<strong>SKAL BORE:</strong> Det tillates prøveboring fra og med 1.september i området utenfor nordlandskysten. Bildet er hentet fra søknaden til det tyske oljeselskapet DEA.
SKAL BORE: Det tillates prøveboring fra og med 1.september i området utenfor nordlandskysten. Bildet er hentet fra søknaden til det tyske oljeselskapet DEA. Vis mer

Raser mot ny prøveboring i nord:
- Som å bore i Lofoten

Fredag demonstrerte tusenvis for et bedre klima, og mot økt oljevirksomhet. To dager senere trådte boretillatelsen i kraft for omdiskutert havområde ved nordlandskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag samlet tusenvis av mennesker seg til skolestreik for klimaet og klimabrøl.

Et av demonstrantenes krav til regjeringen, er slutt i tildelingen av nye oljeletingslisenser i Norge.

To dager senere, 1.september, ble det åpnet for prøveboring i et omdiskutert havområde drøyt 7 km fra Trænarevet, sør for Lofoten.

Der skal et tysk oljeselskap bore en letebrønn i håp om å finne drivverdige oljeressurser.

<strong>KRITISK:</strong> Fredric Hauge mener det er en ildprøve for Venstre som miljøparti.
KRITISK: Fredric Hauge mener det er en ildprøve for Venstre som miljøparti. Vis mer

Det til tross for at en rekke organisasjoner har klaget på avgjørelsen om å tillate leteboring der, og at denne klagen ikke er behandlet av Klima- og Miljødepartementet ennå.

- Her er prøvesteinen på Venstres troverdighet i miljøpolitikken. Dette er en sak Bellona kommer til å mobilisere for å stoppe, sier Frederic Hauge i Bellona, en av organisasjonene som har klaget.

Som å bore i Lofoten

Han mener prøveboring i området kan få store konsekvenser for Lofoten, som i praksis er vernet, dersom det skjer noe som forårsaker oljesøl.

- Havforskningsinstuttet har sagt at dette er som å bore i Lofoten. Da forventer vi at Venstre lytter til den type vurderinger, når de har stått på barrikadene for å stoppe oljeboring i Lofoten, sier Hauge.

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken omtaler det som en «skam».

- Det er skammelig. Hvis regjeringen ikke stanser denne boringen, overkjører de nok en gang klimastreikende ungdom, og Norgeshistoriens største miljødemonstrasjon, sier han til Dagbladet.

Kritisk

Det tyske oljeselskapet ble tildelt lisens til leteboring i 2016 under den såkalte TFO-ordningen, ifølge NTB.

Lisensen gjelder boringen av en letebrønn i en blokk i Norskehavet utenfor kysten av Nordland, 83 kilometer sør for Røst og 50 kilometer nord for Træna, ved inngangen til Vestfjorden.

SV har nå stilt skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) om prøveboringen.

Der påpeker de at området er et viktig gyteområde for fisk, og svært viktig for sjøfugl, i tillegg til at det ligger nært Trænarevet, Holarevet, og Røstrevet, hvor det er registrert viktige koraller.

«Skjer det et utslipp her kan oljesølet drifte langt inn på områdene i Lofoten hvor regjeringen har sagt at det ikke skal settes i gang noen oljevirksomhet», argumenterer Haltbrekken.

Svik

MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad er også kritisk, og betegner det som et svik overfor ungdommene.

- Når regjeringen snakker om at de skal lytte til folk, lager de bompengeforlik og vanvittig kaos i regjeringen, mens når det er unge som klimastreiker, skaper det ingen krise eller intern uenighet, de bare fortsetter som før. Det er et stort svik mot ungdommene, sier Hermstad.

VALGBODEN: Oddvar Stenstrøm får besøk av MDGs Une Bastholm i Dagbladets valgbod, samt elever som skolestreiker for klima. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Han påpeker at det ville vært en smal sak for Elvestuen å gi klagen oppsettende virkning, slik at prøveboringen ikke kan starte før etter at klagen fra organisasjonene er behandlet.

- Det ville vært enklere å gjøre det enn å trekke tilbake en tillatelse som allerede er gitt, argumenterer Hermstad, som er redd regjeringen har tenkt å la prøveboringen skje, men at de vil avvente den upopulære avgjørelsen til etter valget.

I et intervju med Teknisk Ukeblad i juli, kort tid etter at tillatelsen til prøveboring ble gitt, forsikret det tyske oljeselskapet at de tar ekstra forholdsregler når de starter prøveboringen, og at de også er ilagt ekstra strenge krav fra Miljødirektoratet.

– Vi er jo klar over hvor vi er, understreker kommunikasjonssjef Kjetil Hjertvik til Teknisk Ukeblad da.

Klima- og miljødepartementet fikk oversendt klagene til behandling 13.august, og har foreløpig ikke tatt stilling til den.

De har foreløpig ikke valgt å gi oppsettende virkning, men sier det er opp til vurdering.

Kan få bore-nei fortsatt

- Det er riktig at det foreløpig ikke er gitt oppsettende virkning for klagene, men dette har det heller ikke vært behov for da boringen ikke har startet. Vi har kontakt med operatøren slik at vi har oversikt over tidspunkt ved oppstart. Oppsettende virkning vil bli vurdert ved behov, sier statssekretær Sveinung Rotevatn (V) i Klima- og miljødepartementet.

Han sier de skal avgjøre klagene fra Bellona, Natur og Ungdom, Norges Kystfiskarlag og Norges Miljøvernforbund «så snart som mulig»:

<strong>VURDERES:</strong> Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) sier det vurderes etter behov hvorvidt klagen skal få oppsettende virkning eller ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VURDERES: Statssekretær Sveinung Rotevatn (V) sier det vurderes etter behov hvorvidt klagen skal få oppsettende virkning eller ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Innsigelser som har kommet inn, også de som er knyttet til klimahensyn, vil bli vurdert i forbindelse med departementets avgjørelse i saken, sier Rotevatn, som mener han ikke kan uttale seg nærmere så lenge klagen er til behandling.

Han sier følgende på spørsmål om hvordan han mener det tar seg ut i lys av demonstrasjonene fredag:

- Klimabrølet, sammen med skolestreikene, har gjort inntrykk på meg og de aller fleste. Derfor satser da også regjeringen offensivt på blant annet kollektivtrafikk og havvind, øker CO2-avgiften, og iverksetter en rekke klimatiltak. Vi verner også en rekke havområder mot oljevirksomhet, slik som Lofoten, Vesterålen og Senja. Klagen knyttet til Trænarevet må vi imidlertid behandle etter gjeldende lover og regler. Det er for tidlig å si hva konklusjonen blir.

Det tyske oljeselskapet Wintershall DEA har tidligere gjort det klart at boreperioden er planlagt i oktober og vil ta om lag 30 dager, ifølge NTB.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer