Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Listhaugs forslag om «gebyr for å dø»

Trygve Slagsvold Vedum raser mot regjeringen som vil kreve 1148 kroner for å utstede en skifteattest etter dødsfall.

UPARLAMENTARISK SPRÅKBRUK: Diskusjonen ble het da Sylvi Listhaug diskuterte innføring av gebyr på skifteattest etter dødsfall. Video: Stortinget Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ingenting er sikkert her i verden, unntatt døden og skatter», skrev Benjamin Franklin i 1789.

Det som også er sikkert - 229 år senere - er at døden nå skal medføre en skatt: Solberg-regjeringens forslag om å innføre et gebyr på skifteattest etter dødsfall er ute på høring.

1148 kroner vil regjeringen at det skal koste å dø i verdens rikeste land og Senterpartiet ønsker å stanse det partiet omtaler som «et gebyr for å dø».

- Gebyrer og avgifter har to hensikter: Dra inn penger til statskassa eller endre atferd hos folk. Og i dette tilfellet er det veldig vanskelig for noen å endre atferd, vi skal jo alle dø en dag. Og vi mener uansett at papirer knyttet til dødsfall er noe det offentlige skal fikse gratis. Det er fellesskapets ansvar. Vi betaler skatt for å få tjenester som skifteattest, forklarer partileder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

En skifteattest er et dokument som opplyser hvem som er arvinger i boet og som gir deg rett til å disponere over boet. Spesielt når én ektefelle dør, er det vanlig å be om skifteattest.

SINNA PÅ SYLVI: Trygve Slagsvold Vedum vil ikke at det skal koste penger å dø i Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SINNA PÅ SYLVI: Trygve Slagsvold Vedum vil ikke at det skal koste penger å dø i Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Men Vedum stemte selv for

Den nye avgiften på utstedelse av skifteattest ble vedtatt av Stortinget som en del av statsbudsjettet i 2018. På høringsnotatet Sylvi Listhaug sendte ut etter jul foreslås det å innføre gebyret fra 1. juli 2018.

Men også Senterpartiet og Vedum stemte for innføringen av gebyret i høst og partiet brukte selv pengene fra gebyret, rundt 40 millioner, til å saldere sitt alternative statsbudsjett.

At Vedum nå likevel går til angrep på avgiften har en enkel forklaring: Sp-lederen la ikke merke til gebyret i fjor høst.

- Dette gebyret lå ikke i noen tabeller i statsbudsjettet, og ble borte i alt annet i høst. Men nå som høringsnotatet kom fra Sylvi Listhaug, er vi blitt oppmerksom på saken. Og dette er egentlig enkelt: Senterpartiet vil stanse denne dødsavgiften. Det er det viktigste her. Gebyret er usosialt og urettferdig.

Over 30 000 nordmenn ber hvert år om en skifteattest. Til nå har tjenesten vært gratis.

- Jeg kan garantere Sylvi Listhaug at hun skal få Senterpartiets støtte dersom hun nå snur, sier Slagsvold Vedum og legger til:

- Men det vil hun nok ikke.

- Du er avkledd, Trygve

Under den muntlige spørretimen i Stortinget i dag ble tonen mellom Sp-toppen og Sylvi Listhaug så opphetet at Listhaug to ganger ble irettesatt av stortingspresident Olemic Thommessen (H) for å direkte henvende seg til Vedum.

Se video øverst i saken.

Justisministeren beskyldte også Vedum for dobbeltmoral og hevdet han nå var «avkledd» i folkets påsyn under den direktesendte spørretimen.

- At du står her og prøver deg på dette, det er gjennomskuet for lengst. Du har stemt for dette gebyret. Jeg tror også de som har mistet sine kjære er glad for at Frp og denne regjeringen styrer landet, sa Listhaug fra talerstolen.

- Sannheten er at du ikke hadde noen merknader i budsjettet. Du har også saldert ditt budsjett med disse pengene. Jeg tror de som sitter der hjemme og ser på, ser at du er avkledd, fortsatte hun.

Arveavgift

Etter debatten forklarer Sylvi Listhaug angrepet på Vedum.

- Senterpartiet hadde ingen merknader til gebyret i statsbudsjettet. Vedum løftet ikke en finger, men kommer nå plutselig på banen, sier hun til Dagbladet.

- Synes du 1148 kroner for å dø er en logisk avgift for en Frp-er å legge på «folk flest»?

- Dette er vedtatt av et samlet storting, svarer Listhaug.

- Greit. Men hva mener du selv?

- Enten man liker et vedtak eller ei, så er det min oppgave som justisminister å følge opp det statsbudsjettet Stortinget har vedtatt.

Listhaug beskriver videre Vedums kritikk som «komisk» og drar debatten inn mot arveavgiften denne regjeringen har fjernet.

- Vedum satt i en regjering som håvet inn milliarder av kroner i arveavgift. Da blir det komisk å komme med denne kritikken av gebyret på skifteattest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!