- Hvis det som kommer fram i foredraget med denne Nav-legen er et uttrykk for en gjeldende praksis og internkultur i Nav, så er det veldig alvorlig.
Det sier Rødt-politiker Emma Watne til Dagbladet.
Et Youtube-klipp av en presentasjon med rådgivende overlege i Nav Oslo, Gudleik Leir, har den siste tida sirkulert i sosiale medier.
Foredraget er holdt under et frokostmøte i mars 2019 i regi av Nav arbeidslivssenter Oslo. Her kommer overlegen med flere påstander om både arbeidstakere og leger som får Rødt til å rase.

NAV-ofre «tapte» 80 millioner: - Grotesk
Ber flere bestride sykemelding
Gudleik Leir er utdannet lege og har 30 års erfaring, hvorav 17 år innen allmennpraksis hvor han selv har skrevet sykemeldinger.
I presentasjonen forklarer han videre at han har bakgrunn som konsernoverlege i flere private foretak og selv har vært med å bidra til at en rekke virksomheter har fått ned sykefraværet.
Han påpeker at arbeidsgiver har plikt til å gjøre en funksjonsvurdering selv om det foreligger en sykemelding, noe som er i tråd med loven.
Leir gir imidlertid uttrykk for at arbeidsgivere ikke gjør dette i tilstrekkelig grad - stikk i strid med uttalelser som tidligere er gitt av Nav, blant annet til NRK.
- Man bestrider ikke sykemelding, man inndrar ikke egenmelding og så drukner man i tilrettelegging - mer for å være snill enn for å oppnå formålet om å få vedkommende tilbake i eksisterende arbeid eller utrede muligheten for annet, sier han i presentasjonen.

Meningsløse krav
- Kan møte liggende
Leir uttaler også at dersom arbeidstaker kan møte opp på legekontoret for å få en sykemelding, så kan personen møte hos arbeidsgiver for å få gjort en funksjonsvurdering.
- Som arbeidsgiver kan du godt kreve at den ansatte skal møte hver dag, for eksempel ved liggende transport, for å dokumentere at funksjonstapet fortsatt er der. Det er ikke sikkert det blir noen god stemning på jobben, men i prinsippet kan du det, sier Leir i foredraget.
Dagbladet har forelagt Nav sitatene som trekkes fram i denne saken, samt kritikken fra Rødt.

NAVs ME-hjelp vekker oppsikt
Ellen Overvik, fungerende enhetsleder ved Nav Arbeidslivssenter Oslo, svarer blant annet at sitatene er tatt ut av den sammenhengen de sto i, at det ikke er ment at disse skal tolkes bokstavelig og at de heller ikke er et uttrykk for Navs holdninger.
Les hele Navs svar nederst i saken.
Reagerer
- Vi vet at mange syke og uføre opplever mistro og mistenkeliggjøring på sin sykdom, både av arbeidsgivere og i samfunnet for øvrig. Nav skal være en hjelp og et sikkerhetsnett, ikke en bidragsyter til denne mistenkeliggjøringen, sier Watne (Rødt) til Dagbladet.

Hun er møtende vara for Rødt-kollega Mímir Kristjánsson på Stortinget og er medlem av arbeids- og sosialkomiteen.
Watne mener utsagn som «dersom man er frisk nok til å møte på legekontoret, så er man frisk nok til å møte på jobben», eller at «bestridelse på sykemeldinger er arbeidsgivers viktigste verktøy og brukes for sjelden», er hårreisende.
- Vi tror dessverre ikke dette er et enkelttilfelle, men et symptom på et større samfunnsproblem. Selv politikere fra ulike partier har bidratt til en mistenkeliggjøring av syke og uføre gjennom retorikk og stadig innstramminger i ytelser, sier Watne.

Terese (28) har hatt skjult sykdom i tolv år
Ut mot legene
Leir mener også at sykemelding er «oppskrytt».
- Det er legens mening og bare det. Legens mening går ikke lenger enn det dere som arbeidsgivere mener er innafor arbeidsavtalen, fortsetter han.
Han mener også at tapt inntekt påvirker sykemeldingene.
- Det er en utrolig gulrot dette med lønn, sier han blant annet.
- Det er rart hvordan det skjer en spontan tilfriskning når folk skjønner at de skal gå ned en tredjedel i lønn etter et år, er en annen av legens uttalelser.
Han har heller ikke særlig tiltro til leger som utsteder sykemeldinger.
- For helsetjenesten er all plage, enhver kløe i øret og flass, en sykdom, sier Leir i presentasjonen.
- Legene er helt uten evne til å vurdere funksjon. De er uegnet til det, er en annen påstand.
Han gir arbeidsgivere følgende råd:
- Unngå legen. Grip pasienten før legen gjør det, for etterpå er det for seint. Har legen fått kloa i pasienten, er løpet kjørt.

Vil garantere for Sverige
Henviser til Nav
Dagbladet har forelagt kritikken i denne saken overfor Gudleik Leir. Han henviser til Navs kommunikasjonsavdeling.
Dagbladet har videre stilt Nav spørsmål om de stiller seg bak uttalelsene fra Gudleik Leir, om foredraget er avklart med Nav, og hva de selv mener om dette innholdet.
- Det er et svært alvorlig virkemiddel å bestride en sykmelding. Det bør brukes med varsomhet, sa daværende arbeids- og tjenestedirektør i Nav, Kjell Hugvik, til NRK høsten 2020.
Dette var i forbindelse med en sak NRK skrev om nettopp økt forekomst av bestridelser av sykemeldinger. Dagbladet har derfor spurt Nav om det er Nav-legens uttalelser i denne presentasjonen, eller Hugvik uttalelse året etter, som representerer Navs holdning til bestridelse av sykemeldinger.