Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot løsmunnet general

Luftforsvarssjef Stein Erik Nodeland fastslår uavklart helikopterkjøp i forsvarsmagasinet Jane\'s.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Før verken Justisdepartementet, regjeringen eller stortinget har behandlet saken, går generalinspektøren for luftforsvaret (GIL) ut i internasjonale medier for å fortelle hvilket nytt redningshelikopter Norge vil kjøpe.

Til det ledende internasjonale forsvarstidsskriftet Jane\'s Defence Weekly sier generalmajor Stein Erik Nodeland at Norge kommer til å erstatte dagens 14 SeaKing redningshelikoptre med helikoptertypen NH90.

Justisministerens bord

Det er Justisdepartementet som har ansvaret for redningstjenesten og skal finansiere utskiftningen av de aldrende SeaKing-helikoptrene. Der jobbes det fremdeles med utredninger for å finne ut hvilket nytt helikopter som er best egnet.

Justisdepartementet skal etter planen komme med en instilling overfor regjeringen, og til slutt behandles av stortinget.

Saken har lenge vært omdiskutert fordi Forsvaret - som skal operere redningshelikoptrene - selv har gått til innkjøp av 14 NH90-helikoptre for kystvakten og de nye fregattene. De har lenge flagget sitt ønske om at også redningstjenesten skal ta i bruk typen.

Kritikere mener derimot helikopteret er uegnet til redningsoperasjoner fordi det er for lite og har for kort rekkevidde. Motkandidatene er de langt større Sikorsky S-92 og AugusteWestland NH-101.

Konkluderer i Jane\'s

STRIDENS KJÆRNE: Forsvaret har kjøpt 14 helikoptre av denne typen til kystvakta og de nye fregattene. Spørsmålet er om redningstjenesten også skal bytte fra aldrende SeaKing til NH90. Det skal Justisdepartementet finne ut av. Foto: Scanpix
STRIDENS KJÆRNE: Forsvaret har kjøpt 14 helikoptre av denne typen til kystvakta og de nye fregattene. Spørsmålet er om redningstjenesten også skal bytte fra aldrende SeaKing til NH90. Det skal Justisdepartementet finne ut av. Foto: Scanpix Vis mer

Men i Jane\'s siteres den norske luftforsvarssjefen med at valget blir NH90:

«Vi er kommet til det punktet der vi med sikkerhet kan si at redningstjenesten vil bli utført med NH90, og at et antall helikoptre vil bli lagt til den eksisterende flåten på 14 vi har skrevet kontrakt på», sier Nodeland til Jane\'s.

«Hvis en ser på fordelen med kostnadene og fleksibiliteten en standarisert flåte gir for kystvakten, fregattene og redningstjenesten, med muligheten til felles opplæring, logistikk, og utsjekkprosedyrer - og muligheten å bruke NH90s flyskrog i forskjellige roller, kan det ikke være tvil om type og operatør av de nye redningshelikoptrene», sier han.

- Totalt uakseptabelt

Nestleder i stortingets justiskomité, Jan Arild Ellingsen (Frp) er sjokkert over uttalelsene. Han har selv sittet som saksordfører i helikoptersaken, og har ikke fått noen signaler fra justisdepartementet om at noen konklusjon er klar.

- Dette er totalt uakseptabelt. Her går generalinspektøren langt utover sine fullmakter og er direkte illojal overfor landets politieske ledelse. Jeg har skrevet brev til justisministeren, og forventer han sammen med forsvarsministeren finner en egnet måte å snakke til rette sin generalinspektør, tordner Ellingsen.

Han mener Nodeland bryter alle spilleregler ved å flagge helikoptersaken i et internasjonalt tidsskrift.

- Redningshelikoptrene er en sivil oppgave og styres av et sivilt departement. Justisministeren kan ikke akseptere en slik framferd, sier Ellingsen til Dagbladet.no.

Raser mot løsmunnet general

Ingrid Heggø (Ap), som håndterer saken i justiskomitéen stiller seg uforstående til utalelsene.

- Jeg håper generalinspektøren er feilsitert. Her er det ikke tatt noen beslutning. Vi jobber fremdeles med saken og har på ingen måte konkludert i forhold til valg av helikopter, sier hun.

- Ikke min intensjon

Generalinspektøren for luftforsvaret sier til Dagbladet.no at han i intervjuet med Jane\'s ikke mente å si at helikoptervalget er tatt.

- Jeg ser at det kan oppfattes sånn når en leser saken. Men jeg ga bare uttrykk for vårt fagmilitære syn i saken, sier Nodeland til Dagbladet.no.

Han var ikke klar over at uttalelsene har skapt rabalder.

- Nestlederen i justiskomitéen kaller deg illojal og mener du har brutt alle spilleregler?

- Nå skal jeg være forsiktig med å gå i ordveksling gjennom media. Men det har aldri vært min intensjon å foregripe politiske beslutninger. Det jeg ga var vårt fagmilitære råd, sier Nodeland til Dagbladet.no.

Pinlig for departementene

Forsvarsdepartementet vil ikke kommentere generalinspektørens uttalelser til det internasjonale forsvarsmagasinet. Men Dagbladet.no er kjent med at departementet selv tok kontakt med Justisdepartementet da de oppdaget artikkelen i Jane\'s.

- Vi understreker at det ikke er tatt noen beslutning i helikoptersaken, og at det er Justisdepartementet og regjeringen som har dette ansvaret. Det er det eneste jeg vil kommentere i forhold til disse uttalelsene, sier avdelingsdirektør Martin
Lohne i Forsvarsdepartementet til Dagbladet.no.

Justisdepartementet avviser også uttalelsene til generalinspektøren, og understreker at det ikke er tatt noen beslutning ennå.

- Disse uttalelsene får stå for generalinspektørens egen regning, sier statssekretær Terje Moland Pedersen til Dagbladet.no.

- Er det ikke uheldig at disse uttalelsen kommer i et ledende internasjonalt magasin?

- Klart det er uheldig for de som eventuelt kan ha feiet seieren for tidlig, men dette får ingen betydning for de valgene vi skal ta. Mulig fremstillingen er uheldig for oss, men dette må jeg ta en prat om med mine kolleger i forsvarsdepartementet. Det skal jeg gjøre i morgen, sier statssekretæren.

RASENDE: Nestleder i justiskomitéen, Jan Arild Ellingsen, er nådeløs i sin kritikk av generalmajor Stein Erik Nodeland.
SLAPP BOMBE: Generalinspektøren for luftforsvaret, Stein Erik Nodeland, sier til det internasjonale forsvarsmagasinet Jane\'s at Norge blir å velge NH90 som nytt redningshelikopter. Justisdepartementet, som har ansvaret for kjøpet, har ikke konkludert.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling