Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Listhaugs advokatnekt

Sylvi Listhaug foreslår å fjerne fritt rettsråd i avvisningssaker. Men sier at den enkelte selvfølgelig står fritt til å betale advokat selv.

 ASYL:  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterer innstrammingstiltak for å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. Pressekonferansen finner sted i Justisdepartementet i Nydalen i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ASYL: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterer innstrammingstiltak for å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. Pressekonferansen finner sted i Justisdepartementet i Nydalen i Oslo tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) satt i dag i gang med å stramme inn landets innvandringspolitikk.

I et høringsnotat fremmet av Justis- og beredskapsdepartementet, foreslås det blant annet å fjerne fritt rettsråd i avvisningssaker.

Dramatisk Advokat Arild Humlen har bistått i en rekke saker knyttet til asyl- og innvandringssaker. Han mener forslaget kan få alvorlige konsekvenser. Han kalles «asylbarnas advokat» og er hedret med Redd barnas rettighetspris for arbeidet med asylsøkende barn og fokuset på barns rettigheter i Norge. Han har jobbet med temaet siden 1985 og siden da jobbet med godt over 1 500 lignende saker saker.

- Avvisning er en veldig dramatisk beslutning. Mange sendes tilbake til undertrykkelse og forfølgelse. Flere avslag har gyldige grunner, men jeg har selv jobbet med saker hvor det viste seg at de som skulle sendes ut kom fra langt mer dramatiske forhold enn man først trodde, sier han.

Han mener at advokatbistand er helt avgjørende for å kunne avdekke alvorlige feilgrep, og viktig for å kunne sikre åpenhet og trygghet rundt store avgjørelser. Han frykter at mange som faktisk har beskyttelsesbehov ikke får det, og at asylsøkeres rettssikkerhet og rettigheter forsvinner.

Betale advokat selv Listhaug holdt i dag pressekonferanse, hvor hun la fram forslagene som nå sendes på høring.

- Vi foreslår nå å fjerne retten til fritt rettsråd ved klage i avvisningssaker. Dette er saker vi avviser uten å realitetsbehandle søknaden. Den enkelte står selvfølgelig fritt til å kunne betale advokat selv, men norske skattebetalere skal ikke finansiere det, uttalte Listhaug.

Dette mener Humlen er helt urealistisk.

- De fleste som kommer hit har brukt opp absolutt alle sine midler på reisen. Det er så godt som ingen som har mulighet til å betale for sin egen advokat, sier han til Dagbladet.

- Urimelig strengt Humlen er ikke alene om å være skeptisk til regjeringens forslag.

- Kravet om at man må ha jobbet i tre år før man får permanent opphold, er veldig strengt. Jeg er veldig i tvil om at vi kommer til å støtte det, sier parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad til Dagbladet. 

- Kommer dere til å si nei? 

- Vi har ikke diskutert dette ennå, så det er for tidlig å konkludere, men det virker urimelig strengt.  

Store friheter Innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Toskedal, sier til Dagbladet at deler av forslaget ser ut til å gå ut over forliket.

- Listhaug har jo anledning til å ta seg store friheter, det er prinsipielt i orden. Vi går gjennom forslaget nå. Deler av forslaget ser ut til å gå utover forliket og det er ting det vil bli diskusjon om, sier Geir Toskedal, innvandringspolitisk talsmann i KrF.

- For fem år siden var nok ikke dette en politikk KrF hadde gått med på. Men nå er situasjonen annerledes og det krever nye tiltak. Politikken må bli deretter, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media