Raser mot Putin: - Prisen er for høy

En tidligere russisk militærtopp, som blant annet var med på annekteringen av Krim i 2014, mener Russland har gått i ukrainernes felle.

SINT: Igor Girkin, også kjent som Igor Strelkov, er ikke imponert over Putins taktiske valg i krigen i Ukraina. Her avbildet i Donbas i 2014. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB
SINT: Igor Girkin, også kjent som Igor Strelkov, er ikke imponert over Putins taktiske valg i krigen i Ukraina. Her avbildet i Donbas i 2014. Foto: Dmitry Lovetsky / AP / NTB Vis mer
Publisert

Igor Girkin, også kjent under sitt spionnavn Strelkov, har vært offiser i den russiske hæren og i spionorganisasjonen FSB.

Han spilte en sentral rolle da Krim-halvøya ble annektert av Russland i 2014.

Nederlandske myndigheter har utstedt en internasjonal arrestordre på Girkin, fordi han er anklaget for å ha vært en av dem som skjøt ned Malaysian Airlines-flyet MH17 over Ukraina i 2014. Han er i den anledning tiltalt for krigsforbrytelser. Han har siden den gang nektet for at det var russiske nasjonalister som skjøt ned flyet.

Nå langer han ut mot Russlands president Putin, skriver britiske Institute for the study of war.

Mandag erklærte Putin seier i byen Lysytsjansk og dermed i hele Luhansk-regionen. Dette har vært et av Putins hovedmål med hele krigen.

Girkin mener Russland har betalt en for høy pris, for begrenset framgang i Øst-Ukraina.

- Maksimale tap

I forkant av et møte mellom Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu la Girkin ut en rekke meldinger til sine 400 000 følgere på meldingstjenesten Telegram.

Han mente blant annet at de russiske spesialstyrkene hadde feilet i målene som ble satt i «spesialoperasjonens andre fase», altså fasen som startet da russerne trakk seg tilbake fra Kyiv.

- Det ukrainske forsvaret i Lysytsjansk er bevisst utformet for å påføre maksimale tap på de russiske styrkene og på den måten bruke store mengder mannskaper og utstyr, skriver Girkin, ifølge Institute for the study of war.

BESØK: Her besøker Jonas Gahr Støre Ukraina. Vis mer

- Det var et vesentlig feilsteg av den russiske ledelsen å akseptere at kampen skulle kjempes på ukrainske premisser, skriver han.

Han mener de russiske styrkene trenger tid til å hvile og hente seg inn igjen, for at de skal få tilbake sitt offensive potensial.

Han mener også at russerne har begrenset mulighet til å gjøre ytterligere framstøt i Ukraina, fordi ukrainerne har større styrker og bedre våpen.

- Undergraver Putin

Institute for the study of war understreker i sin artikkel at de mener Girkin undergraver Putin og hans forsøk på å framstille en seier i Luhansk som en vesentlig seier i krigen.

Instituttet skriver at Girkin trolig fortsatt mener at invasjonen i Ukraina var legitim og nødvendig, men han mener at den er gjort på feil måte.

I KYIV: Norge øker støtten til Ukraina med ti milliarder kroner over to år. Pengene skal gå til humanitær bistand, gjennoppbygging av landet, våpen og driftstøtte til myndighetene. VIdeo: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

- Girkin, sammen med andre medlemmer av den russiske nasjonalist-militærblogger-sfæren, vil trolig fortsette å kritisere Kremls linje når det kommer til operasjonen i Ukraina, for å forsøke å drive fram en massemobilisering av russiske styrker og et mer kompetent militært lederskap, skriver instituttet.

Zelenskyj: - Vanskelig oppgave

Til tross for at Putin har erklært seier i Lysytsjansk, er ikke Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj klar til å legge ned våpnene.

- Det har ikke vært noen vesentlige endringer på slagmarken de siste 24 timene, sa Zelenskyj mandag ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- De væpnede styrkene svarer, dytter tilbake og ødelegger det offensive potensial hos okkupantene dag etter dag. Vi må knuse dem. Det er en vanskelig oppgave. Det krever tid og overmenneskelig innsats, men vi har ikke noe alternativ, sa Zelenskyj.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer