Raser mot oligark-arving: - Ingen tror på hennes anger

Ble dømt til ti års fengsel for å ha meid inn i folkemengde med luksusbil.

TILSTÅR: Alyona Zaitseva erkjente straffskyld etter at meide ned elleve personer 18. oktober 2017. Foto: Pavlo Pakhomenko / EPA
TILSTÅR: Alyona Zaitseva erkjente straffskyld etter at meide ned elleve personer 18. oktober 2017. Foto: Pavlo Pakhomenko / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ble oligark-arvingen Alyona Zaitseva, som i 2017 kjørte rett inn i en folkemengde og drepte seks personer i byen Kharkiv i Ukraina, dømt til 10 års fengsel.

I forkant bekymret flere seg for at Zaitseva skulle slippe straff, fordi hun er dattera til den styrtrike oligarken Vasily Zaitseva, som har stor innflytelse på lokalsamfunnet.

Erkjent straffskyld

Blant annet skal han ha tilbudt seg å betale erstatning til alle skadde og etterlatte, og summer på godt over ti millioner norske kroner har blitt nevnt.

De som eventuelt gikk med på å få en utbetaling, ville også ha måtte skrive under på at de ikke ville stille dattera til ansvar for hennes handling.

Men Zaitseva møtte i retten og sa seg skyldig i samtlige tiltalepunkter.

- Jeg tilstår alle bruddene på trafikkreglene som jeg er tiltalt for. Jeg føler meg skyldig. Jeg skal selvfølgelig aldri kjøre igjen. Jeg angrer virkelig. Derfor anerkjenner jeg alle søksmålene, sa hun gråtende.

I forkant av domsavsigelsen kom det krav fra flere av ofrene, samt pårørende til drepte, at Zaitseva skulle dømmes til ti års fengsel. Det var domstolen enig i at var en passende straff.

- Ingen tror på angeren

Dommer Viktor Popras konstaterte også at det var en formildende omstendighet at Zaitseva ga uttrykk for oppriktig anger, men Dmitrij Marzoni, advokat for et av ofrene, mener retten har gått på limpinnen.

Han mener Zaitsevas tårer var krokodilletårer, skriver Aftonbladet, som siterer den ukrainske avisa Obozrevetal.

- Absolutt ingen tror på Zaitsevas anger. Det understrekes av ordene hun ytret rett etter ulykka, da det lå kropper rundt omkring. Noe som ikke er mulig å fatte hadde skjedd. Og hun kom ut av bilen og ba om en ting: «Ikke si det til mamma». Dessuten viste hun ikke noe ønske om å hjelpe, sier Marzoni.

Han mener Zaitseva erkjente straffskyld av helt egoistiske grunner. Hun ville få folk til å synes synd på henne.

Hendelsen Zaitseva er dømt for ble fanget opp av overvåkningskameraer og viser hvordan hun i sin luksus-SUV kjører på rødt lys i en hastighet som er anslått til å ha vært over 100 kilometer i timen. I lyskrysset kjørte hun inn i en annen bil og videre opp på et fortau hvor elleve personer ble meid ned.

Overvåkningsbildene fra området viser også hvordan Zaitseva kappkjører mot en annen bil kort tid før ulykka. Også føreren av denne bilen, Henneadiy Dronov (49), ble dømt til ti års fengsel. Begge ble også ilagt kjøreforbud i tre år.

Da kjennelsen ble lest opp fikk Zaitseva et illebefinnende og ble nødt til å forlate rettssalen, ifølge lokale medier.

Påvirket

Allerede da Zaitseva møtte til fengslingsmøte tre dager etter ulykken, ble det lagt fram bevis for at hun hadde spor av opiater i kroppen, ifølge Kyiv Post. Hennes forsvarere har forklart at hun hadde tatt beroligende medisiner.

Alyona skal ifølge danske Ekstra Bladet ha nektet for å ha vært ruspåvirket da ulykken skjedde. Videre fortalte hun at hun får medisinsk behandling én gang i året etter en tidligere ulykke.

- Jeg ble traumatisert i en ulykke i 2007, og derfor får jeg behandling, sa hun under fengslingsmøtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer