Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SVs landsmøte

Raser mot Sandberg-forslag: - Han er ingen fiskeriminister. Han er en eliteminister

SV-lederen langer ut mot Sandbergs forslag om å avvikle trålernes leveringsplikt. 

REFSER PER: Fiskeriministeren er med på å slukke lysene langs kysten, ifølge Audun Lysbakken. Foto:: Nina Hansen / Dagbladet
REFSER PER: Fiskeriministeren er med på å slukke lysene langs kysten, ifølge Audun Lysbakken. Foto:: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-leder Audun Lysbakken raser mot fiskerminister Per Sandberg (Frp) og kaller statsråden en «eliteminister».

Bakgrunnen er at Sandberg nå foreslår for Stortinget å avvikle trålernes plikt til å levere fangst til fiskerisamfunn i Nord-Norge. Frp-toppen foreslår også å fjerne bearbeidingsplikten, oppheve tilbudsplikten, og avvikle aktivitetsplikten mot en avkorting på 20 prosent av torskekvotene.

«Elite-Per»

Lysbakken sier dette vil rasere mange samfunn langs kysten.

- Sandberg undergraver kystfiskerflåten og ødelegger mottakene på land. Dette viser at han er ingenen fiskeriminister. Han er en eliteminister, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Hva legger du i det?

- Han er eliteminister fordi han heller vil gi kvoter til søkkrike kvotebaroner enn å skape aktivitet i samfunn langs kysten.

Det var på 80- og 90-tallet at systemet med leveringsplikt for ble torsketrålere innført. Plikten innebar at torsketrålerne som var eid av fiskeindustrien ble pålagt å levere råstoff til sine anlegg i Nord-Norge.

Sandberg: SV = elitedel

En morgenfrisk Per Sandberg mener SV-Lysbakken bommer, og viser til at «det noen ganger er en fordel å lese dokumenter. Ikke la landsmøtestemningen overskygge fakta».

- I den politiske kaken er og har alltid SV vært i elitedelen av kaken. Rederne får ikke «kjøpe seg fri» fra aktivitetsplikten. Jeg foretar en tvangsavkorting på 20 prosent, som betyr at jeg drar inn kvoter tilsvarende 8500 tonn og gir disse til kystflåten. Jeg tar altså fra de store (havflåten) og gir til de små (kystfiskerne), sier Sandberg.

Sandberg: - Et utdatert virkemiddel

Sandberg foreslår i dag også en frivillig ordning der kvotefaktoren med tilbudsplikt kan kjøpes ut for to millioner kroner.

Med 50 slike faktorer kan Havfisk, Nergård og de andre tilbudspliktige trålrederiene kjøpe seg ut for 100 millioner kroner. Ifølge enkelte er verdier verdt milliarder da på salg for en langt billigere penge, og Sandberg har tidligere fått kritikk av Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

- Pliktene er et utdatert næringspolitisk virkemiddel, sier Sandberg til NTB og fortsetter:

- For hele Nord-Norge vil dette bety mye for lønnsomheten. Det er ingen som er fornøyd med pliktsystemet. Ingen står fram og sier det fungerer. Derfor gjør vi disse endringene for å skape forutsigbarhet og legitimitet i et system som skaper lønnsomhet og bosetting langs kysten, sier statsråden.

- SV vil rasere

Overfor Dagbladet viser fiskeriminister Sandberg til at 8500 tonn betyr rundt fem tonn til hvert kystfiskefartøy i Nord-Norge. I dagens priser betyr det rundt 100 000 kroner per fartøy, ifølge Sandberg.

- Jeg vet SV vil avkorte 100 prosent. Det betyr en rasering av eksisterende sjømatindustri i Nord, hundrevis av arbeidsplasser i havflåten og sjømatindustrien vil bli lagt ned pga ulønnsomhet. Flere lokalsamfunn vil bli hardt rammet og miste viktig råstoff til industrien, mener Sandberg.

- Slukker lysene langs kysten

Lysbakken mener Sandberg tar ett hundre prosent feil i sin vurdering av saken.

- Det virker som et målrettet forsøk fra regjeringa på å slukke lysene langs kysten, og viser én gang for alle at Frp ikke er et parti for folk flest, men et parti for dem på toppen, sier Lysbakken.

Han hevder SVs politikk på området vil sikre den bosettingen han nå mener regjeringa raserer.

- Vi ønsker å bruke en sterk kystfiskerflåte til å øke rekrutteringa til fiskeryrket. Da vil flere få sjansen og kysten vår får flere arbeidsplasser og flere lokale fiskere. Det løfter også samfunnene langs kysten.

Sandberg: - Jeg bygger Nord-Norge

Sandberg mener at det er feil å blande inn tilbudsplikten, slik Lysbakken gjør.

- Ekspertutvalget konkluderte med null verdi på denne plikten. Jeg foreslår likevel at man kan betale to millioner per faktor for å fjerne plikten, som ikke har noen virkning i dag. Dette vil kunne gi 100 millioner, som kan benyttes til lokalsamfunn som eventuelt kan bli rammet, sier Sandberg og fortsetter:

- Jeg bygger Nord-Norge. Jeg snur rødgrønn politikk slik at Nord-Norge også kan ta del i verdiskapningen. Jeg registrerer at SV bruker ord som «adel», «kvotetyver» og «ranere» på regionens viktigste næringer. Det sier litt om et politisk parti. Og, det sier SV etter å ha bygd opp denne strukturen og systemet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media