Skilsmisse i Kristiansand

Raser mot regjeringen:
«Uakseptabel overkjøring»

Aps storbyordførere ber regjeringen snu i saken om folkeavstemning om oppdeling av Kristiansand kommune.

BER REGJERINGEN SNU: Raymond Johansen (Ap) er en av ordførerne som sitter i Storbynettverket. De ber nå regjeringen om å snu i Kristiasnsand-saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BER REGJERINGEN SNU: Raymond Johansen (Ap) er en av ordførerne som sitter i Storbynettverket. De ber nå regjeringen om å snu i Kristiasnsand-saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aps storbyordførere ber regjeringen snu i saken om folkeavstemning om oppdeling av Kristiansand kommune.

KS storbynettverk har fredag morgen vedtatt en uttalelse om oppløsningen av Kristiansand.

Her skriver de:

«KS Storbynettverk mener regjeringen straks må avslutte utredningen om Kristiansand kommune skal deles. Det er en uakseptabel overkjøring av lokaldemokratiet.»

Oppsiktsvekkende

KS storbynettverk består av ordførerne og byrådslederne i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen, Tromsø og Bærum.

Byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), sier til Dagbladet at han og Bergen støtter uttalelsen, og gir full støtte til Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland og Kristiansand kommune.

- Det blir helt feil å overkjøre et lokalt, demokratisk vedtak i bystyret. Her er Hurdalsplattformen klar på at kommunene skal bestemme selv. Kristiansand har bestemt, og takket nei. Det må regjeringen respektere, sier Valhammer.

Videre i uttalelsen skriver storbynettverket at dette er et «oppsiktsvekkende brudd med Hurdalsplattformen», som har knyttet et nasjonalt vedtak om oppløsning til at kommunestyret selv ber om det.

- Klokt

De understreker at Kristiansand bystyre har gjort vedtak om at kommunen ikke ønsker å få reversert kommunesammenslåingen fra 2020.

- KS Storbynettverk reagerer sterkt på at regjeringen ikke bare bestemmer at det skal gjennomføres folkeavstemning, men også at den på forhånd signaliserer at bystyrets konklusjon ikke betyr noe som helst, fortsetter de i uttalelsen.

De mener det heller ikke i tråd med tillitsreformen, som signaliserer økt tillit til lokaldemokratiet, dersom staten hopper bukk over bystyret og faktisk tvangsoppløser kommunen.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, som også er sentralstyremedlem i Ap, sier han stiller seg bak uttalelsen.

- Så skal kommunalministeren, statsministeren og ordføreren i Kristiansand ha møter over helga for å diskutere saken, og det tror jeg er klokt, sier Johansen til Dagbladet.

Bekymret

Storbynettverket skriver også at de er bekymret for hva en mulig kommunedeling vil medføre av unødvendig ressursbruk, produksjonstap, belastninger på arbeidsmiljøet, rekrutteringsutfordringer og kompetanseflukt.

Kristiansand-saken har blitt en hodepine for regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og det er holdt flere krisemøter mellom Ap-ledelsen og lokallaget i Agder og Kristiansand.

Tidligere denne uka bekreftet likevel Støre til Dagbladet at beslutningen er tatt om å la de tidligere kommunene Søgne og Songdalen ha folkeavstemning om løsrivelse fra Kristiansand.

Mandag reiser statsminister Jonas Gahr Støre til Kristiansand for diskutere saken med ordfører Ap-Jan Oddvar Skisland som har uttrykt stort sinne over regjeringens avgjørelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer