Raser mot hundeeiere: - Det er helt for jævlig

Sauebønder fortviler over båteiere som slipper løs hundene sine i Vestfold-skjærgården. Tirsdag ble en av Tor G. Birkelands søyer funnet drept.

SKADD: Småbruker Tor G. Birkelands søye var blodig da han sjekket til flokken på øya Froungen i helga. To av sauene er borte. Foto: Tor G. Birkeland
SKADD: Småbruker Tor G. Birkelands søye var blodig da han sjekket til flokken på øya Froungen i helga. To av sauene er borte. Foto: Tor G. BirkelandVis mer

I helga skulle småbruker Tor G. Birkeland se om alt sto bra til med de 13 sauene han satt ut på øya Froungen utenfor Tjøme i Vestfold for bare noen uker siden.

Sauene løper alltid mot ham når han kommer, men denne gangen kunne han bare telle ti stykker. Én kom haltende litt bak, blodig og med store bitemerker. De to andre er sannsynligvis drevet på sjøen av hunder som er sluppet ut av båteiere, tror Birkeland.

Før han dro, ga Birkeland den skambitte søya mat og vann, og det virket som det skulle gå bra.

Da sjekket til henne igjen mandag, så hun ut til å komme seg, men tirsdag morgen fikk han en telefon fra Statens naturoppsyn, som etter litt leiting fant henne død.

Det var TV 2 som først snakket med Birkeland om hendelsen.

DREPT: Søya ble funnet død av Statens naturoppsyn tirsdag. Foto: Per Espen Fjeld
DREPT: Søya ble funnet død av Statens naturoppsyn tirsdag. Foto: Per Espen Fjeld Vis mer

- Helt for jævlig

- Det er helt for jævlig at folk ikke respekterer båndtvangen, men slipper hundene løs når de har lagt til med båten fordi det er enklere enn å gå tur, sier Birkeland.

Det er andre året han har noen av sauene utplassert på Froungen, etter oppfordring fra blant andre Statens naturoppsyn, for å holde vegetasjonen på øya nede.

SMÅBRUKER: Tor G. Birkeland har mistet tre sauer denne uka. Foto: Privat
SMÅBRUKER: Tor G. Birkeland har mistet tre sauer denne uka. Foto: Privat Vis mer

I fjor mistet han tre av dem, forårsaket av hundene til en hytteeier i området.

Han trodde det skulle bli tryggere i år, men den gang ei. Den døde søya var den første sauen familien fikk, og de hadde et nært forhold til henne, forteller Birkeland.

Det var naturoppsyn Per Espen Fjeld som dro ut for å sjekke til Birkelands sauer tirsdag. På grunn av fjorårets angrep, som de har videoopptak av, holder han et ekstra øye med dette området.

- Jeg hadde sett hunder på øya og mistenkte at det kunne være noe, da jeg dro ut og fant den døde sauen. Jeg kan greit konkludere med at den er drept av hund, det er det ingen tvil om, sier han til Dagbladet.

Han har varslet politiet, skjærgårdstjenesten og nasjonalparken, som driver oppsyn i området på daglig basis. I tillegg er bøndene selv jevnlig ute og sjekker til dyra.

- Vi har en sterk mistanke om hvilke hunder som står bak, og vi kommer til å holde veldig tett oppsyn i området framover. Når vi kan påvise løse hunder går vi rask til politianmeldelse, forsikrer han.

Fortviler

Forrige uke fant naturoppsynet også en død sau flytende i sjøen. Den tilhørte Kurt Evje fra Tjøme, som har hatt sau ute på øyene i området i 30 år. Han anslår at han i snitt har mistet tre sau hvert eneste år på grunn av løse hunder.

FORTVILER: Saueeier Kurt Evje. Foto: Privat
FORTVILER: Saueeier Kurt Evje. Foto: Privat Vis mer

- Mine sauer er nesten kontinuerlig under oppsyn. Likevel er det hvert forbanna år noen som slipper bikkja si, der bikkja jager sauene til sjøs. De hopper ikke uti uten grunn, sier han til Dagbladet.

Han har tidligere politianmeldt en hundeeier som skal ha sett hvordan hunden jaget en av sauene til sjøs så den druknet. Vedkommende skal ha ringt og beklaget, men saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Evje føler seg nærmest uten rettigheter når han ikke har bevis på hva som har skjedd, og fortviler over at folk ikke respekterer båndtvangen.

- Vi får et lite tilskudd fra nasjonalparken for å ha sauene på øyene. I fjor dekket det akkurat tapene mine.

Mistenker at det er bevisst

Ifølge Fjeld kan man ikke påvise at Evjes sau, eller andre som finnes uten bitemerker på sjøen, har blitt jaget av hund. De kan også ha ramlet, men han utelukker på ingen måte at en del skyldes løse hunder.

Ettersom tilfellene er mange vil han oppfordre hundeeiere til å skjerpe seg og respektere båndtvangen.

- Vi vet ikke om det er uhell eller om det er bevisst, men vi mistenker at det er det siste. Hvis det er tilfelle vitner det om total mangel på respekt og likegyldighet overfor saueeierne og nasjonalparken.

OVERLEVDE: Onsdag tok Tor G. Birkeland med seg sauene hjem. Foto: Privat
OVERLEVDE: Onsdag tok Tor G. Birkeland med seg sauene hjem. Foto: Privat Vis mer

Det finnes også en del vilt og sjøfugl i området, så det er alle grunner til å holde hundene i bånd, påpeker han.

Småbruker Birkeland har i utgangspunktet vært positiv til å ha sauene ute på øyene, men er usikker på om han kommer til å fortsette med det.

Onsdag tok han med seg de overlevende sauene hjem til småbruket på Hvasser.

- Omkostningene for dyra blir for store. Det er helt forferdelig, sier han.