Taubaneulykken i Italia

Raser mot overvåkingsbilder: - Dypt sjokkerende

Statsadvokaten og flere politikere kommer med krass kritikk av medier som har publisert overvåkingsbilder av den fatale taubaneulykken i Stresa, der 14 personer mistet livet.

TRAGISK ULYKKE: 14 personer døde etter at en taubanevogn løsnet i Italia i slutten av mai. Foto: Soccorso Alpino e Speleologico Piemontese / AP / NTB
TRAGISK ULYKKE: 14 personer døde etter at en taubanevogn løsnet i Italia i slutten av mai. Foto: Soccorso Alpino e Speleologico Piemontese / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det var i slutten av mai at en taubanevogn falt av kabelen på vei fra den lille landsbyen Stresa, og opp Mottarone-fjellet nær Lago Maggiore-innsjøen i Piemonte i Italia.

Om bord var 15 personer, hvorav 14 mistet livet. Den eneste som overlevde ulykken er fem år gamle Eitan Biran fra Israel, som mistet hele familien. Han ble skrevet ut fra sykehuset i Torino forrige uke.

Onsdag denne uka ble en overvåkingsvideo av hendelsen vist offentlig for første gang. Der får man se øyeblikket der vogna, rett før endestasjonen, glipper og raser nedover langs en støttekabel i høy hastighet.

Bildene ble først publisert av den italienske TV-kanalen Rai i en nyhetssending, og har siden blitt vist av en rekke lokale medier. Det har vekket sterke reaksjoner i landet.

«Dypt sjokkerende»

Statsadvokaten i Verbiana, Olimpia Bossi, har ifølge BBC omtalt publiseringen som «dypt sjokkerende».

I en pressemelding opplyser statsadvokaten at pårørende til de avdøde ikke var informert om publiseringen.

- Deres sorgprosess skal ikke forverres av handlinger som dette, sier Bossi i pressemeldinga.

Statsadvokaten får støtte fra borgermester Marcelle Severino, som er «forskrekket» over beslutningen om å publisere opptakene.

- Jeg synes ikke det er passende overfor ofrene og deres familier.

VANSKELIG REDNINGSARBEID: Ulykken skjedde søndag på taubanen Stresa-Mottarone, en populær turistattraksjon i regionen Piemonte. Foto: Italian Vigili del Fuoco Firefighters / AP / NTB
VANSKELIG REDNINGSARBEID: Ulykken skjedde søndag på taubanen Stresa-Mottarone, en populær turistattraksjon i regionen Piemonte. Foto: Italian Vigili del Fuoco Firefighters / AP / NTB Vis mer

I Rais nyhetssending var hele taubanevogna sladdet. Klippene har siden blitt vist av en rekke italienske medier. Enkelte har kun sladdet ofrenes ansikter.

Det italienske datatilsynet har tidligere oppfordret medier og sosiale medier-brukere til å ikke dele klippene av respekt for ofrene og deres familier.

President for Rai, Marcello Foa, sier i en uttalelse at kanalen skal evaluere publiseringen og konsekvensene av den.

Tre personer siktet

Tre personer er pågrepet etter ulykken. Det er taubanens ingeniør, direktør og operative sjef, som er siktet for uaktsomt drap, for å uaktsomt ha forårsaket en ulykke, samt for å ha kvittet seg med utstyr som er beregnet for å forhindre personskade.

Statsadvokaten mener de tre har utført en «bevisst handling», fordi nødbremsen skal ha blitt tuklet med.

Samferdselsdepartementet i Roma har tidligere opplyst at ulykken ser ut til å være forårsaket av at en kabel røk nær endestasjonen.

Avisa La Stampa, som også har publisert overvåkingsbildene, forsvarer publiseringen. De viser blant annet til at de mener bildene er en sentral del av påtalemyndighetens bevismateriale i saken.

- Dette viser hva som egentlig skjedde i de forferdelige sekundene som kostet 14 mennesker livet. Bildene, der ofrene er anonymisert, er sterkere en tusen ord, og tydeliggjør hvordan inngrep fra en nødbrems kunne forhindret katastrofen, skriver avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer