Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot ny abortlov i Alabama

- Et angrep på kvinners liv, sier tidligere utenriksminister Hillary Clinton.

RASER: Popstjerna Lady Gaga (t.v.) og tidligere utenriksminister Hillary Clinton er to av mange som reagerer sterkt på Alabamas nye abortlov. Foto: NTB scanpix
RASER: Popstjerna Lady Gaga (t.v.) og tidligere utenriksminister Hillary Clinton er to av mange som reagerer sterkt på Alabamas nye abortlov. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag kveld, et snaut døgn etter at delstatsforsamlingen i Alabama vedtok en ny og veldig streng abortlov, skrev guvernør Kay Ivey under på lovforslaget.

- Denne loven har mange støttespillere, lovgivningen står som et sterkt bevis for folk i Alabamas sterke tro på at hvert eneste liv er verdifullt og at hvert eneste liv er en hellig gave fra Gud, heter det i en uttalelse fra guvernøren, ifølge CNN.

Lady Gaga reagerer

Loven, som altså ble vedtatt i delstatsforsamlingen tirsdag, er den strengeste i USA, og er i praksis et totalforbud mot abort. Det eneste unntaket er for de tilfellene der «det ufødte barnets mor utsettes for betydelig helserisiko».

Det betyr at heller ikke kvinner som har vært utsatt for voldtekt eller incest nå får ta abort.

Loven åpner ikke for å straffeforfølge kvinnen som tar abort, bare personen som utfører aborten. Strafferammen er satt til mellom 10 og 99 års fengsel.

Innstrammingen i abortloven har fått mange til å reagere kraftig, både politikere og kjente kvinner.

- Det er forferdelig at de forbyr abort i Alabama, og det er enda mer ondskapsfullt at de ikke gjør unntak for dem som har blitt voldtatt eller har opplevde incest, skriver popstjerna Lady Gaga på Twitter.

- Så det er en høyere straff for leger som utfører disse operasjonene enn for de fleste voldtektsmenn? Dette er en parodi og jeg ber for alle disse kvinnene og unge jentene som vil lide under dette systemet.

- Angrep på kvinners liv

Også tidligere utenriksminister Hillary Clinton går til frontalangrep på den nye loven.

- Abortforbudene i Alabama, Georgia, Ohio, Kentucky og Mississippi er forferdelige angrep på kvinners liv og grunnleggende friheter. Kvinners rettigheter er menneskerettigheter. Vi vil ikke gå tilbake, heter det i en uttalelse fra Clinton, som pekte tilbake på en tale hun holdt under FNs fjerde verdenskonferanse om kvinner i 1995, ifølge CNN.

Loven ble vedtatt i delstatsforsamlingen i Alabama med 25 mot seks stemmer. Samtlige demokrater, med unntak av en, stemte mot loven. Lederen for Demokratene, Bobby Singleton, prøvde i det lengste å få avstemningen utsatt, men lyktes ikke. Da loven hadde blitt vedtatt, fyrte han løs.

- Derre har akkurat voldtatt staten Alabama. Staten Alabama burde skamme seg, sa Singleton, ifølge The Guardian.

- Jeg vil si til alle kvinner i Alabama: Jeg beklager.

Varsler søksmål mot Alabama

At loven nå både er vedtatt og underskrevet av guvernøren betyr ikke at den noen gang kommer til å bli tatt i bruk. Flere organisasjoner har varslet at de vil gå til søksmål, blant dem helseorganisasjonen Planned Parenthood.

- Vi kommer til å treffe guvernør Ivey i retten. Vi har ikke tapt en sak i Alabama, og ser fram til det samme utfallet, sier talsperson Barbara Ann Luttrell.

USAs største menneskerettsorganisasjon, ACLU, har også lovet å gå til søksmål for å hindre at loven trer i kraft.

- Loven straffer ofre for voldtekt og incest ved å ytterligere frata dem kontrollen over egen kropp og å tvinge dem til å føde, sier ACLU.

Et forslag om å gjøre unntak dersom graviditeten skyldes incest eller voldtekt, ble nedstemt med 21 mot 11 stemmer i Alabama. Unntak gjøres heller ikke om den gravide er under seksuell lavalder eller av andre årsaker er uforskyldt gravid.

Vil utfordre Høyesterett

For bak den strenge abortloven ligger det et ønske om å få Høyesterett til å revurdere den historiske Roe v. Wade-avgjørelsen fra 1973, som legaliserte abort over hele landet.

Den nye loven ble helt spesifikt utformet for at den skulle havne på Høyesteretts bord og utfordre Roe v. Wade, sier Eric Johnston, leder for Alabama Pro-Life Coalition, som var med på å utforme loven.

Onsdag sa han at loven måtte vedtas i sin reneste form, med omtrent ingen unntak, ellers ville den ikke sende det rette budskapet.

- Dersom det hadde blitt gitt unntak i loven, ville det drept loven. Dersom du blir voldtatt eller er offer for incest, eller blir gravid med vilje eller ved et uhell, eller til og med kunstig inseminasjon, så er det fremdeles en person. Vi kunne ikke argumentert i retten med at det er en person i ett tilfelle men ikke i et annet, sier Johnston til Washington Post.

Den profilerte teleevangelisten Pat Robertson mener på sin side at Alabama har fått «for langt».

- Det finnes ikke noe unntak for voldtekt eller incest. Det er en ekstrem lov og de ønsker å utfordre Roe v. Wade. Men mitt ydmyke synspunkt er at dette ikke er saken vi ønsker å bringe fram for Høyesterett, fordi jeg tror vi kommer til å tape, sier Robertson.

Innstramminger i flere stater

Den siste tiden har stadig flere konservative delstater vurdert eller innført anti-abortlover. Georgia deltok nylig abortforbud etter uke seks.

Her har Hollywood-stjernene kastet seg inn i debatten. Mer enn 50 filmstjerner, blant andre Alyssa Milano, Alec Baldwin og Amy Schumer, har sendt et brev til delstaten Georgia der de truer med å fjerne all produksjon fra området.

Men også Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa og North Dakota har innført liknende lover, mens folkevalgte i Florida og Texas vurderer å følge etter.

Inntil videre har samtlige forbud blitt stoppet av en dommer eller overlevert til domstolene. Og akkurat den skjebnen er det trolig at den nye abortloven i Alabama også møter.

Loven vil trolig flyte rundt i rettssystemet i flere år. Når saken først blir tatt inn for retten, må domstolen som får saken ta stilling til om den vil ilegge loven en midlertidig forføyning, slik at den ikke kan tre i kraft, mens saken blir behandlet i rettssystemet.

Dommere i USAs distriktsdomstoler blokkerer jevnlig anti-abortlovgivning fra å tre i kraft mens de behandles i domstolen.

- Det finnes nesten 50 år med presedens som sier at denne loven er i strid med grunnloven. Uavhengig av hvilken dommer som hører denne saken, så finnes det ikke argumenter Alabama kan komme med som gjør denne loven lovlig, sier Elisabeth Smith ved Center for Reproductive Rights.

Skulle loven bli avvist av lavere domstoler, er det likevel ingen garanti for at Høyesterett behandler saken. Høyesterett står selv fritt til å bestemme hvilke saker de vil behandle og ikke. Men det er altså det som er målet til organisasjonene og politikerne i Alabama, som nylig kjempet gjennom den nye loven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!