Raser mot Mette-Marits åndelige flørt

Mette-Marit er på fjelltur med meditasjonsguruen Sharon Myoshin Kelley i Kashmir. Det setter sinn i kok.

PÅ TUR:  Kronprinsesse Mette-Marit har vært flere turer i India, som her i 2006. Nå er hun i  Kashmir sammen med en åndelig leder. Slottet beskriver oppholdet som en privat fottur. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
PÅ TUR: Kronprinsesse Mette-Marit har vært flere turer i India, som her i 2006. Nå er hun i Kashmir sammen med en åndelig leder. Slottet beskriver oppholdet som en privat fottur. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette rimer ikke. Først og fremst er jeg overrasket, for kronprinsessen har de seinere åra profilert seg med en tydelig kristen tro, og det rimer ikke med å bruke en buddhistisk veileder på en slik måte, sier informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet til Dagbladet.

Kronprinsesse Mette-Marit (38) er i disse dager i byen Leh i den indiske provinsen Ladakh sammen med meditasjonsguruen Sharon Myoshin Kelley (57). Turen til Kashmir skal ifølge Se og hør vare i to uker, og være en leting etter livets mening.

- Religionsblanding Den spirituelle veilederen kommer fra Canada, og heter egentlig Sharon, men tok Myoshin etter et møte med Zen-mesteren Hogen Daido Yamahta.

- Det er religionsfrihet og det gjelder også kronprinsessen, men for meg høres dette ut som religionsblanding. Å kombinere kristen tro og verdensbilde med buddhistisk meditasjonstenkning mener jeg er umulig, sier Ottosen.

Han påpeker tette bånd mellom Den norske krike og kongehuset, og mener det er problematisk å både slutte opp om kirka og søke åndelig veiledning.

Selv er han redd kronprinsessen selv svarer med å tone ned det spirituelle.

- Jeg er redd for at hun vil tone ned det buddhistiske og åndelige aspektet, og gjøre dette til et spørsmål om å finne ro og mening i livet. Det blir etter min mening en forflatning av de religiøse forskjellene som finnes. Dette høres litt Märtha-aktig ut, sier Ottosen.

- Forfeilet Også tidligere toppolitiker i KrF, Anita Apelthun Sæle, reagerer på kronprinsessens reise. Hun tar forbehold om at hun ikke vet hva Mette-Marit gjør, men hennes klare mening er at hun ikke trenger å dra til Kashmir for å få åndelig veiledning, og beskriver det hele som «meget forfeilet».

- Å høre på visdom fra andre må hun gjerne gjøre, men om det er for å finne et ståsted i livet, bør hun gå til den kristne tro som har gitt henne den verdibakgrunnen som hun egentlig har, sier Sæle.

Hun mener Mette-Marit bør vise forsiktighet i omgangen med et orakel som hun ifølge Se og Hør skal ha møtt. Hun påpeker i tillegg at området er farlig.

- Sannhetsgehalten er meget tvilsom. Det kan være en opplevelse, men ikke mer, og Mette-Marit burde ikke involvere seg noe i det, sier Sæle.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, forteller at turen har vært planlagt lenge, men ønsker ikke å kommentere kritikken.

- Kronprinsessen er på privat fottur, sier Hagen.

- Fra naturen Mette-Marit har selv vært flere turer til India, akkurat som Myoshin.

Guruen står oppført som gjesteforeleser ved Insight Meditation Society (IMS), et kurssted i USA. Hun har vært tilknyttet skolen i flere år, og undervist i Vipassana-tradisjonen siden 1995 - en retning innen buddhismen, som handler om å se virkeligheten slik den egentlig er.

Hun jobber også i meditasjonssamfunnet Tergar, som denne sommeren tilbyr ukeslange kurs under tittelen «Joy of living». Dette går over seks dager, og hver dag har seks til åtte timer med intensiv meditasjon. Oppholdet i Connecticut koster opp mot 1000 dollar.

REAGERER:  Tidligere topp-politiker Anita Apeltun Sæle.
Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
REAGERER: Tidligere topp-politiker Anita Apeltun Sæle. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer

- Jeg vokste opp i Canada og kjente tidlig en sterk dragning mot naturen. Jeg følte jeg hørte til der framfor i en kaotisk og smertefull verden. På high school leste jeg boka «Siddhartha». Den rørte meg sterkt, det føltes som jeg kom fra naturen, sa Kelley til nettmagasinet Insight i 2000.

Siden studerte hun buddhismen, og startet å meditere alene i det fri.

Utbrent Etter en reise til Nepal kjente Kelley en sterk følelse av «hva vil livet for meg?», og hennes spirituelle liv startet for alvor. Det nye navnet hun tok, skal bety mystisk skjønnhet i hjerte og sinn.

Myoshin har reist til store deler av Asia for å gå i ulik lære. Første tur etter den åndelige oppvåkningen gikk til India hvor hun tok del i et tidagers intensivt meditasjonskurs. Der lærte hun om vipassana-tradisjonen, som hun nå underviser i.

Dette fungerte svært terapeutisk for Kelley, som på den tida var svært syk.

- Jeg led av kronisk utmattelse i mange år. Jeg kunne ikke planlegge noe, og levde i en kropp som konstant skrek. Du står ansikt til ansikt med en reell sjanse for å dø. Jeg gjorde alt for å bli bedre - dietter, treningsregimer, new age-metoder. Jeg prøvde alt, men led framledes. Det jeg gjorde, slet meg ut, sa hun til Insight.

Etter å ha kommet i kontakt med sin egen åndedrett forsvant symptomene.

Ble nonne Under et opphold i Burma ble hun nonne, og valgte å barbere håret hodet. Denne periode beskriver hun som svært viktig.

- Det var viktig å leve som en nonne blant nonner. Jeg ville kjenne hvordan det er å gå i fotsporene til Buddhas døtre. Jeg ble svært berørt av deres hengivenhet og oppriktighet, sier hun til nettmagasinet.

• Les også: Rådyr selvrealisering

RASER:  Espen Ottosen i norsk misjonssamband.
RASER: Espen Ottosen i norsk misjonssamband. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer