Nazi-Tysklands invasjon 9. april:

Raser mot krigs-melding: - Skamløshet

Hadde Adolf Hitlers Nazi-Tyskland invadert Sverige, så «ville det ha blitt kamp», skriver Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt på Twitter. Mange reagerer, men norske professorer gir svensken medhold.

KRIGSERKLÆRING: En Twitter-melding fra Carl Bildt, tidligere utenriks- og statsminister i Sverige, har satt norske sinner i kok. I meldingen skriver han at Nazi-Tyskland hadde fått «kamp» i Sverige. Her fra 9. april1940 , da Nazi-Tyskland invaderte Norge. Foto: NTB
KRIGSERKLÆRING: En Twitter-melding fra Carl Bildt, tidligere utenriks- og statsminister i Sverige, har satt norske sinner i kok. I meldingen skriver han at Nazi-Tyskland hadde fått «kamp» i Sverige. Her fra 9. april1940 , da Nazi-Tyskland invaderte Norge. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Den 9. april 1940 vil for alltid stå igjen som en av de mørkeste dagene i norsk historie. Da ble Norge, i likhet med Danmark, invadert av Adolf Hitlers Nazi-Tyskland.

En fem år lang okkupasjon fulgte, før Nazi-Tyskland kapitulerte i 1945 og andre verdenskrig var over.

I dag, på 9. april, har en Twitter-melding signert Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt, framprovosert norsk sinne. Nå anklages han for å være både umusikalsk og på grensen til skamløs i sin omtale av Nazi-Tysklands invasjon.

SPEKTAKULÆRT: Imperial War Museums lanserer nå en ny bok med fargefotografier fra andre verdenskrig. Mange av dem er publisert for første gang på 70 år. Video/Foto: CNN, NTB Scanpix Vis mer

Raser mot Bildt

Bildts melding er kort, men de kritiske reaksjonene til den er mange.

«Forsvarsstyrkene til Sverige i 1940 var ikke fantastiske, men fremdeles sterke enn Norge og i særdeleshet Danmark. Hadde Hitler bestemt seg for å invadere Sverige, ville det ha blitt kamp», skrev Bildt.

Så haglet det inn med reaksjoner. Fra en norsk stortingsrepresentant, aviskommentatorer og en fotballpersonlighet - for å nevne noen.

På Twitter svarte Høyres Lene Westgaard-Halle Bildt:

«Takk for at du minnet oss på at Sverige ikke gjorde noen ting for Norge på denne dag i 1940. At dere lot Hitler invadere Norge, mens dere så den andre veien. Ja, det er lenge siden, og vi forstår at det var vanskelige tider. Men jeg håper virkelig ikke at dette er hvordan Sverige husker den verste dagen i Norges historie.»

Det samme gjorde Stavanger Aftenblads kommentator Sven Egil Omdal.

«Hvorfor skulle Hitler ha invadert Sverige når en telefon var tilstrekkelig for å få det han trengte?», skrev Omdal.

Også TV- og podkastprogramlederen Aleksander Schau svarte Bildt på Twitter:

«Hej, Calleballe. Min bestefar hilser så masse! Du vet: Han som ble torpedert utafor Normandie, han som skjøt ned tyske fly langs norskekysten, han som så kompiser bli revet i stykker av tyskernes angrep. Han hilser MASSE og sier at du er en gullgutt! Skål! Neida. Han er død.»

ATOMBOMBE: Den 6. august 2018 er det 73 år siden den første atombomben brukt i krig ble sprengt over den japanske byen Hiroshima. Dette var begynnelsen på slutten for andre verdenskrig. Video: CNN Vis mer

- Utrolig naiv

- Dette er i beste fall historieløshet, på grensen til skamløshet, som gjør at Bildt kan skrive noe sånt, sier Omdal til Dagbladet.

Han kaller Bildts melding «ekstremt påfallende», og mener den tidligere utenriks- og statsministeren «formulerer seg på en slik måte at det virker som en kritikk av det som faktisk foregikk på akkurat den dagen».

- Det er spesielt med tanke på den betente historien Sverige har, ikke minst i første fase av krigen og måten de slapp tyskerne til og lot dem bruke landet som en gjennomfartsåre for både tropper og krigsmateriell. Og med tanke på det sterke innslaget av Hitler- og nazisympatier som fantes ikke minst i den svenske overklassen, sier Omdal.

Han feller deretter følgende dom over Bildts utspill:

- Det er vanskelig å tro at han er så historieløs, og da gjenstår skamløsheten. Troen på at Sverige skulle klare det verken Frankrike, Belgia, Nederland eller noen av de andre landene klarte, den er utrolig naiv.

KRIGSSEILER: Ingvald Wahl var krigsseiler under annen verdenskrig. Sønnen Bruse takker Jon Michelet for at han forstår hva faren har vært gjennom. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Gir Bildt rett

Men Bildt tar ikke feil, forteller de to norske historieprofessorene Sven G. Holtsmark og Tom Kristiansen, som begge har særlig kompetanse på andre verdenskrig.

- Dette er vel noe alle historikere er enige om. Jeg ser ingenting galt i det utsagnet. Kan vi ikke for en gangs skyld ta utsagnet helt bokstavelig. Man kan velge å legge inn mer eller mindre kritikk av norsk motstand, kanskje særlig dansk motstand, men det er ingen uenighet om at det svenske forsvaret var ekstremt mye sterkere enn både det danske og det norske forsvaret, sier Holtsmark, professor ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), til Dagbladet.

Grunnen til at Sveriges forsvar var sterkere, var deres flyvåpen, påpeker både Holtsmark og Kristiansen.

- Faktisk sett var det svenske forsvaret sterkere, og vi kan bare spekulere på hvor mye svenskene ville ha slåss ved en eventuell invasjon. Sannsynligvis ville de også ha gjort det, på samme måte som Norge gjorde, uten å nøle, sier Kristiansen, professor ved Universitetet i Tromsø, til Dagbladet.

- Du hisser deg ikke opp over denne meldingen?

- Nei, jeg hisser meg ikke opp, men det er kanskje ikke veldig passende å ta opp saken på denne måten på 9. april. Samtidig er jo dette så lenge siden at vi burde kanskje tåle såpass som dette.

Denne videoen, laget av Arkivverket, er produsert i forbindelse med frigivelsen av til nå upubliserte dokumenter som blant annet viser Adolf Hitlers signatur på angrepsplanen mot Norge i 1940. Video: Arkivverket Vis mer

- Må ikke være så hårsåre

IFS-professor Holtsmark mener reaksjonene mot Bildt og hans melding, er overdrevne.

- Vi har i en årrekke gjort selvkritiske utredninger av vår militære innsats, særlig i Sør-Norge. Vi må da ikke være så hårsåre at vi ikke tåler en implisitt kritikk fra Sverige. Jeg personlig ser ikke noen problemer med dette. Vi har mange diskusjoner om krigen nå om dagen, men ingen av dem går ut på at vi har nasjonale prestisjehensyn som gjør at vi ikke tåler å høre kritikk om vår egen militære innsats, sier Holtsmark.

Han legger til:

- Selv om vi ikke leser dette bokstavelig, skal vi ikke hisse oss opp over at en tidligere svensk statsminister sier det opplagte, nemlig at Sverige var langt sterkere rustet enn både Norge og Danmark, og for at andre antyder at innsatsen i både Danmark og Norge var mangelfull.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer