Raser mot politivideo

Kinesere mener opptaket av en naken kvinne beviser at de blir forfulgt og ydmyket av malaysisk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et videoopptak av en naken kvinne i politiets varetekt har skapt voldsomme reaksjoner i Malaysia.


Den ett minutt og elleve sekunder lange videoen viser kvinnen, som antas å være etnisk kineser, bakfra idet hun må holde seg for ørene og sette seg på huk foran en malaysisk politikvinne. Deretter må hun snu seg og se inn i kamera før hun får ta på seg undertøy.

Opptaket er tilsynelatende gjort med en mobiltelefon inne på en politistasjon, men det er ikke kjent hvem som står bak kameraet. Representanter fra politiet har foreløpig ikke kommentert videoen, melder nyhetsbyrået AP.

Etterforskes

Opptaket styrker påstandene om at mange kinesiskættede kvinner i Malaysia blir utsatt for trakassering av malaysisk politi. Jenter og kvinner skal ha blitt urettmessig anholdt og anklaget for prostitusjon, og mens de var i politiet varetekt skal de ha blitt ydmyket og fornedret.


Etter at et utdrag av videoen ble publisert på ei malaysisk nettsside i går, lover landets toppolitikere full gransking.

- Dette skulle aldri skjedd, og det er svært skadelig for landets omdømme, sier Malaysias visestatsminister Najib Razak ifølge AP.

Opposisjonspolitikeren Teresa Kok mottok en CD med videoklippet. Opptaket skal ha blitt levert anonymt til hennes kontor.

Foto: Scanpix/Reuters
Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

- Det er en skam at slike ting skjer i landet vårt. Dette videoklippet beviser at påstandene fra kinesere, og andre før dem, har rot i en sannhet som må etterforskes.

Korrupsjon og maktmisbruk

Ifølge Caplex.no er omtrent 30 prosent av Malaysias befolkning av kinesisk opprinnelse. Malaysisk politi er gjentatte ganger blitt beskyldt for rasistisk motivert trakassering av kinesere.


Et offentlig utvalg påviste tidligere i år også at mange av Malaysias 80 000 politifolk er involvert i korrupsjon, og at det pågår omfattende maktmisbruk og mishandling av mennesker i politiets varetekt.

Landets advokater mener videoopptaket viser en rystende virkelighet. Yeo Yang Poh, som leder den malaysiske juristforeningen Bar Council, kaller seansen «absolutt sjokkerende og frastøtende».

- Dette sjeldne bevismaterialet bekrefter det malaysiere har hørt og trodd i årevis - at mennesker utsettes for inhuman og ydmykende behandling, sier Poh ifølge AP.

- Ikke enkeltstående

En nyhetssak om videoopptaket er i skrivende stund oppslag på juristforeningens hjemmesider.

- Er det virkelig noen som tror at dette bare er et enestående tilfelle? sier Yeo Yang Poh til den kinesiskspråklige avisa China Press, som har trykket bilder fra videoen.

Malaysiske advokater skal gjentatte ganger ha bedt politimyndigheter granske lignende saker. Nå håper de at videoen vil være en kraftig oppvåkning.