Kirkens Bymisjon:

Raser mot NRK-dokumentar

Kirkens Bymisjon reagerer kraftig på NRK-dokumentar. Nå vurderer de å ta saken til PFU.

PUBLISERING: Kristine Thorsen i Kirkens Bymisjon anmodet NRK til ikke å publisere dokumentaren. Foto: Kirkens Bymisjon
PUBLISERING: Kristine Thorsen i Kirkens Bymisjon anmodet NRK til ikke å publisere dokumentaren. Foto: Kirkens Bymisjon Vis mer
Publisert

I den nyeste dokumentarepisoden av Brennpunkt - «Massasjesalongene» - forteller NRK om organisert prostitusjon knyttet til massasjesalonger.

I hovedsak er opptakene lagt til Bergen sentrum, og mange av kvinnene man ser i dokumentaren vet ikke at de blir filmet. Flere av navnene på studioene vises, og det er bare ansiktene på kvinnene som kommer inn og ut av salongene som er sladdet. Andre kjennetegn på kvinnene er synlig.

STORAKSJON: Politiet skulle undersøke hvorvidt det det foregikk hallikvirksomhet eller prostitusjon på sexklubben. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Uka før publisering anmodet Kirkens Bymisjon NRK om ikke å publisere dokumentaren i frykt for konsekvenser for kvinnene.

- I etterkant av publiseringen har en av kvinnene som identifiseres i dokumentaren sagt at «det tok én time å ødelegge et helt liv», sier avdelingsleder i Kirkens Bymisjon, Kristine Moskvil Thorsen, til Dagbladet.

Medier24 omtalte saken først.

- Burde nyansert bildet bedre

Thorsen reagerer kraftig på flere ting ved dokumentaren.

- Jeg medvirker selv i dokumentaren hvor jeg prøver å gi bedre innsikt i disse kvinnenes livssituasjon. Jeg har hele tida reagert på NRKs tilnærming og selve premisset for dokumentaren, sier Thorsen.

Dersom det var NRKs hensikt å hjelpe, burde de gått fram annerledes mener Thorsen.

- Hvis målet er å avdekke en vanskelig situasjon, med et endelig mål om å hjelpe de mest utsatte, mener jeg de kunne valgt en helt annen tilnærming.

For eksempel mener hun NRK kunne valgt å se på hvilken situasjon kvinnene står i, da mange av thaikvinnene som kommer til Norge ikke vet hvilke rettigheter de har eller hvor de kan søke hjelp.

- Det er viktig å huske på at det her er mange ulike kvinner med ulike historier, og hvordan de har havnet i den situasjonen de er i, er også ulikt.

Thorsen trekker fram ett eksempel på det hun mener hadde vært et bedre utgangspunkt for dokumentaren:

- I en av de siste scenene snakker NRK med ei mor som selger sin egen datter. Datteren er 22 år og uttrykker frustrert «Hvilke alternativer har jeg?», «Hva slags jobb kan jeg få?». Dette spørsmålet mener jeg kunne vært et bedre premiss og inngang til den undersøkende dokumentaren.

- Svært problematisk

Thorsen mener at NRK ikke ivaretar enkeltpersoners identitet og liv. Hun mener NRK kunne fått fram poenget med dokumentaren uten å eksponere enkeltindivider.

- For eksempel kunne man fjernet firmanavnene, gjort det mindre synlig hvor i byen det er filmet og tilgjort stemmene til kvinnene. Nå er kvinnene 100 prosent identifiserbare, og dette er svært problematisk.

Hun understreker også at flere av disse kvinnene har barn som går på skole og på andre måter tilhører nærmiljøer.

- Og klassekameratene til barna vet hvem som har en thailandsk mamma, sier Thorsen.

Kirkens Bymisjon frykter dokumentaren kan få store konsekvenser for kvinnene. Det kommer fra tidligere erfaringer.

- Flere av kvinnene vil utsettes for mer vold og trakassering. De kommer til å befinne seg i flere vanskelige jobbsituasjoner. Og ved å skape frykt i miljøet, for eksempel det å være redd for politiaksjoner, er det mulig virksomheten flyttes til mer lukkede arenaer.

Dersom det skjer, vil det bli vanskeligere å hjelpe de mest sårbare, tror Thorsen.

- Da vil sikkerheten til kvinnene bli svekket og det blir vanskeligere for oss og andre aktører å avdekke og hjelpe de virkelig sårbare tilfellene, eller i verste fall menneskehandel.

Thorsen reagerer også på at de angivelige kundene framstår som bedre anonymisert enn kvinnene, og påpeker at det etter norsk lov er ulovlig å kjøpe sex, men ikke å selge det.

- Skillet mellom hvem som faktisk gjør noe kriminelt og ikke kommer ikke fram, hevder hun.

Vurderer å melde NRK inn for PFU

I etterkant av dokumentaren har Kirkens Bymisjon mottatt mange henvendelser, både fra kvinner i det utvidede thaimiljøet og kvinner som deltar i dokumentaren.

Flere av kvinnene skal ifølge Thorsen også selv ha levert klager direkte til NRK, og på Facebook skal det også være opprettet en lukket gruppe for personer med thailandsk bakgrunn der det samles underskrifter for å sende inn til kanalen.

- De fleste er svært fortvilte, føler seg eksponert og stigmatisert, sier Thorsen.

Hun sier flere av kvinnene som medvirker i dokumentaren mener de ikke fikk presentert konteksten for hvordan intervjuene skulle brukes godt nok da de stilte til intervjuene.

Det skal heller ikke ha blitt brukt tolk, og flere av kvinnene snakker både dårlig norsk og engelsk.

- Og uavhengig av det som vises på TV, er det tydelig at kvinnene ikke ønsker å assosieres med det som kommer fram i dokumentaren.

Vær varsom-plakatens paragraf 3.9 sier at pressen skal opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet, og at følelser, manglende medieerfaring, uvitenhet eller sviktende dømmekraft ikke skal misbrukes.

Her mener nå Kirkens Bymisjon at NRK ikke har foretatt gode nok vurderinger, og derfor vurderer nå organisasjonen å melde kringkasteren inn for PFU.

- Vi skal ta den beslutningen neste uke/til uka, sier Thorsen.

- Nøye etiske vurderinger

Redaksjonssjef Reidar Kristiansen i NRK sier at formålet med dokumentaren har vært å avdekke kritikkverdige forhold, og beskytte enkeltmennesker mot overgrep og forsømmelser.

- Her har NRK Brennpunkt i to år kartlagt massasjebransjen, og avdekker organisert prostitusjon, omfattende hallikvirksomhet, og grov utnyttelse av sårbare kvinner i et veldig lukket miljø, sier Kristiansen til Dagbladet.

Kristiansen sier at redaksjonen i arbeidet med dokumentaren har stått overfor dilemmaer.

- Likevel mener vi historien er så viktig at den bør fortelles. Men vi har gjort omfattende etiske vurderinger før publisering, også i dialog med Bymisjonen, og har tatt så mange hensyn vi kan, blant annet ved å anonymisere alle involverte.

Kristiansen bekrefter også at kanalen flere ganger har brukt skjulte opptak, og at ikke alle har vært klar over at de har blitt filmet, men at dette bare skal ha blitt gjort når det har vært nødvendig.

- Dette er gjort som en siste utvei og etter nøye etiske vurderinger, da det var eneste måten vi kunne få dokumentert forholdene på. Svært få ville la seg intervjue, men vi har i ettertid, før publisering, gjort de ulike salongene oppmerksom på at de er filmet, sier redaksjonssjefen.

- Gått flere runder på sladding

NRK mener også at det har blitt gjort en god nok jobb med å anonymisere kvinnene.

- Selv om kvinnene er veldig åpne om hva de jobber med i annonsene på nett, så har vi valgt å anonymisere dem. Kvinnene er sladdet, og vil ikke bli gjenkjent på gata, sier Kristiansen.

For salongene sin del mener redaksjonen at dette ikke kunne ha blitt anonymisert på en bedre måte.

- Salongene er tydelige i bybildet, og det er ikke til å unngå at noen vet hvilke salonger vi omtaler. NRK har gjort etiske vurderinger med hensyn til hvilke salonger som blir eksponert.

Ifølge Kristiansen har det blitt etterstrebet å være varsom med bildebruk, med den viten at dette kan være belastende.

- Her har vi også hatt en god dialog med Kirkens Bymisjon i forkant, de har hatt gode innspill på hvordan vi kunne gjøre dette mest mulig skånsomt for enkeltpersoner, og mange av disse rådene har vi fulgt.

- Så viktig at den bør fortelles

Grunnen til at det som framstår som kunder for sexkjøp er mer sladdet enn kvinnene i dokumentaren skyldes at NRK ikke kan dokumentere lovbrudd.

- Kundene er mer sladdet da vi ikke kan dokumentere at de kjøper sex, og det vil innebære en stor belastning å bli beskyldt for det. For øvrig mener vi at både kvinner og menn er sladdet slik at de ikke er gjenkjennelige, sier Kristiansen.

Redaksjonssjefen sier at de har forståelse for at dokumentaren kan oppfattes som ubehagelig for enkelte, men at det samtidig er nødvendig å belyse innholdet dokumentaren omhandler.

- Det er et dilemma at uskyldige mennesker kan bli utsatt for stigmatisering på grunn av dokumentaren, men vi mener likevel historien er så viktig at den bør fortelles. Og så må vi understreke at vi ikke har publisert en dokumentar om thai generelt, men om hva som foregår i thaimassasjebransjen, sier Kristiansen.

Han sier videre at det er redaksjonens håp at dokumentaren bidrar til økt kunnskap og debatt om det Kristiansen beskriver som «sakens kjerne - hvordan dette kan skje og hvordan disse kvinnene kan få den hjelpen de trenger».

SKJULT OPPTAK: Etter at sønnen til den 94 år gamle Texas-kvinnen oppdaget blåmerker på mora, satt han opp et skjult kamera i huset. Bildene viser at kvinnens hjemmehjelp slår 94-åringen i hodet gjentatte ganger. Video: CNN Vis mer

At redaksjonen har unnlatt å benytte tolk avviser Kristiansen.

- Vi har benyttet tolk når det har vært nødvendig. I de fleste tilfeller sa imidlertid kvinnene nei til intervju, og de sa også nei til at vi skulle ha med tolk, da de ikke ville snakke.

Han hevder også at alle som har medvirket ved intervju har fått tilbud om å se sin medvirkning, og har godkjent klipp.

- De har ikke hatt noen negative reaksjoner på dokumentaren. I de andre klippene viser vi utelukkende at kvinnene sier nei til å bli intervjuet. Disse avslagene er med for å vise hvor lukket miljøet er, sier redaksjonssjefen.

- Oppleves vanskelig for mange

Kristiansen sier at Kirkens Bymisjon står fritt til å klage NRK inn for PFU, og at kanalen har forståelse for at enkelte kan oppleve økt stigmatisering som følge av dokumentaren.

-Vi mener likevel det er riktig å fortelle om de grove forholdene i bransjen.

- Kirkens Bymisjon har selv gitt uttrykk for at dokumentaren viser et presist bilde av virkeligheten i massasjesalongene. Vi håper at de også kan være åpne for å diskutere hvordan vi som samfunn skal forholde oss til det, og hvordan ofrene i dette systemet kan få den hjelpen de trenger, sier Kristiansen avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer