Raser mot ny prøveboring i nord:
- Som å bore i Lofoten

Fredag demonstrerte tusenvis for et bedre klima, og mot økt oljevirksomhet. To dager senere trådte boretillatelsen i kraft for omdiskutert havområde ved nordlandskysten.

SKAL BORE: Det tillates prøveboring fra og med 1.september i området utenfor nordlandskysten. Bildet er hentet fra søknaden til det tyske oljeselskapet DEA.
SKAL BORE: Det tillates prøveboring fra og med 1.september i området utenfor nordlandskysten. Bildet er hentet fra søknaden til det tyske oljeselskapet DEA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag samlet tusenvis av mennesker seg til skolestreik for klimaet og klimabrøl.

Et av demonstrantenes krav til regjeringen, er slutt i tildelingen av nye oljeletingslisenser i Norge.

To dager senere, 1.september, ble det åpnet for prøveboring i et omdiskutert havområde drøyt 7 km fra Trænarevet, sør for Lofoten.

Der skal et tysk oljeselskap bore en letebrønn i håp om å finne drivverdige oljeressurser.

Det til tross for at en rekke organisasjoner har klaget på avgjørelsen om å tillate leteboring der, og at denne klagen ikke er behandlet av Klima- og Miljødepartementet ennå.

- Her er prøvesteinen på Venstres troverdighet i miljøpolitikken. Dette er en sak Bellona kommer til å mobilisere for å stoppe, sier Frederic Hauge i Bellona, en av organisasjonene som har klaget.

Som å bore i Lofoten

Han mener prøveboring i området kan få store konsekvenser for Lofoten, som i praksis er vernet, dersom det skjer noe som forårsaker oljesøl.

- Havforskningsinstuttet har sagt at dette er som å bore i Lofoten. Da forventer vi at Venstre lytter til den type vurderinger, når de har stått på barrikadene for å stoppe oljeboring i Lofoten, sier Hauge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer