<strong>- FORSKJELLSBEHANDLING:</strong>- Norwegian vil straffe dem som sier fra, mens de åpenbart ikke vil straffe kapteinen som er den øverste ansvarlige, sier YS-forbundet Parats nestleder Vegard Einan. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
- FORSKJELLSBEHANDLING:- Norwegian vil straffe dem som sier fra, mens de åpenbart ikke vil straffe kapteinen som er den øverste ansvarlige, sier YS-forbundet Parats nestleder Vegard Einan. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Raser mot Norwegian: - Lukter av straff og forskjellsbehandling

Fagforening ber myndighetspersoner som rapporterte om Norwegian-besetning om å stå fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fagforeningen Parat reagerer sterkt på Norwegian-ledelsens uttalelser om fire kabinansatte som den 26. januar forlot et av Norwegians Boeing 787 Dreamlinere før avgang fra New York.

- Dette lukter av straff og forskjellsbehandling, sier nestleder Vegard Einan i Parat, som organiserer piloter og kabinansatte i Norwegian.

- Virker konstruert De fire kranglet heftig med kapteinen om sikkerheten ved å fly under snøværet den dagen. Ifølge en nylig avsluttet granskning lot kapteinen dem deretter «slippe» å fly, og tok av mot Arlanda med tre færre besetningsmedlemmer enn regelverket tilsier.

- Det var norske myndighetspersoner ombord som har kontaktet oss og som har reagert på oppførselen til besetningen i gaten, sier Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet i dag - uten å ville opplyse hvem disse myndighetspersonene var.

- Jeg er overrasket over at Norwegian bruker anonyme personer som begrunnelse for at to ansatte skal måtte miste inntekter og levebrød. Disse myndighetspersonene bør i hvert fall stå fram. Hvis ikke virker dette konstruert, i en sak der man åpenbart ønsker å si opp kabinansatte fordi de har gjort sin plikt, sier Vegard Einan.

Einan mener de fire bare gjorde sin plikt, da de sa fra til kapteinen om sin bekymring for flysikkerheten. To av dem har allerede sluttet.

- Bør navngis Ifølge myndighetspersonenes framstilling overfor Norwegian skal de fire kabinansatte ute i gaten - altså etter at de hadde forlatt flyet - ha fortalt passasjerer at flygningen var utrygg på grunn av været. Dette har en av de fire avvist overfor Dagbladet.

Norwegian oppfatter de kabinansattes angivelige uttalelser i gaten som illojale, og vurderer nå hvilke konsekvenser det skal få for dem.

- Jeg vil oppfordre flygesjef Tomas Hesthammer og Norwegian, hvis de vil beholde troverdigheten, om å navngi disse myndighetspersonene, slik at de kan bekrefte det Norwegian sier. Det virker som lite troverdige myndighetspersoner, som må være anonyme. I hvert fall ville det ikke holdt i en norsk oppsigelsessak, sier Vegard Einan.

- Når medarbeidere opptrer illojalt og sprer unødig frykt blant passasjerene våre, er det helt naturlig å vurdere ansettelsesforholdet. Offentliggjøring av passasjerlister skjer ikke med mindre det begjæres spesielt, eksempelvis av politiet, sier Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet. Han sier at flere passasjerer ikke ble med flyet på grunn av kabinpersonalets uttalelser.

- Selvmotsigende Norwegians granskning, som Dagbladet omtalte i går, konkluderte med kommunikasjonssvikt på flere nivåer, men omfattet ikke det som skjedde i gaten - altså utenfor flykroppen.

- Norwegian motsier seg selv, når de ikke vil gi Dagbladet innsyn i den interne rapporten i frykt for at det kan true rapporteringsvilligheten i selskapet, og så ender det i en personalkonflikt der de vil straffe dem som sier fra, mens de åpenbart ikke vil straffe kapteinen som er den øverste ansvarlige og har brutt selskapets egne manualer, sier Vegard Einan.

<strong>TØFF VÅR:</strong> Norwegian-sjef Bjørn Kjos har hatt en tøff vår. Nå er Norwegians interne granskning ferdig om hva som skjedde da et Dreamliner-fly tok av fra New York med bare fem kabinansatte etter at fire hadde gått fra borde. Her er Kjos fotografert etter at en 11 dager lang pilotstreik var over i mars. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbaldet
TØFF VÅR: Norwegian-sjef Bjørn Kjos har hatt en tøff vår. Nå er Norwegians interne granskning ferdig om hva som skjedde da et Dreamliner-fly tok av fra New York med bare fem kabinansatte etter at fire hadde gått fra borde. Her er Kjos fotografert etter at en 11 dager lang pilotstreik var over i mars. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbaldet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer