonkurransen.

- Barquin gir klare instrukser til de som deltar i konkurransen om å ikke la det bli igjen beviser på døde haier på havbunnen i områdene det skal fiskes i, forklarer Myhre før han utdyper.

- Dette fordi, som han selv sier i opptakene, ønsker å unngå at dykkere skal finne de døde haiene og dermed kunne spre disse opplysningene til media, vitenskapsmiljøer og andre som kan ha interesse av å vite om de virkelige tallene over haiene som fiskes.

- Ondskapsfull drapsbegivenhet

WPLG Local 10 News snakket med Ryan Walton som var en av flere miljøvernere som deltok som observatører. Han er kritisk til at det er lovlig å fiske oksehai i Florida.

VEIING AV FANGST: Bilde fra dokumentaren «Fin» fra 2021, som blant annet tar oss med til haifisketurneringen Monster Shark Tournament i New Bedford i Massachusetts. Foto: Skjermdump fra trailer
VEIING AV FANGST: Bilde fra dokumentaren «Fin» fra 2021, som blant annet tar oss med til haifisketurneringen Monster Shark Tournament i New Bedford i Massachusetts. Foto: Skjermdump fra trailer Vis mer

- Dette er en ondskapsfull drapsbegivenhet begått av individer som innser at gjennom staten Florida er oksehaien en lovlig art å fange. Dette utnytter de og gjør alt de kan for å utslette dem, sier Walton til Local 10 News.

Totalt deltok 54 båter i turneringen, men bare 13 kom tilbake for å registrere veiing av hai som ble fisket.

Ifølge arrangør Robert Navarro ble det - i tillegg til oksehaier - fanget, merket og sluppet ut 150 haier i løpet av konkurransen.

Frykten etter «Haisommer»

Haiene er i dag en av verdens mest truede dyregrupper. Dette skyldes i hovedsak overfiske, men også økte havtemperaturer og havforsuring, tap av leveområder, samt forurensing og plastforsøpling truer haiene.

- Hvert år fiskes det rundt 100 millioner hai – eller over 11 000 hai hver eneste time 365 dager i året. Dette er helt vanvittige tall og dessverre altfor mye til at haiene klarer å erstatte det vi fisker opp. Som følge av dette er i dag en tredjedel av alle kjente rundt 500 ulike arter av hai direkte utrydningstruet, sier Myhre.

GLEFSER TIL: Flere besøkende ved et akvarium i Florida fikk seg overraskelse da de så denne haien i aksjon. Video: Tiktok / Privat. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Marinbiologen og haieksperten mener mennesker burde frykte for haiene – men ikke på den måten de fleste kanskje tror.

- Et hav uten haier er nemlig et hav i stor krise. Haiene har svømt rundt på planeten vår i over 400 millioner år. De har vært med på å forme både livet i havet og på land, og havet slik vi kjenner det er helt avhengig av sine haier, sier Myhre.

- Siden vi mennesker – og nesten alt annet liv her på Jorden – også er avhengig av et sunt og friskt hav for alt vi gjør, så er vi også avhengige av verdens haier. Noe å tenke på for noen og enhver i sommer dersom den irrasjonelle haifrykten fra «Haisommer» kanskje kommer sigende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer