Kommunevalg 2023:

Raser mot planer: - Helt skandaløst

Christian Tybring-Gjedde (Frp) er mildt sagt lite begeistret for sykkelveien som snart etableres i Løvenskiolds gate i Oslo.

NEI TIL SYKKELVEI: Tybring-Gjedde håper at det nye byrådet revurderer sykkelplanene som ble vedtatt av Bystyret i 2018. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEI TIL SYKKELVEI: Tybring-Gjedde håper at det nye byrådet revurderer sykkelplanene som ble vedtatt av Bystyret i 2018. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

OSLO (Dagbladet): - Det er helt skandaløst, og jeg mener at de ødelegger byen, sier Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Natt til tirsdag ble det offisielt at Oslo skal bytte ut Raymond Johansen (Ap) og det rødgrønne bystyret. Høyre fikk størst oppslutning i både Oslo og Norge etter kommunevalget, og skal etter hvert inn i sjefsstolene på Oslo rådhus.

Tybring-Gjedde vil ha Frp inn i samarbeid med Høyre i bystyret når tida kommer

- Helt skandaløst

Gjentatte ganger har det oppstått klammerier mellom Frp og det nåværende Mdg-samarbeidende bystyret, i forbindelse med veitiltak i hovedstaden.

Denne gangen reagerer Frp-politikeren på sykkelveiene planlagt for Løvenskiolds gate, Oslos beste vestkant, i Frogner bydel.

- Jeg har aldri hørt om noen som har behov for å fjerne vanlig biltrafikk i denne gata, sier Tybring-Gjedde, som «tilfeldigvis» står midt på Løvenskiolds gate når Dagbladet slår på tråden.

Dagbladet har kontaktet kontoret til byråd for miljø- og samferdsel i Oslo kommune, Sirin Stav (MDG). De har foreløpig ikke hatt mulighet til å gi en kommentar i saken.

Sylvi Listhaug (FrP) gledes over prognosene som viser at Fremskrittspartiet er tilbake som norges tredje største parti. Video: Christian Fjermeros/Dagbladet TV Vis mer

Dette er planene som byrådet har vedtatt for Løvenskiolds gate:

  • Endre skiltingen slik at det ikke lenger er gjennomkjøring med bil.
  • Midlertidig innsnevring mellom Tors gate og Balders gate hvor bare myke trafikanter kan passere.
  • Enveiskjøring i Odins Gate, Eckersbergs gate og Tors gate.

Dette kommer i tillegg til etablering av de notoriske, røde sykkelveiene, og etablering av et nytt byrom ved Balders hage.

PLANER: Dette skal snart skje i Løvenskiolds gate. Foto: Oslo kommune
PLANER: Dette skal snart skje i Løvenskiolds gate. Foto: Oslo kommune Vis mer

«En ideologisk solskinnsdag»

Tybring-Gjedde mener at dette vil føre til at biler må kjøre «rundt og rundt» for å komme seg til steder.

- Det slipper ut mye CO₂, sier han.

- Hvis man tenker på Co₂-utslipp, er det ikke da bedre med sykkelveier?

- Skal alle på mellom 70 og 90 år sykle? Ikke alle klarer å sykle fra Frogner til østkanten. Hva med når det regner eller er vinter? Planen er laget for en ideologisk solskinnsdag.

- Så om Frp kommer inn i bystyret, er det helt slutt på sykkelveier i Oslo?

- Vi har vedtatt en sykkelplan, men jeg mener vi må fryse raseringsprosjektene som jeg mener det ikke er noe behov for.

- Vi må fullføre

Ordførerkandidat i Høyre, Anne Lindboe, uttalte i juni at Oslo måtte prioritere syklister og gående i sentrum.

- Vi må videreføre mye av det gode arbeidet som gjøres. Vi må fullføre et høykvalitets, sammenhengende sykkelveinett, og unngå stadige systemskifter fra sykkeltilrettelegging til fotgjengeroverganger, fortau og blandet trafikk, skrev hun i en kommentar i Avisa Oslo.

«ÅSTEDET»: Dette prosjektet til Løvenskiolds gate er med på å «rasere Oslo», ifølge Frp-politikeren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
«ÅSTEDET»: Dette prosjektet til Løvenskiolds gate er med på å «rasere Oslo», ifølge Frp-politikeren. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vil stille krav til Høyre

Tybring-Gjedde har allerede en plan klar for hva han ønsker å sette som første dagsorden om Frp kommer inn i bystyret.

- Det nye byrådet bør umiddelbart legge alle nye kommunale veitiltak på is, og gå igjennom det gamle byrådets ødeleggende planer for bytrafikken, sier han.

Han legger til at han ønsker å stille dette som et krav til Høyre.

Det ble også ramaskrik da bystyret etablerte sykkelveier i Gyldenløves gate, et steinkast unna Løvenskiolds gate. Tybring-Gjedde skulle gjerne hatt tilbake parkeringsplassen som en gang var der.

- Det er et avsluttet kapittel, men de fortsetter med nye skandaleprosjekter. Det som skjer nå, det er enda verre. De forbyr bilen, sier han.

Skadde og drepte øker

Bakgrunnen for sykkelveiene er ikke bare miljøet. I 2019 uttalte daværende miljø- og samferdselsbyråd i Oslo, Lan Marie Berg, at byrådet lovet å bygge «supersykkelveier» i Oslo som skal føles trygge for alle.

Fra 2007 til 2017 økte antall hardt skadde og drepte syklister i storbyområdene økt med 66 prosent, ifølge Trygg Trafikk.

- Det er mye trafikk i Oslo, da må vi gjøre det tryggere og gi syklistene bedre plass, sa Berg til Dagbladet.

Norge har et langsiktig mål om at sykkelandelen skal være åtte prosent av alle reiser. I byene skal andelen sykkelreiser utgjøre 20 prosent, ifølge Statens vegvesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer