Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot kommune-tvang: 
- Det virker jo helt bingo

Bare et fåtall kommuner ligger an til å bli sammenslått med tvang. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum raser likevel.

KRITISK: Trygve Slagsvold Vedum  (Sp) er kritisk til kommunereformens mulige resultat.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er kritisk til kommunereformens mulige resultat.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er ikke noe mønster i det hele tatt. Det bærer preg av at de liksom bare velger ut noen kommuner her og der, for å vise at de gjør noe, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Han er kritisk til lista Dagbladet presenterte i går, med kommunene som regnes som aktuelle for tvang.

Lista er ikke noen endelig fasit, men baserer seg blant annet på samtaler Dagbladet har hatt med sentrale kilder i partiene bak reformen.

Han reagerer på at en kommune som Ås i Akershus med sine knapt 20.000 innbyggere i det hele tatt er opp til vurdering.

- Utvalget av kommuner viser hvor vilkårlig det er. Det viser meningsløsheten i hele reformen. Hvis du skal begynne å tvangssammenslå en kommune som Ås for å vise at man kan slå sammen noen på Østlandet, er det virkelig ingen helhet i dette. Det virker jo helt bingo, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.

- Vilkårlig

Sp-lederen mener oversikten til Dagbladet maler et bilde av politikere som arrogant tegner kart fra et møterom i Oslo, uten å ta hensyn til lokaldemokratiet.

Han påpeker også at svak økonomi brukes som et argument når regjeringen har svekket kommuneøkonomien i flere kommuner gjennom det nye inntektssystemet som kom i fjor.

Sp og Ap har lovet å reversere alle tvangssammenslåinger som gjøres hvis de får stortingsflertall etter valget.

Slagsvold Vedum er ikke den eneste som er kritisk.

Amund Hellesø (Ap), ordfører i Vikna kommune i Ytre Namdal i Nord-Trøndelag, er heller ikke særlig fornøyd.

Han har fått flere signaler utover høsten om at hans kommune kan være aktuell for tvang, selv om folket sa nei i en folkeavstemning.

- En hån

- Jeg blir veldig overrasket hvis de faktisk gjennomfører det. Det er i så fall en hån mot lokaldemokratiet, sier Hellesø til Dagbladet.

I hans kommune sa innbyggerne nei, mens nabokommunen Nærøy sa ja. Nå risikerer de to kommunene å bli slått sammen mot sin vilje - med minikommunen Leka som et motvillig tredje hjul på vogna.

Han mener det har sammenheng med at Venstres lokalpartier i regionen har ønsket en slik sammenslåing.

- Mitt svar da, er at hvis det er lokalpartiene til Venstre som legger føringer for tvangssammenslåing, synes jeg Venstres velgere får vel godt betalt for sine stemmer ved valget i 2013, sier han.

Ordfører Fred Ove Flakstad (Ap) i Torsken er heller ikke fornøyd.

- Vi har ikke sansen for tvang. Vi har hatt folkeavstemning og 76 prosent har ønsket å ikke å slå seg sammen. Nå går vi likevel en ekstra runde og vurderer det en gang til, slik at vi satser på å få et nytt kommunestyrevedtak i løpet av februar, sier han.

Drøyt ti kommuner

Det er uklart hvor mange kommuner som til slutt blir slått sammen, ettersom de fire partiene fortsatt ikke er ferdig med å diskutere spørsmålet.

Dessuten er enkelte kommuner fortsatt i prosess, slik at de kan ende med å slå seg sammen frivillig selv om de tidligere har sagt nei.

Antagelig er det ikke snakk om mer enn mellom ti og femten kommuner, og antallet kan også bli lavere.

- Det typiske eksempelet er når fire kommuner henger sammen, tre har sagt ja, og en sier nei. Vi er også innom kommuner hvor regionale hensyn taler for det, og de er veldig små og sårbare, forklarer leder Helge Andre Njåstad (Frp) i kommunalkomiteen på Stortinget til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere lista til Dagbladet, som han understreker at han ikke går god for.

- Sp-lederen mener det framstår vilkårlig?

- Det er interessant at Sp som tre år nå har snakket om massiv sentralisering endrer kritikken sin til å handle om det, for da begynner det å gå opp for dem at det ikke blir sånn som de har skremt opp folk om, sier Njåstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling