Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Per Sandberg

- Svært spesielt å lese i utenlandske medier at en norsk statsråd avviser et stortingsvedtak.

PALMEOLJE-TRØBBEL: Ifølge Indonesias handelsminister har fiskeriminister Per Sandberg forsikret ham om at regjeringen ikke kommer til å gjennomføre stortingsvedtaket om palmeoljeforbud i offentlige innkjøp. Det liker opposisjonen på Stortinget svært dårlig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PALMEOLJE-TRØBBEL: Ifølge Indonesias handelsminister har fiskeriminister Per Sandberg forsikret ham om at regjeringen ikke kommer til å gjennomføre stortingsvedtaket om palmeoljeforbud i offentlige innkjøp. Det liker opposisjonen på Stortinget svært dårlig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er svært spesielt å lese i utenlandske medier at en norsk statsråd avviser et stortingsvedtak, sier Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust.

Dagbladet skrev i går om at Indonesia truer med å slutte å kjøpe fisk fra Norge, dersom regjeringen innfører forbud mot biodrivstoff laget av palmeolje i offentlige anskaffelser.

Vedtaket om et slikt forbud ble gjort av Stortinget i juni 2017, etter et forslag fra SV, og Stortinget ba regjeringen innføre forbudet «snarest mulig».

Krever svar

Ifølge The Jakarta Post, forsikret fiskeriminister Per Sandberg (Frp), under et møte med Indonesias handelsminister Enggartiasto Lukita i april, at regjeringen har avvist forslaget.

- Nå har det gått et år uten at noe har skjedd, og vi forventer selvsagt at regjeringen følger opp, sier Aukrust.

Han forteller at Arbeiderpartiet i dag sender et skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), som har ansvaret for å følge opp vedtaket.

- Vi vil be Elvestuen svare for Stortinget om hva som er framdrift i saken, og om han stiller seg bak uttalelsene til Sandberg.

Ber om forklaring fra Sandberg

Rasmus Hansson, talsperson i Miljøpartiet De Grønne, skriver i en e-post til Dagbladet at han er «sjokkert over opplysningene fra Dagbladet om at fiskeriminister Sandberg har forsikret Indonesias regjering om at palmeoljeforbudet ikke blir fulgt opp».

Ifølge Hansson vil MDG nå kalle inn Sandberg til Stortinget og «kreve en redegjørelse og bekreftelse på at regjeringen ikke vil ofre Indonesias regnskog for norske laksemilliardærers interesser.»

Han ber også statsminister Erna Solberg komme på banen.

- Solberg må umiddelbart gjøre det klart at Stortingets vedtak om null palmeolje i offentlige innkjøp blir gjennomført, skriver Hansson.

Hva ble sagt?

Per Sandberg sa til Dagbladet i går at han i møte med minister Lukita «forklarte at regjeringen har saken til vurdering, og at vi i den forbindelse må se hen til Norges internasjonale forpliktelser i WTO, EØS og bilaterale frihandelsavtaler».

På spørsmål om Sandberg avviser at han har sagt til den indonesiske ministeren at regjeringen har avvist forslaget, svarte Sandbergs kommunikasjonssjef:

«Sandberg understreket at regjeringen ikke støttet forslaget da det ble vedtatt i Stortinget, men at regjeringen har saken til vurdering».

Dagbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med Indonesias handelsdepartement eller Enggartiasto Lukita, men også på Twitter skrev Lukita (18. april) at han er «takknemlig» for at Sandberg fortalte ham at regjeringen har avvist forslaget.

Vil ikke oppklare eventuell misforståelse

I en e-post til Dagbladet i dag skriver fiskeriminister Per Sandberg at han selvfølgelig vil svare hvis det kommer spørsmål fra Stortinget.

- Kan du ha sagt noe som har gitt Lukita inntrykk av at regjeringen har avvist forslaget?

- Jeg understreket at regjeringen ikke støttet forslaget da det ble vedtatt i Stortinget, men at regjeringen har saken til vurdering, svarer Sandberg.

- Har du kontaktet Indonesias regjering for å oppklare eventuelle misforståelser?

- Nei.

- Kommer du til å gjøre det?

- Jeg har ingen synspunkter på hvordan Lukita framstiller dette internt i Indonesia.

- Hva ser du helst at blir utfallet av Stortingets anmodningsvedtak om forbud mot biodrivstoff av palmeolje i offentlige anskaffelser?

- Klima- og miljødepartementet utreder nå anmodningsvedtaket. Jeg ønsker ikke å spekulere i hva departementet kommer fram til. For regjeringen er det viktig at en eventuell importrestriksjon er i tråd med våre internasjonale forpliktelser. Vi ønsker ikke å bidra til bruk av tiltak som undergraver internasjonale kjøreregler.

BRENT JORD: Bildet fra mars 2018 viser ifølge AFP deler av et beskyttet viltreservat i den Indonesiske provinsen Ache, nord på Sumatra, som her blir brent for å anlegge en ny palmeoljeplantasje. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
BRENT JORD: Bildet fra mars 2018 viser ifølge AFP deler av et beskyttet viltreservat i den Indonesiske provinsen Ache, nord på Sumatra, som her blir brent for å anlegge en ny palmeoljeplantasje. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Fratar Elvestuen autoritet

For Åsmund Aukrust i Arbeiderpartiet var det også ukjent at Indonesia truer Norge med handelskrig på grunn av palmeoljeforbudet.

- Det burde Stortinget vært informert om, særlig hvis dette er noe av grunnen til at regjeringen jobber treigt, sier han.

Aukrust mener saken er ekstra spesiell, fordi nåværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen var blant dem som støttet forslaget i fjor. Da var Elvestuen stortingsrepresentant.

- Det setter ham i et veldig merkelig lys, sier Aukrust.

- Hvis Indonesia nå oppfatter at regjeringen har avvist forslaget, er det åpenbart et kjempeproblem for Elvestuen, som forholder seg mye til Indonesia. Norge bidrar med store midler til å bevare regnskog, og uttalelsene fra Sandberg fratar Elvestuen autoritet, mener Aukrust.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen viser til uttalelsen han ga til Dagbladet i går, om at regjeringen jobber med å «klarlegge handlingsrommet og mulige alternativer til et forbud», og at Norge må følge internasjonale handelsforpliktelser i dette arbeidet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media