Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot kongens nye millionbil

Swazilands folk sulter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kong Mswati III (36) av Swaziland er nok en gang i hardt vær på grunn av sitt luksusforbruk, melder AP.

I dag tok politikere i det lutfattige landet til orde mot kongens siste bilkjøp.

- Det er merkelig at et lands overhode kan kjøpe en bil til over 500 000 dollar når landet overlever på nødhjelp, sier opposisjonsleder Mario Masuku.

- Kjøpet av denne bilen sender feil signaler til giverlandene, legger han til.

Luksusbil

Luksuskritikken startet i går, da den britiske avisa Sunday Times avslørte at kongen har kjøpt en splitter ny DaimlerChrysler Maybach 62.

Bilen koster fire millioner lilangeni - over fire millioner norske kroner. Samtidig lever 66 prosent av Swazilands èn million innbyggere under fattigdomsgrensa, og 150 000 tørkerammede får hjelp fra FNs matvareprogram.

Statsviter Nomthetho Simelane ved universitetet i Swaziland ser på bilkjøpet som «et klart tegn på en nasjon i trøbbel».

- Det er uheldig at kongens regjering ikke er i stand til å prioritere og gjøre ting som kan redde landet, sier Simelane ifølge AP.

Nyhetsbyrået har forgjeves prøvd å innhente kommentarer fra kongens talsmenn i dag.

Fikk ikke privatfly

Kongen av Swaziland hadde neppe høstet så mye kritikk dersom han ikke hadde bil fra før. Men det har han. Ifølge AP har kongen allerede kjøpt inn en flåte av BMW og Mercedeser, samt en Rolls Royce, til seg selv og sine ti koner.

Kongens luksusforbruk har gjentatte ganger blitt kritisert i det knøttlille kongeriket som sliter med sult, fattigdom og aids.

Kritikken nådde et høyedpunkt for to år siden, da kongen ville ha et kanadiskprodusert privatfly til 45 millioner dollar. Dette var mer enn det dobbelte av landets helsebudsjett i 2002.

I Norge fryktet mange at u-hjelpspenger ville gå til flykjøp og ikke til befolkningen, men Utenriksdepartementet benektet dette. Også nå avviser UD at norske bistandskroner er med å finansiere elitens luksus.

- Det er ikke noe direkte utviklingssamarbeid mellom Swaziland og Norge, sier utviklingsministerens informasjonssjef Espen Gullikstad til Dagbladet.no.

- Gjennom humanitære organisasjoner støttet Norge tiltak for 2,7 millioner kroner i Swaziland i 2003, men midlene ble administrert av organisasjonene, sier Gullikstad.

PROTEST: I januar år kastet swazilandske kvinner klærne i protest mot kongen og hans bror prins Magugu, for deres mangel på politiske reformer. I Swazilands kultur regnes det å marsjere naken som en forbannelse.
MEKTIG: Mswati III ble konge av Swaziland i 1986, med tittelen Ngwenyama («Løven»). Han er den siste av Afrikas absolutte monarker.
MILLIONBIL: Kongen av Swaziland har sikret seg luksusutgaven av denne bilen - en DaimlerChrysler Maybach 62.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media