Encrochat-sakene

Raser mot Kripos

Politiet får lov til å bruke omstridt bevis i den første store Encrochat-saken i Norge. - Spinnvilt, sier advokat Marius Dietrichson mot avgjørelsen.

OPPGITT: Advokat Marius Dietrichson mener Encrochat-bevisene, som nå ligger til grunn for en rekke tiltaler og siktelser i det norske rettssystemet, er ulovlig innhentet av Kripos. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
OPPGITT: Advokat Marius Dietrichson mener Encrochat-bevisene, som nå ligger til grunn for en rekke tiltaler og siktelser i det norske rettssystemet, er ulovlig innhentet av Kripos. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Wow!

- Dette er spinnvilt!

På kontoret til advokat Marius Dietrichson ligger den ferske kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett på skrivebordet. Han og kollega Albulena Krasniqi har gått gjennom avgjørelsen. Dietrichson er ikke nådig.

- Vi har avdekket at politiet har brutt seg inn i telefoner i Norge. Lagmannsretten har slått fast er at det er ulovlig, men den eneste grunnen til at de får lov til å bruke disse bevisene er at politiet ikke forsto hva de var med på, sier Marius Dietrichson.

Kripos og norsk politi fikk i april 2020 tilgang til å følge hemmelige meldinger på det krypterte telefonsystemet Encrochat. Dette førte til at en rekke narkotikanettverk ble avslørt og flere store rettssaker er berammet utover vinteren og våren.

Strafferammen for flere av de siktede og tiltalte ligger opp mot lovens strengeste straff.

Da den første av Encrochat-sakene skulle gå i Oslo tingrett i fjor sommer, mente forsvarerne, med Marius Dietrichson i spissen, at chatloggene fra telefonene var ulovlig innhentet og ikke kunne brukes. Oslo tingrett ga politiet medhold i at bevisene kunne brukes, men forsvarerne anket videre til Borgarting lagmannsrett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer