Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Schumer: - Han må betale!

Donald Trump og høyesterettsjustitiarius John Roberts irettesetter toppdemokrat etter angrep på høyesterettsdommere.

REFSER SENATOR: Donald Trump går hardt ut mot senator Chuck Schumer, som på sin side har angrepet to konservative høyesterettsdommere. Vis mer

Den mektige demokratiske senatoren Chuck Schumer gikk onsdag til frontalangrep på de to høyesterettsdommerne Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh på utsida av nettopp høyesterett.

- Jeg vil si til deg, Gorsuch, og deg, Kavanaugh. Dere har satt i gang en virvelvind, og dere vil betale prisen. Dere vil ikke skjønne hva som traff dere om dere tar disse forferdelige beslutningene, lød meldingen fra Schumer, ifølge CNN.

Trump: Må betale

Bakgrunnen for det krasse utfallet mot de to høyesterettsdommerne, som begge er utnevnt av president Donald Trump, er at høyesterett onsdag startet behandlingen av en kontroversiell abortsak.

Det handler om en lov i staten Louisiana, som kritikere sier vil føre til at det bare vil være én lege som kan utføre aborter i hele delstaten.

Utspørringen i høyesterett onsdag indikerte at både Roberts og Kavanaugh kan komme til å stemme for å opprettholde loven i delstaten, selv om høyesterett stemte ned en liknende lov fra Texas for fire år siden.

Schumers krasse angrep på høyesterettsdommerne fikk høyesterettsjustitiarius John Roberts til å komme med en sjelden uttalelse, der han går i rette med den demokratiske kongressrepresentanten.

«Dommerne vet at de må forvente å få kritikk, men truende uttalelser av denne typen fra toppolitikere er ikke bare upassende, men de er farlige», heter det i uttalelsen fra Roberts.

Heller ikke president Trump lot muligheten gå fra seg til å lange ut mot en av hans argeste politiske fiender.

«Det finnes få verre ting i et sivilisert, lovlydig land enn at en amerikansk senator åpenlys, sånn at alle kan se og høre det, truer høyesterett eller høyesterettsdommere. Det er det Chuck Schumer akkurat gjorde. Han må betale en alvorlig pris for dette», lyder meldingen fra Trump.

- Misforstår med vilje

Talsperson for Schumer, Justin Goodman, fnyser av kritikken mot senatoren, og sier at de som kritiserer ham har misforstått det han sier med vilje.

- Senator Schumers kommentarer viste til den politiske prisen republikanere i Senatet vil betale for å innsette disse dommerne, sier Goodman.

Schumers talsperson er opprørt over at Roberts bestemte seg for å refse senatoren for hans uttalelser, mens han ikke sa noe da president Trump selv kritiserte høyesterettsdommerne Ruth Bader Ginsburg og Sonia Sotomayor, etter at sistnevnte sa at høyesteretts konservative majoritet tilsynelatende stilte seg på myndighetenes side i for mange saker, skriver The Hill.

«Forsøker hun å 'shame' noen til å stemme hennes vei? Hun kritiserte aldri dommer Ginsburg da hun kalte meg en 'faker'. Begge burde erklære seg inhabil i alle Trump- eller Trump-relaterte saker!» tvitret presidenten.

Riktignok har Roberts tidligere gått i rette med presidenten også, da Trump i 2018 angrep det Trump omtalte som en «Obama-dommer», som dømte mot Trump-administrasjonen i en sak om asylpolitikk.

- Vi har ikke Obama-dommere eller Trump-dommere, Bush-dommere eller Clinton-dommere. Det vi har er en ekstraordinær gruppe med dedikerte dommere som gjør sitt best for å yte lik rettferdighet til alle som står foran dem, sa Roberts i en uttalelse da.

Hele Norges coronakart