KAMPER: Kampene mellom hunder og villsvin i Indonesia anses som kultur, og er over først når ett av dyrene er skadd. Foto: REUTERS / Beawiharta / NTB scanpix
KAMPER: Kampene mellom hunder og villsvin i Indonesia anses som kultur, og er over først når ett av dyrene er skadd. Foto: REUTERS / Beawiharta / NTB scanpixVis mer

Raser mot kamper mellom hunder og villsvin: - Det fornedrer oss som mennesker

Lokal tradisjon i Indonesia møter fordømmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrevernsaktivister krever at det umiddelbart blir en slutt på iscenesatte kamper mellom hunder og fangede villsvin i Indonesia, skriver Reuters.

Kampene, som kalles «adu bagong» (svinekamp), finner sted i en liten bambusarena på 15 x 30 meter og slutter når ett av dyrene er skadd.

- Må fordømmes

Ifølge dem som forsvarer, og deltar, med hundene sine under kampene, er kampene en test av hundenes smidighet og jaktferdigheter. Det er også pengepremier involvert. En hund som vinner sikrer eieren sin opp mot 12 000 kroner.

- Disse ondskapsfulle kampene mellom hunder og villsvin i Indonesia er et forstyrrende skue som må fordømmes. Å se brutale kamper mellom dyr må aldri betraktes som underholdning, og kan heller ikke unnskyldes med kultur, sier Wendy Higgins, talsperson for Humane Society International, til The Independent.

Den lokale tradisjonen startet på 60-tallet, da det ble stadig flere villsvin, noe som truet avlingene.

FORDØMMELSE: Dyrekampene fordømmes av dyreversaktivister. Foto: REUTERS / Beawiharta   / NTB scanpix
FORDØMMELSE: Dyrekampene fordømmes av dyreversaktivister. Foto: REUTERS / Beawiharta / NTB scanpix Vis mer

Jakttradisjon

Kampene skal være en måte å bevare jakttradisjonen i området på, og det gir også hundeoppdrettere en inntekt.

- Jeg deltar i denne konkurransen for å øke prisen og den økonomiske verdien på hundene mine, og det ville være meningsløst for meg som oppdretter om jeg ikke deltok i denne typen konkurranser, sier oppdretter Agus Badud.

Villsvin som overlever kampene er tilbake i ringen så snart sårene er leget.

Alternativet er at villsvinet blir slaktet og solgt som kjøtt.

- Dette er en kriminell handling mot dyrene. Myndighetene og andre organisasjoner burde stoppe disse kampene og lære folk at hundekamper ikke er bra, sier Marison Guciano, dyrevernsaktivist fra Indonesia.

Higgins i Humane Society International er enda tydeligere.

- Dette er ikke bare ekstrem dyremishandling, det fornedrer oss som mennesker å promotere den slags barbari som moro. Enhver tradisjon som krever at et bevisst vesen blir offer for vold, bør henvises til historiebøkene, sier hun.