Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot nye lønnsforskjeller

Lønnskrigen raser nå mellom kommuner som vil sikre seg sykepleiere, hjelpepleiere og førskolelærere. Fagforbundene registrerer en økende misnøye blant sine medlemmer, og frykter at lønnsforskjellene vil skape taperkommuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utviklingen er svært bekymringsfull.. Vi frykter også at dette vil skape A- og B- kommuner, der rike barnehageeiere blir vinnerne, mens barn i fattige kommuner blir de store taperne, sier leder Laila-Brith Josefsen i Norsk Lærerlag, avdeling for førskolelærere.

Stort behov

I dag regner man med at det er behov for i overkant av 3000 førskolelærere på landsbasis. I likhet med sykepleierne som Dagbladet skrev om i går, er arbeidskraften deres blitt så ettertraktet at nabokommuner overbyr hverandre for å lokke dem til seg.

Gjennom lokale oppgjør tilbyr nå flere kommuner nyutdannede førskolelærere direkteplassering i lønnstrinn 26 som utgjør en årslønn på 207 300 kroner. Vanligvis har denne gruppen måttet nøye seg med en bunnplassering på lønnsstigen de første åra, med en årsinntekt på 178 000 kroner. Både i Sogn og Fjordane og Akershus varierer årslønna med nærmere 30 000 kroner fra kommune til kommune. At de ansatte har lik utdannelse, erfaring og ansiennitet betyr ingenting.

Økende misnøye

- De lokale forhandlingene bør vekk. De skaper store og urettferdige lønnsforskjeller blant våre medlemmer, og vi registrerer en økende misnøye blant dem som henger etter lønnsmessig, sier Berit Rygg, leder i Norsk Lærerlag i Sogn og Fjordane, avdeling for førskolelærere.
Lærerforbundet tar også sterk avstand fra lønnsforskjellene. Men fordi lærerne forhandler direkte med staten, berører ikke lønnskrigen dem. De lønnes likt uansett hvor de bor.

- Store geografiske lønnsforskjeller ville vært et alvorlig angrep på elevenes krav på likeverdig opplæring og derfor helt uakseptabelt, hevder Laila Fossum, nestleder i Lærerforbundet, som organiserer 36000 lærere i grunnskolen og i videregående skole.

Norsk Lærerlag organiserer 95 prosent av landets førskolelærere, og har i dag 20000 medlemmer.

Utviklingen bekymrer

Norsk Helse- og Sosialforbund frykter også at hjelpepleierne kan bli rammet av store lønnsforskjeller i tida som kommer. Beregninger viser at Oslo alene mangler over 400 hjelpepleiere.

- Mange arbeidsgivere er ikke klar over at hjelpepleiermangelen er i ferd med å spre seg fra østlandsområdet og til resten av landet. Når det går opp for dem vil de få sjokk, mener Stangnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!