Raser mot politiet etter bussdrapet

Politiet får knallhard kritikk fra flere hold fordi de ikke torde å gå inn i bussen og hente ut sjåføren som ble knivstukket i ryggen. Han ble værende i bussen i ni timer. Men politiet tar ikke selvkritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er ingen ekspert på slike aksjoner, men etter min mening skulle aksjonen ha gått mye, mye raskere. Jeg må si at jeg er forundret over at det tok så lang tid, sier disponent Kristoffer Kvame i Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap A/S til VG Nett.

Politiet mener selv at de handlet riktig.

- Gjerningsmannen opptrådte truende, aggressivt og irrasjonelt. Da ingen flere bortsett fra sjåføren og gjerningsmannen var inne i bussen, så tok vi den tiden som var nødvendig for at ikke flere skulle bli alvorlig skadd, sier politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Vestoppland politidistrikt til NTB.

Forbund kritisk

Også Yrkestrafikkforbundet setter et stort spørsmålstegn ved politiets handlemåte under busstragedien ved Fagernes.

- Vi vil følge nøye opp det som skjedde, men er det slik at bussjåføren satt inne i bussen og blødde i hjel, mens politiet ikke torde å storme bussen, er det meget kritikkverdig, sier forbundsleder Hellek Eggerud til NTB.

Eggerud reiste til Fagernes mandag formiddag for å møte sjåførene lokalt. Han er sjokkert over det som skjedde, både over selve tragedien og over politiets ineffektivitet.

- Hvis politiet er så handlingslammet at de ikke våger å storme en buss med en knivstukket sjåfør og en person bevæpnet med kniv, og avventer i ni timer før de går inn i bussen, er det ikke rart at det blir mye kriminalitet her i landet, sier Eggerud.

Obduksjon

Bussjåføren ble knivstukket i ryggen like før klokken 19 i går, og døde noe senere på kvelden. Det konstaterte politiet gjennom visuelle observasjoner.

- Vi har loggført klokken 20.52 at sjåføren var død. Men selve observasjonen skjedde tidligere. Han var allerede død da vi ankom stedet klokken 19.40, sier Roll-Matthiesen. Han understreker at mannens liv trolig ikke kunne vært reddet selv om han var blitt brakt ut av bussen da politi og ambulansepersonell ankom stedet.

- Men det vil en obduksjon kunne si noe mer om, opplyser Roll-Matthiesen.

Flere kritiske

Også det andre forbundet som organiserer bussjåfører i Norge, Norsk Transportarbeiderforbund, vil fokusere sterkere på sjåførenes sikkerhet. Første nestleder, Frank Holm, sier til NTB at busstragedien ved Fagernes kan være en enkeltstående sak, men at utviklingen går i retning av mer vold, ran og trakassering på busser, også i Norge.

Et arbeid for å bedre sikkerheten er i gang, og blant tiltakene som drøftes er innelukking av sjåføren, videoovervåking, vaktmannskaper på bussene og alarmsystemer.

- Drap på bussjåfører er vanlig i utlandet, men har ikke skjedd i Norge tidligere. Vi ser at utviklingen mot sterkere kriminalitet kommer hit etter hvert, og vi må gjøre det vi kan fo r å begrense en slik utvikling, sier Holm.

KRITISK: Disponent i AS Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap mener politiet burde ha hentet ut sjåføren tidligere.
<B>AKSJONERTE I NATT: Etter ni timer ble attentatmannen hentet ut. Den døde sjåføren lå da fremdeles inne i bussen.
KRITISERES: </b >Politiinspektør Atle Roll-Matthiesen avviser all kritikk.