Raser mot moms-reformen

Hjelpeorganisasjonene samler seg for å protestere mot momsreformen som fører til at organisasjonene må betale mer i avgifter enn de mottar i statlig støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti av de største hjelpeorganisasjonene står bak aksjonen som mandag skal legge fram sine synspunkter for Stortingets finanskomité. De krever nullsats på organisasjonenes ikke-kommersielle inntekter, og at de blir fritatt for all inngående moms.

- Nå ser det ut til at vi må betale staten for å få lov til å drive frivillig arbeid, sier en opprørt Sven Mollekleiv, generalsekretær i Norges Røde Kors, til Aftenposten.

Mollekleiv mener avgiftene virker kvelende på den frivillige innsatsen.

Alle de store hjelpeorganisasjonene rammes av moms på varer og tjenester, porto, konsulentbrukt og ekstra arbeidskraft i forbindelse med store aksjoner.

Norges Røde Kors betaler i dag 15 millioner kroner i avgifter til staten årlig. Med den nye loven må de ut med ytterligere 13 millioner kroner, nesten en fordobling av avgiftsnivået. Samtidig får Røde Kors 4 millioner kroner i støtte fra staten til humanitære prosjekter i Norge.

KLAGER: Sven Mollekleiv, generalsekretær i Røde Kors, er svært kritisk til reformen som gjør at frivillige organsisasjoner må betale moms.