Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Hamsun-sensur

- Jeg føler meg regelrett sensurert, sier Hamsun-biograf Arne Tumyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler meg regelrett sensurert, sier Hamsun-biograf Arne Tumyr.

Han forlater Hamarøy og Hamsun-dagene i raseri etter at forfatterens barnebarn, Leif Hamsun, har beordret biografien «Knut Hamsun og hans kors» fjernet fra salg i butikken ved Hamsuns barndomshjem.

- Jeg er klar over at boka inneholder en del kritisk stoff om Hamsun og hans familie, men vi har ytringsfrihet i Norge, sier Arne Tumyr (67) som valgte å avbryte sitt opphold på litteraturseminaret i protest.

For drøy

- Det er første gang jeg har bedt om at en bok blir fjernet, men denne er for drøy, sier Leif Hamsun (57), barnebarn av Knut Hamsun.

Tumyr har arbeidet i tre år med å samle opplysninger om dikterhøvdingen på Nørholm og hans forhold til sine medmennesker i perioden 1920- 1952.

Boka har blitt kritisert for ikke å være godt nok vitenskapelig håndverk, men forfatteren har fått ros for å ha framskaffet nye brev. I boka hevder Tumyr at det ikke finnes noe belegg for å si at Hamsun hjalp flere jøder fra å bli henrettet av tyskerne.

Ute i kulden

Tumyr mener Hamsun-dagene, som arrangeres annethvert år, fungerer som en fanklubb for innvidde.

- Kritiske røster frabes. Jeg blir ikke tatt inn i varmen fordi jeg regnes som en amatør. Men ethvert oppegående individ må ha rett til å vurdere Hamsun som politisk samfunnsmenneske, sier Tumyr, som har arbeidet som avisredaktør og journalist i 30 år.

Leif Hamsun innrømmer at han ikke har lest biografien - bare skummet gjennom.

- Men jeg har snakket med flere som har lest den, og de reagerer. Det forekommer flere faktiske feil i boka.

- Men har du rett til å sensurere den vekk fra butikkhyllene?

- Nei, men jeg har rett til å si hva jeg mener. De må gjerne sette boka fram igjen, men den gir et forvrengt helhetsbilde både at min farfar og min far Tore Hamsun.

REISER HJEM: - Jeg har rett til å komme med mine synspunkter på Knut Hamsun, sier Arne Tumyr. Nå reiser han hjem til Kristiansand i raseri etter at biografien hans «Knut Hamsun og hans kors» er blitt fjernet fra suvenirbutikken.