Skjenkestans opphevet

Raser mot Høie: - Barnslig

Opposisjonen hevder en snurt Bent Høie bevisst har feiltolket Stortingets vedtak om å oppheve skjenkestansen. - Jeg er dypt skuffa over Bent Høies oppførsel, sier SVs nestleder.

Bent Høie: - Vær forberedt på forlengede tiltak. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget har i dag vedtatt å be regjeringen snu og avvikle den nasjonale skjenkestoppen. De ber om at kommuner med lite smitte skal kunne tillate alkohol til maten, mot regjeringens ønsker.

Det ble klart da Stortinget voterte over et forslag fra partileder Siv Jensen på vegne av Frp.

«Stortinget ber regjeringen sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering», lød forslaget.

Bent Høie (H) gikk derfor på Dagsrevyen på NRK tirsdag kveld og fortalte at han, motvillig, ville følge Stortingets krav og åpne for skjenking landet over fra og med fredag.

- Barnslig

Men dét har satt sinnene i kok i opposisjonen på Stortinget.

- Nå oppfører Høie seg barnslig. Nå tvangsåpner han hele landet, og later som om det er dét opposisjonen har bedt ham om, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Dagbladet.

SV-nestlederen sier Stortinget i realiteten har bedt om at skjenking kan åpnes i kommuner som har lavt smittetrykk, ikke hele landet. Høie valgte å åpne i hele landet, og gi kommunene tid til å innføre lokal skjenkestopp for egen kjøl.

- Så her gjør Høie hele Norge til lekegrind for Høyres politiske spill, sier SV-toppen.

Høie: - SV har misforstått

Bent Høie mener kritikken tyder på at SV har misforstått forslaget de selv stemte for.

- Dette tyder på at partiene som har vedtatt dette ikke har snakket sammen. Jeg har avklart dette med Frp, at det var slik de mente forslaget sitt - at kommunene selv skulle vurdere smittetrykket sitt i henhold til skjenking i kommunen. Derfor har kommunene to dager på å innføre skjenkestopp i tilfelle de ønsker det.

- Jeg tolker Ap sine uttalelser i media at de også mener kommunene skal bestemme. Resultatet hadde blitt det samme uansett om vi hadde gjort det som Fylkesnes og SV nå ønsker, men loven hadde da blitt snudd på hodet i forhold til både covid-19-forskriften og alkoholloven, sier Høie.

«Dypt skuffet» over Høie

I forkant av Solbergs redegjørelse hadde Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalt regjeringen å oppheve skjenkestoppen, mens Helsedirektoratet mente den burde videreføres i 14 dager til.

- Nå må Høie begynne å ta litt ansvar her, høre etter og ikke minst la kommuner med lavt smittetrykk få bruke hodet før det går ut over befolkningens tro på rådene til myndighetene. I Gamvik, Skjervøy eller Tynset har det knapt vært smitte siste halvår. Hadde situasjonen vært tilsvarende i Oslo ville han selvsagt ha tillatt å åpning. Jeg er dypt skuffet over Bent Høies oppførsel, og ber statsministeren om å rydde opp i dette farlige spillet, sier Fylkesnes.

Mandag redegjorde statsminister Erna Solberg (H) for Stortinget om coronasituasjonen. Hun gjorde det da klart at regjeringen viderefører regelen om at restauranter og puber ikke har lov å servere alkohol, men at de skal vurdere den på nytt i neste uke.

Det var denne beslutningen Stortinget omgjorde i all hast tirsdag ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer