DEMONSTRERTE: Høyreekstreme fra Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte i Kristiansand sentrum i juli. Nå får politiet kritikk for at de ikke viste bort demonstrantene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Høyreekstreme fra Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte i Kristiansand sentrum i juli. Nå får politiet kritikk for at de ikke viste bort demonstrantene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Kristiansand:

Raser mot politiet etter nazi­demonstrasjon:
- De ble tatt på senga

For seks år siden mistet AP-politiker Trond Blattmann sønnen sin på Utøya. Denne sommeren fikk nynazister marsjere fritt i hjembyen Kristiansand. I dag tok han oppgjør med politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag den 30. juli marsjerte 70 demonstranter fra Den nordiske motstandsbevegelsen i en ulovlig demonstrasjon gjennom Markens gate i Kristiansand.

Dette uten at Agder-politiet grep inn.

Da politidistriktet i dag skulle forklare vurderingene som ble gjort den dagen overfor formannskapet i Kristiansand, ble de møtt av sterke reaksjoner, ifølge Fædrelandsvennen.

MISTET SØNNEN: Trond Blattmann mistet sønnen sin på Utøya. Her er han er på vei til Utøya tre år etter terrorangrepet Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MISTET SØNNEN: Trond Blattmann mistet sønnen sin på Utøya. Her er han er på vei til Utøya tre år etter terrorangrepet Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Den sterkeste kritikken kom fra Trond Blattmann (Ap), faren til Torjus Jakobsen Blattmann som ble skutt og drept på Utøya i 2011.

- Nok en gang driter vi på draget, og vi snakker her om en gjeng med akkurat samme ideologi som han som tok livet av gutten min, sa Blattmann under møtet, ifølge den regionale avisa.

Sterkt kritisk til politiet

Da Dagbladet tar kontakt med Blattmann, beskriver han et samlet formannskap som var kritiske til politiets håndtering av nazidemonstrasjonen.

- Det var åpenbart at demonstrasjonen kom til å skape frykt og uorden. Likevel ble det gjort en vurdering om å ikke innkalle ekstramannskaper, sier Blattmann, og viser til at Agder-politiet ikke søkte forsterkninger fra andre distrikter.

De ble heller ikke oppmerksomme demonstrasjonen før på morgenen samme dag som marsjen skulle holdes.

Det er ikke godt nok, ifølge Blattmann.

Han viser til at Gjørv-kommisjonens konklusjoner i etterkant av 22. juli.

Blant disse var at politiet trengte bedre samband på tvers av politidistrikter og nivåer innenfor politiet.

- Her ble det gjort altfor lite etterretningsarbeid. Om de hadde hatt full kontroll, ville de ha stoppet demonstrantene og eskortert dem vekk fra byen, mener Trond Blattmann.

- FOLK BLIR KVALME: Mira Svartnes Thorsen (35) var i Kristiansand sentrum da nynazister fra Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i byen. Her konfronterer hun gruppas talsmann, Per Öberg. Video: Mira Svartnes Thorsen Vis mer

- Er ikke på hogget

Arbeiderparti-politikeren legger til følgende:

- Dette bærer preg av at politiet ikke er på hogget. De burde hatt planer for at en sånn demonstrasjon kom til å skje. Det hadde de ikke. De ble tatt på senga.

Trond Blattmann er også grunnleggende uenig i politiets vurdering om at nynazistene har rett til å demonstrere.

- Når politiet vurderer en nazimarsj på samme måte som en AUF-markering, bommer de fullstendig. De burde gjort det de kunne for å stoppe dem, mener Blattmann og viser til nazistenes ekstreme holdninger, samt historien til nazismen som ideologi.

- Den tilsier at de er farlige. Det samme gjør det som har hendt i Sverige og Finland, avslutter den forhenværende lederen for Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

- Vår by ble voldtatt

En annen som var til stede på dagens formannskapsmøte i Kristiansand, er varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Han forteller også om et formannskap som stilte seg kritisk til politiets vurderinger, men er mildere i sin egen kritikk:

- Jeg synes for så vidt at politiet svarte godt for seg under dagens møte, men det er en vanskelig sak. Jeg opplever at vår by ble voldtatt.

- Jeg håper at vi aldri ser dem igjen i Kristiansand, legger Kristiansen til om Nordfront og deres tilhengere.

Kristiansen måtte selv ta kontakt med politiet for å få informasjon om demonstrasjonen.

Nå er han glad for at politiet har beklaget dette.

- Må ivareta ytringsfriheten

Under møtet med kommunen forklarte politiet at de mente de ikke hadde hjemmel til å gripe inn da 70 demonstranter fra en gruppe som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte ned hovedgaten i Kristiansand i sommer, skriver NTB.

Visepolitimester Arne Sundvoll, som var fungerende politimester på tidspunktet demonstrasjonen fant sted, sier til NTB at han har forståelse for at Blattmanns opplevelser som gjør at han reagerte sterkt:

- Dette er ikke noe jeg eller andre i Agder politidistrikt ønsker å se i gatene i Kristiansand. Vi har gjort en vurdering, og er av den oppfatning at vi må ivareta ytringsfriheten.

Viser til Grunnloven

Dagbladet forsøkte uten hell å nå politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, samme dag som saken ble publisert.

To dager senere skriver Agder-politiet følgende om vurderingene som ble gjort vedrørende demonstrasjonen:

«En av politiets lovpålagte oppgaver er å beskytte den grunnlovfestede retten til å ytre sine meninger - så lenge disse er innenfor lovens begrensninger. Politiinstruksen sier at «Politiet skal så vidt det er mulig medvirke til at lovlige demonstrasjoner o.l. på offentlig sted kan avvikles uforstyrret, og ellers til minst mulig hindring for den øvrige ferdsel.»»

«Det er også nedfelt i Grunnloven at Det påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale», heter det videre i svaret fra politimester Kirsten Lindeberg.

I svaret står det også at budskapet til demonstrantene ble vurdert til å være innenfor ytringsfrihetens rammer.