Innstramminger i Nav-regelverket

Raser mot nytt regelverk: - Er vi ikke verdt noe?

Elin Marie Jahren føler hun ikke har noe sikkerhet i livet som følge av innstrammingen i Nav-regelverket.

NEKTET Å STILLE: Bare noen timer før sendingen trakk KrF seg fra gårsdagens debatt om arbeidsavklaringspenger. Partiet har gjentatte ganger nektet å svare på hvordan de stiller seg til dagens praksis. Foto: Nina Hansen / NTB Scanpix
NEKTET Å STILLE: Bare noen timer før sendingen trakk KrF seg fra gårsdagens debatt om arbeidsavklaringspenger. Partiet har gjentatte ganger nektet å svare på hvordan de stiller seg til dagens praksis. Foto: Nina Hansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag satt NRKs «Debatten» søkelys på regjeringens innstramminger i regelverket om arbeidsavklaringspenger. I studio var Elin Marie Jahren, som Dagbladet har skrevet om flere ganger.

Jahren har slitt med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter at hun i 2012 ble truet av en rusmisbruker på jobb i rustjenesten. Hun har vært sykmeldt i ett år og etter det gått på arbeidsavklaringspenger (AAP).

Hun har jobbet for å bli frisk og komme seg tilbake til arbeidslivet, men i 2018 fikk hun beskjed om at stønaden ikke skulle forlenges, i likhet med mange andre.

- Det er en håpløs situasjon. Jeg har ingen grunnmur, ikke noe sikkerhet i livet, sa Jahren i studio, der hun møtte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), som svarte på vegne av regjeringen.

Massiv kritikk

Regjeringen fikk flertall for å endre regelverket i 2017. De ble iverksatt 1. januar 2018, betyr et kortere løp på arbeidsavklaringspenger - fra fire til tre år. I tillegg er vilkårene for å få utvidet perioden innskrenket og forlengelse kan bare gis i to år.

Arbeidsavklaringspenger skal sikre arbeidstakere inntekt i perioder de som medlemmer av folketrygden er uten inntekt på grunn av sykdom eller skade og har behov for bistand for å komme i arbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer