Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Kallmyr: - Direkte utidig!

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) påsto i Stortinget at polititall fra Oslo er «udokumenterte påstander». Det får leder Kristin Aga i Oslo politiforening til å se rødt.

PROVOSERT: Leder Kristin Aga i Oslo politiforening, lar seg provosere over uttalelsene som falt fra Stortingets talerstol torsdag. Foto: Lars Eivind Bones
PROVOSERT: Leder Kristin Aga i Oslo politiforening, lar seg provosere over uttalelsene som falt fra Stortingets talerstol torsdag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er alltid slik at det er en del påstander ut og går, uten at jeg kan se at det er veldig godt dokumentert. En av dem er at det skal ha blitt hundre færre i politipatruljen i Oslo.

Uttalelsen er sagt av justisminister Jøran Kallmyr (Frp) fra Stortingets talerstol torsdag, da Kallmyr var kalt inn på teppet for å svare om situasjonen i norsk politi, etter flere bekymringer om nærpolitireformen.

- Når vi spør politimester Beate Gangås om det tallet stemmer, får vi til svar at det nok ikke er helt riktig. Det er nok en sammenlikning mellom epler og pærer, fortsatte justisministeren.

Ordene fra politiets øverste leder, får leder Kristin Aga i Oslo politiforening til å fly i flint.

Hun avviser at tallene fagforeningen opererer med er feil:

- Jeg vil ha meg frabedt at justisministeren står på talerstolen og påstår noe sånt. De tallene vi har, fra mai 2017 til mai i 2019, har vi fått fra ledelsen på ordensavdelingene i Oslo. I min verden er de mye mer troverdig enn statsråden, og når han snakker om epler og pærer vet jeg ikke hva han snakker om.

VOLD I OSLO: Det har vært en helg med et tosifret antall tilfeller av blind vold. Mandag ettermiddag skal justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) møtes for å diskutere ungdomsvold i Oslo. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

- Hvordan i all verden kan han stå på Stortingets talerstol å påstå noe annet, påstår han at de lyver, da? Jeg synes det er direkte utidig!, sier Aga.

Bekrefter tall

Hovedverneombud Eldar Meling i Oslo-politiet bekrefter at også han har fått opplyst et tall som ligger på rundt hundre færre enn i 2017.

Det er ifølge Meling et nøktern anslag, som ikke bare inkluderer de ansatte på patruljeseksjonene, men også andre som innimellom deltar i patruljetjeneste.

- Det å si rundt hundre færre patruljerende, er i utgangspunktet en veldig riktig måte å bruke tallene på, slik jeg kjenner det. Da har man regnet inn flere fellesfunksjoner som også iblant deltar i patruljetjenesten, som for eksempel beredskapstropp og hundepatruljer. Skulle man bare regnet patruljetjenesten, ville tallet vært godt over hundre færre siden 2017, sier Meling, som sier tallene framgår i grunnlagsdokumenter han har tilgang til som hovedverneombud.

Han advarer mot det han sier er en historisk lav bemanningssituasjon på patruljedelen av Oslo-politiet.

- Det er en historisk lav bemanning, og en svært tøff hverdag å stå i for dem hos oss som jobber i patruljeseksjonen, sier Meling.

Aldri åpent bestridt

Oslo politiforening har flere ganger nevnt tallene i avisintervjuer, og de er aldri tidligere blitt åpent bestridt av ledelsen i politidistriktet.

Ny politimester Beate Gangås sa heller ikke at tallene var feil da Dagbladet konfronterte henne med dem forrige uke.

Da vedgikk hun at det var blitt færre i patruljetjenesten i Oslo, og sa at dette er noe hun vil snu.

Det understreker hun igjen i en e-post til Dagbladet fredag kveld. Der svarer hun ikke konkret på om tallene er feil.

- Jeg er enig med Oslo Politiforening i at bemanningen ved patruljeseksjonene i de geografiske driftsenhetene har gått ned, men det gir ikke det hele og fulle bildet for patruljetjenesten ved Oslo politidistrikt totalt sett, sier politimester Beate Gangås i e-posten.

Dagbladet har siden torsdag forsøkt å få en kommentar fra politimesteren på tallene.

- Synlige politistillinger inkluderer også politifolk i forebyggende patruljer, trafikk- og sjøtjeneste, hund- og ryttertjeneste, innsatsledelse, UEH-patruljer (IP3) og nasjonale bistandsressurser, argumenterer Gangås videre.

- Vi har oppbemannet med mange tjenestepersoner på forebyggende, som også utfører ordinære patruljeoppgaver, sier Gangås videre i e-posten.

Full forvirring

Ifølge hovedverneombud Eldar Meling skal imidlertid fellesfunksjoner som deltar i patruljetjeneste, lik dem politimesteren nevner, være inkludert i tallet fagforeningen til Oslo-politiet har operert med.

Det er dermed fortsatt litt uklart om tallene faktisk er uriktige, slik Kallmyr hevdet torsdag.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er også spurt om å utdype hva han mener med at tallet er feil, og hva han mener er epler og pærer.

Han har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Aps justispolitiske talsperson på Stortinget, Lene Vågslid, mener også Kallmyrs uttalelser er utidig.

- Jeg gir Aga full støtte. Det var utidig. Det er ikke første gangen tillitsvalgte i politiet blir tvilt på av regjeringspartiene. Jeg mener Kallmyr burde holdt seg for god til å si dette fra Stortingets talerstol og heller ønske en dialog med Oslo Politiforening om hvordan ståa faktisk er. Det er og bli et problem at justisministeren presenterer tall som svært mange ikke kjenner seg igjen i ute i lokalsamfunnene og i politiet, sier Vågslid.

- Kallmyr bør merke seg at beskrivelsen og tallene bekreftes av flere i politiet. I stede for å slå tvil om Agas troverdighet bør han sette seg inn i situasjonen og gjøre noe med den, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media