Raser mot ny barnelov

Politikernes forslag om å nekte mødre å flytte hvor hun med barna etter en skilsmisse, splitter kvinner og menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nekter deg å flytte med barna

En samlet familie- og kulturkomité vil endre loven slik at barnas tilknytning til nærmiljø og skole skal tillegges større vekt i vurderingen av samvær i tilfeller hvor foreldrene ikke lever sammen.

Blant Dagbladets mange lesere var det i går flest kvinner som raste mot politikernes nye vedtak.

Nyheten utløste et skred av hissige innlegg fra engasjerte lesere på Dagbladet.no. Mange reagerte knallhardt på vedtaket til familiepolitikerne på Stortinget som vil gjøre det vanskeligere for foreldre å bo langt unna hverandre.

-  En slik lov vil være å innskrenke den enkeltes frihet og invadere privatlivet. Det er selvfølgelig ikke positivt å rive opp et barns forankring i et miljø og flytte, men det finnes tusen grunner for at folk flytter, skriver Petter Bergh-Christensen på Dagbladet.no.

Bare kort tid etter at saken sto på nett fosset det inn godt over 700 innlegg på Dagbladets nettsider. I Dagsavisen i går fortvilte alenefaren Max Hermansen over at ekskona flyttet så langt unna med den eldste datteren at det ble vanskelig for ham å ha samvær med henne.

«På høy tid»

Hermansen fikk mange støtteerklæringer fra Dagbladets nettlesere i går.

«Det er på høy tid at barna og fedrene blir tatt hensyn til, og ikke bare mødrene», skriver en leser.

«Statlig overformynderi, detaljstyring, likt for alle, og foreldre må løse problemene sine selv», er noen av stikkordene. Flere oppfordrer politikerne til å gå varsomt fram. Det er mange grunner til at foreldre ikke kan bo på samme sted, for eksempel jobb og økonomi, er argumenter som går igjen i innleggene.

«Stortinget må ikke forhaste seg inn i denne lovendringen uten å legge til rette for en rettferdig og menneskelig behandling av vanskelige saker. Ikke tving foreldre til å vasse gjennom et hav av byråkrati og søknader, uten at de blir hørt», skriver en annen leser.

«Når ble det bra for barna at mor har det fælt?» spør ei kvinne.

Dermed er Dagbladet.no\'s lesere langt fra enige med foreldrenes egne foreninger. Sammen med advokater og forskere er foreningene fornøyd med politikernes vedtak.

Ikke overrasket

Lederen for familiekomiteen på Stortinget, Gunn Karin Gjul (Ap), er ikke overrasket.

-  Vi er klar over at samvær med barn og barnefordelingssaker generelt er veldig sensitive saker. Som politikere får vi massive reaksjoner med en gang vi gjør noe på dette området. Det gjelder uansett hvilken konklusjon vi tar, sier hun.

Men Gjul understreker at politikerne ikke kan la seg stoppe av at avgjørelsene de tar skaper storm.

-  Vi må tørre å ta de beslutningene som vi mener er riktig. Barns tilknytning til nærmiljøet skal ha betydning når omfanget av samvær skal besluttes. Det er et av mange momenter som skal være av betydning, sier hun.

Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen er glad for politikernes vedtak og mener det ikke er snakk om at foreldre får flytteforbud.

-  Barnet har egne behov utover det å ha kontakt med foreldre. Vi synes selvfølgelig det er bra at barnets tilknytning til stedet skal tas hensyn til. Det er vi fornøyd med. Vi har aldri oppfattet at det har vært snakk om et flytteforbud, heller, sier Rusten.

-  Dette er en type sak som opptar veldig mange og som er veldig følsom, sier han.

SENSITIV SAK: Gunn Karin Gjul (Ap).