Raser mot politiets krigsforberedelser

Attac og de andre medlemsorganisasjonene i Oslo 2002 raser mot det de kaller politiets «borgerkrigsforberedelser» i forbindelse med Verdensbankens ABCDE-møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Politiet gjør det fysisk vanskelig for oss å si hva vi mener, sa pressekontakt i paraplyorganisasjonen Oslo 2002 og leder i Attac Norge, Vegard Hole i sin appell under demonstrasjonen utenfor Justisdepartementet fredag ettermiddag.

Han overleverte et brev til justisminister Odd Einar Dørums statssekretær Rita Sletner (V). Justisministeren selv møtte ikke opp. Sletner tok imot brevet, ønsket demonstrantene lykke til med mandagens demonstrasjon, men henviste videre til Oslo politidistrikt.

I brevet demonstrantene overleverte skriver de at de har sett «en mengde utspill fra politiet som media har blåst opp på en måte vi mener er svært uheldig.»

- Politiet har et stort ansvar for hvordan de henvender seg til offentligheten, mener Attac-lederen.

Demonstrantene hevder at etableringen av en såkalt unntakstilstand er et forsøk på å skremme folk fra å demonstrere og hindre byens normale liv.

- Vi vil uttrykke vår beklagelse over den enorme opptrappingen politiet har hatt. Det virker som politiet forbereder seg på borgerkrig, sa Hole i sin appell.

Han oppfordret politiet på det sterkeste om ikke å skape unødvendige konfrontasjoner. De 15 demonstrantene som hadde møtt opp føler at de har blitt motarbeidet av politiet og Oslo kommune.

- At Oslo kommune for eksempel brøt avtalen vi hadde med dem har skapt mye ekstraarbeid for oss i Oslo 2002, sa Hole.

Demonstrantene protesterte også mot politiets antydninger om at grensene vil være stengt for utenlandske demonstranter. De hevder dette forsterker bildet av at noe kriminelt skal arrangeres i Oslo.

- Vi reagerer særlig på at ustraffede, som tilfeldigvis er registrert av politiet ved tidligere demonstrasjoner i Europa, vil bli nektet innreise. Dette strider mot menneskerettighetene. Politiets sikkerhetsregister ble vel ikke opprettet med tanke på oss som vil ha en bedre verden? spurte Attac-lederen retorisk.

Han understreket samtidig at politiet ikke er demonstrantenes hovedfiende - det er det Verdensbanken som er.

- Vi håper at justisministeren, som selv er en gammel aksjonist, kan gjennomføre de tiltakene som er nødvendig slik at vi kan gjennomføre vår protest, sa Hole.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer