Raser mot kjendisenes narkoutspill

Tyrilistiftelsens leder Ulf Jansen tar sterk avstand fra det han kaller a- og b-kjendisers legaliseringskrav av narkotika. - Det er altfor lett å si at norsk narkotikapolitikk er mislykket, og tro at legalisering løser alle problemer, tordner han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er den siste ukas medieutspill fra Petter Nome, og støtten han får fra Kjendis-Norge, som nå får Ulf Jansen til å reagere.

Ønskekonserten

- Å hevde at legalisering gjør tilværelsen bedre for de narkomane, er som å sette på ønskekonserten. Det er den samme, gamle plata som har gått igjen siden 70-tallet. Nå må debatten bringes videre og over på et annet nivå. Erfaringer fra andre land viser at økt tilgang fører til økt forbruk. Hvem hjelper egentlig det? spør Jansen. Han har jobbet med rehabilitering av narkomane siden Tyrilikollektivet startet i 1980, og mener det er på høy tid at fagfolk kommer inn i debatten.

Han mener kjendisene skisserer dårlige gangbare veier, uten å ta hensyn til hvor verkebyllen egentlig sitter.

Kampen ikke tapt

- Når folk påstår at kampen mot narkotika er tapt, spør jeg automatisk - er du nå så sikker på det? Det er feil å si at vi ikke kan vise til resultater eller å påstå at tallet på rusmisbrukere har økt drastisk, sier han.

Tallet på rusmisbrukere har holdt seg konstant de siste åra, og ligger på mellom 4000 og 5000. Han trekker fram tall fra egen stiftelse som viser at 47 av 100 elever klarer å komme seg ut av narkotikahelvetet i løpet av en femårsperiode.

Derimot sier han seg enig i at politikken har slått feil på to områder: Tilgangen på markedet har økt, og det samme har antall dødsfall gjort.

- I kampen mot narkotika handler det i all hovedsak om å gå to veier. Man må holde oppe troen på at rusfrihet er mulig. I tillegg må man jobbe mer med de skadereduserende tiltakene, som for eksempel å videreføre metadonprosjektet.

Få lykkes

Han mener også politikken bør innrettes etter den høye frafalls- og gjengangerprosenten blant de narkomane. I dag er gjennomsnittsalderen for dem som får behandling for sitt stoffmisbruk 29 år.

Tall fra alle behandlingsinstitusjoner i landet viser at bare rundt 15-20 prosent klarer å bli helt rusfrie.

- Det er fordi de kommer for seint til behandling. All erfaring og forskning viser at jo tidligere en misbruker kommer til behandling, jo større er sjansen for å lykkes, sier Jansen.

Han tror et viktig steg på veien er å bedre de narkomanes livskvalitet. Her kan en aktiv soningsplan framfor 20 års fengsel bidra til å hjelpe flere ut av narkotikaens klør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer