Raser mot NRK: - Misbrukt og misledet

Monica Mæland mener NRK må «rydde opp», og sier tilliten til statskanalen er svekket.

LANGER UT MOT NRK: Monica Mæland sier NRK bør beklage og rydde opp etter saken om manipulasjonen av skolevalget i Lillestrøm ble kjent.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LANGER UT MOT NRK: Monica Mæland sier NRK bør beklage og rydde opp etter saken om manipulasjonen av skolevalget i Lillestrøm ble kjent. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Dette er veldig alvorlig. Regjeringen bruker mye krefter på å advare om fake news, og jeg trodde NRK hadde samme intensjon som oss. Jeg er spesielt opprørt over at NRK uten samtykke har misbrukt og misledet unge mennesker som for første gang skal delta i demokratiet vårt, sier Monica Mæland (H) til Dagbladet.

Valgministeren er rasende på NRK etter at det i dag ble kjent at NRK-programmet «Folkeopplysningen» i lang tid har rettet falske nyheter mot ungdom ved Lillestrøm videregående skole.

Målet var å få de unge til å stemme Senterpartiet i skolevalget.

Valgfusk

I forbindelse med tirsdagens skolevalg på Lillestrøm videregående skole har Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm» siden mars hatt som mål å lure ungdommene til å stemme Senterpartiet.

Ifølge Facebook-siden har de også fått kjente bloggere til «å rope ulv». Influenser Kristine Ullebø støtter blant annet Senterpartiets ulvepolitikk i en video publisert på nettstedet.

NRK må rydde opp

Mæland sier statskanalen «selvfølgelig må rydde opp» i saken.

- Bør NRK be om unnskyldning?

- De bør rydde opp overfor de personene som er rammet av dette, ja. Både NRK og demokratiet behøver tillit, sier hun.

- Kan det ikke tenkes at dette programmet blir en viktig påminnelse om hvor lett demokratiet kan manipuleres?

- Man kan finne mange grunner til å mislede og lyve, men det blir ikke riktig av den grunn.

Wahl vil ikke beklage

Programleder Andreas Wahl har klokka 16.00 onsdag ettermiddag ikke besvart Dagbladets henvendelser. Til VG sier Wahl at han ikke vil beklage stuntet.

Statsråden sier hun håper elevene som er rammet av saken likevel bruker stemmeretten på mandag.

- Kanskje har disse ungdommene nå en ekstra grunn til å stemme nå, for å vise at de ikke mistet troen på demokratiske prosessen. Men jeg er bekymret for at dette er blitt et veldig trist møte med demokratiet for mange av dem.

Prosjektredaktør for Folkeopplysningen, Jan Egil Ådland, forteller Dagbladet at de har laget en episode om demokratiet, og at de har ønsket å gi publikum de riktige redskapene for å forstå hvilke faktorer som påvirker oss.

- Essensen er at en av NRKs viktigste oppgaver er å beskytte og styrke demokratiet. I et samfunn der ting blir mer uoversiktlig, ønsker vi å gi publikum noen redskap for å forstå hvilke faktorer som påvirker valgene våre - i jungelen av budskap, sier han.

Samarbeid med skolen

Episoden kommer i november, ifølge Ådland.

- Vi har samarbeidet med rektor på Lillestrøm videregående skole. Rektor ser på dette på samme måte som oss, som en del av opplæringen i et demokrati.

- Kan du forstå at noen kan reagere på dette?

- Vi forstår at enkelte elever kan reagere. Så vil jeg si at dette er gjort i samråd med rektor. Jeg tror dette er den beste samfunnsfagtimen man kan få på videregående skole i dag. Så kan jeg forstå reaksjoner. Valg skal man kunne stole på, men kan man egentlig det? Nettopp derfor har vi dette eksperimentet, for å se om man kan påvirke valg i Norge, sier prosjektredaktøren.