Raser mot lønnsnemnd

OSLO/TROMSØ (Dagbladet): Fare for liv og helse, sa kommunalminister Queseth Haarstad og stoppet AF-streiken i helsevesenet. - 1100 sykepleiere i streik er ingen trussel, tordner en rasende Laila Dåvøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og PER LARS TONSTAD

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Laila Dåvøy, hadde likevel ikke annet å gjøre enn å ta kommunalministerens bekymring og tvungen lønnsnemnd til etterretning. Men ingen av de streikende sykepleiere, bioingeniører og radiografer møter på jobb igjen i dag. De venter til Stortinget har vedtatt loven om tvungen lønnsnemnd.

Lange køer

- 40000 sykepleiere har ferie i sommermånedene. Det bekymrer ingen, sa en sint sykepleierleder før hun forlot Ragnhild Queseth Haarstads kontor i går kveld.

Hun mener sykehusdirektørene bevisst har krisemaksimert og unnlatt å søke dispensasjon fra streiken. Det provoserte fram tvungen lønnsnemnd.

Det er særlig helserapporter fra Regionsykehuset i Trondheim og Tromsø som fikk helsemyndighetene og dermed kommunalministeren til å gripe inn nå.

Fungerende direktør Trine Magnus ved Regionsykehuset i Tromsø (RiTØ) mener det er helt uforståelig at noen mener at konflikten ikke gikk ut over noens helse.

Under streiken ble 150 større operasjoner utsatt ved RiTØ. Det samme ble 170 røntgeninngrep, 1500 lettere røntgenundersøkelser, 110 polikliniske behandlinger og 50 dagkirurgiske inngrep, ifølge Magnus.

Vurderer anmeldelse

En av dem som måtte reise hjem med uforrettet sak i går, var Rennart G. Jakobsen (42) fra Tromsø. Han lå på operasjonsbordet, men ble sendt hjem igjen på grunn av AF-streiken.

- Grusomt, det er en stor personlig belastning, og mitt firma taper penger, sier en opprørt Jakobsen.

I går sendte han en telefaks til AF der han gjør organisasjonen oppmerksom på at han kan komme til å kreve økonomisk erstatning. Han vurderer å anmelde AF.

- Jeg driver et lite firma, og vi har planlagt mitt sykefravær i lang, lang tid. Nå må bedriften være ubemannet en del av sommeren, og vi mister kunder og inntekter, sier Jakobsen.
Rennart G. Jakobsen skulle opereres for et mageonde. Han har ventet på inngrepet siden i fjor høst. Alt var gjort klart for operasjonen da han fikk beskjed om å teamet ikke fikk dispensasjon for å hente ut reserveblod.

- Helt fortvilt, mener Jakobsen, som nå er stilt i utsikt at ny innleggelse kan bli aktuelt først i oktober.

<B>INGEN TRUSSEL:</B> 1100 sykepleiere i streik er ingen trussel, tordnet leder i Norsk Sykepleierforbund, Laila Dåvøy (t.h.), i går kveld. Men hun måtte ta kommunalministerens lønnsnemd til etteretning.