(Dagbladet): I går varlset Akademikerne en ytterligere opptrapping i streiken. Ytterligere 35 leger og psykologer ved tre sykehus går ut i streik fredag. Dette blir tredje gang streiken trappes opp.
Etter å ha kommet over interne dokumenter fra flere regionale helseforetak raser nå Legeforeningen mot motparten i streiken. De hevder dokumentene viser at arbeidsgiverforeningen Spekter driver et «skittent dobbeltspill».
Det er legenes vaktordninger som er stridens kjerne i den pågående streiken, og ifølge ledelsen i Legeforeningen viser de interne dokumentene hvordan Spekter allerede er i gang med å endre legenes vaktordninger.
- Et bevisst og kynisk dobbeltspill
Spekter beskyldes dermed for å drive et «kynisk dobbeltspill», ettersom prosessene i dokumentene, ifølge Legeforeningen, aldri har vært et tema under forhandlingene.
- Dokumentene viser at Spekter og arbeidsgiver i sykehus driver et bevisst og kynisk dobbeltspill. De har hele tiden forsikret oss om at arbeidstakerne skal få delta i utformingen av vaktplanene og at de ikke planlegger store endringer i dagens praksis. Nå viser det seg at de er klare til å rulle ut nye ordninger uten at arbeidstakerorganisasjonene sentralt er informert, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.
Forhandlingene mellom Legeforeningen endte i streik 7. september. Ordskiftet har tidvis vært hardt. Spekter-leder Anne-Kari Bratten beskrev i Dagbladet logikken til Legeforeningen som «historieløs, kunnskapsløs og respektløs».
- Vi føres bak lyset
Dagbladet har fått tilgang på deler av de interne dokumentene som får Legeforeningen til å se rødt. Her beskrives blant annet detaljene i et pilotprogram for vaktordningen som skal «teste metodikk og måleindikatorer i realistiske omgivelser».

«På denne måten kan man oppdage feil og korrigere disse før en tilgjengeliggjøring for alle helseforetak», heter det videre i dokumentene,
Spesielt den siste formuleringen - «tilgjengeliggjøring for alle helseforetak» - er bekymringsverdig for Legeforeningen. De mener dokumentene avslører arbeidsgivernes plan om å innføre en vaktordning de ansatte ikke er informert om.
- Jeg opplever at vi føres bak lyset og at Spekter og sykehusene har hatt som mål å innføre et nytt arbeidstidsregime under radaren, forklarer Hermansen videre.
Spekter svarer
Anne-Kari Bratten steiler etter beskyldninger om å føre motparten bak lyset, og det omtalte prosjektet - og dermed de interne dokumentene - er noe Legeforeningen skal kjenne til.
- Jeg reagerer sterkt på beskyldninger om at Spekter og helseforetakene driver et dobbeltspill. I dette konkrete prosjektet har tillitsvalgte vært involvert, slik de selvfølgelig skal, også Legeforeningens tillitsvalgte. Det kan derfor umulig komme som en overraskelse at Helse Sør-Øst har dette prosjektet, sier Bratten til Dagbladet.
Hun hevder at det ikke er slik Legeforeningen hevder: Bratten insisterer på at det ikke finnes noen plan om storslåtte endringer i arbeidsplanene ved norske sykehus.
- Det foreligger meg bekjent fortsatt ingen storstilt plan om å innføre kalenderplaner i norske sykehus. Dagens tariffavtale for legene gir rom for å planlegge arbeidstiden på forskjellig vis. Selvsagt skal sykehusene dele erfaringer med hverandre, også når det gjelder arbeidstidsplanlegging, sier Spekter-sjefen.
