Raser mot podkast: - Sjikane

Kjendisadvokat Sigurd Klomsæt reagerer kraftig på at han ble kalt klovn i podkasten «Tut & Mediekjør».

SIER IMOT: Advokat Sigurd Klomsæt mener han burde fått lov til å imøtegå påstandene i podkasten «Tut & Mediekjør». Foto: Ralf Lofstad

SIER IMOT: Advokat Sigurd Klomsæt mener han burde fått lov til å imøtegå påstandene i podkasten «Tut & Mediekjør». Foto: Ralf Lofstad

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I siste episode av mediepodkasten «Tut & Mediekjør» var Baneheia-saken og Viggo Kristiansens eventuelle frikjennelse tema.

Som gjest hadde podkasten med seg tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen som har fulgt Baneheia-saken tett i en årrekke.

I podkasten kommer Pedersen med en rekke karakteristikker av Klomsæt - som var Baneheia-dømte Viggo Kristiansens advokat i en årrekke.

Det var bransjenettstedet Journalisten som omtalte saken først.

- Klovn

Klomsæt blir blant annet kalt klovn for sin opptreden på en journalistkonferanse i 2008, da han holdt et framlegg om Kristiansens uskyld.

- Han ble ledd nord og ned av hele forsamlingen. Det forstår jeg delvis. Mora til Jan Helge Andersen satt i salen, og tok ordet, og kalte Sigurd Klomsæt for en klovn. Det var det han var. Han skjemte seg ut, sier Pedersen i Journalistens gjengivelse.

Advokaten reagerer sterkt - både på beskyldningene og at han ikke fikk mulighet til å imøtegå dem.

- Jeg reagerer på hvordan han framhever seg selv. På nedrig vis går han til angrep på meg, sier Klomsæt til Dagbladet.

Mandag leverte advokaten en klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Den ble imidlertid avfeid da podkasten «Tut & Mediekjør» ikke er en del av redaktørforeningen og dermed ikke kan felles av pressens selvdømmeordning.

Ordene om Klomsæt fra Jan Helge Andersens mor falt opprinnelig under en konferanse i regi av Agder Journalistlag i 2008.

Dritt på enga

- Slenger du dritt på enga er det litt treigt å rydde opp dagen etterpå igjen, sier Klomsæt om at han ikke fikk mulighet til å få sagt sin mening i podkasten.

Klomsæt legger til at han har fått mulighet til å spille inn noen ord til podkasten i etterkant.

- Jeg har stått i stormen før jeg, sånn sett er det greit det, men jeg foretrekker at det skjer med blanke våpen og ærlighet uten sjikane, sier han om saken.

Angrer ikke

Dagbladet har forelagt Klomsæts kritikk overfor både Pedersen og «Tut & Mediekjør».

Gravejournalisten Pedersen angrer ikke på sin kritikk av Kristiansens tidligere advokat.

- Sigurd Klomsæt vet utmerket godt hva som skjedde i perioden fra 2008 til sluttinnlegget på den første gjenopptakelsesbegjæringen ble levert 22. mars 2010. Da overlot han alle straffesaksdokumentene til meg slik at begjæringen kunne bli laget, sier Pedersen til Dagbladet.

NYE AVHØR: Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen har vært inne til flere nye avhør i Baneheia-saken. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Arkiv, NTB, Vedlog, Dagbladet. Vis mer

Klomsæt har bekreftet overfor Dagbladet at han ga saksdokumenter til Pedersen, som på det tidspunktet jobbet i Dagbladet.

- Men du kaller ham en klovn?

- Nei, jeg siterte moren til Jan Helge Andersen.

- Kan du forstå at Klomsæt reagerer på det du sa?

- Nei.

- Rausere

Podkast-vert Svein Tore Bergestuen sier til Dagbladet at programmet måtte ta en rekke vurderinger i forkant av publiseringen av episoden.

- Vi kunne vært rausere og tatt kontakt med Klomsæt og fått hans tilsvar. Når vi ikke gjorde det handlet det om at vi måtte prioritere det vi mente utløste samtidig imøtegåelse, sier Bergestuen og legger til:

- Det var ikke bare Klomsæt Pedersen snakket om. Da måtte vi gjøre en prioritering. Det handlet litt om når det skulle publiseres, og da forsøkte vi å få kommentar av de som fikk sterke beskyldninger av faktisk art.

Han bekrefter at Klomsæt vil bli tilgjengelig for podkast-lytteres øre seinere.

- Etter vår vurdering utløser ikke karakteristikker samtidig imøtegåelse, men det utløser absolutt tilsvar, og nå kommer jo det tilsvaret.

- Vi kunne selvfølgelig unngått dette ved å ha tilbudt imøtekommelse, men det ble altså ikke gjort.

«Tut & Mediekjør» beskriver seg som «En uavhengig podkast om etikk og folkeskikk bak overskriftene». Svein Tore Bergestuen og Eva Sannum er programledere for podkasten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer