Coronaviruset

Raser mot skituristene: - Egoister

Ni personer er bekreftet smittet i det svenske skiparadiset Åre. I Norge er alle de store alpinanleggene stengt.

DRAR PÅ SKIFERIE: Flere svensker trosser faren for coronasmitte, og reiser på skiferie. Video: Expressen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Hvordan tenker dere?! Som velger å dra hit til Åre når folkehelsemyndighetene gjør det klart at man bør holde seg hjemme!

Tenk på oss som bor her, egoister».

En håndskrevet lapp med denne beskjeden møter turister som ankommer jernbanestasjonen i Åre.

KLAR BESKJED: Denne lappen henger ved jernbanestasjonen i Åre. Foto: Johanna Waak / Expressen
KLAR BESKJED: Denne lappen henger ved jernbanestasjonen i Åre. Foto: Johanna Waak / Expressen Vis mer

Det svenske skiparadiset, som ligger øst for Trondheim, er en vinterfavoritt også for nordmenn.

I likhet med mange av Sveriges andre skianlegg valgte Åre denne uka å stenge all afterski-virksomhet, både innendørs og utendørs. Men de nærmere 90 alpinløypene er fortsatt åpne.

Samtidig meldes det om nye tilfeller av coronavirus i Åre, skriver Expressen. Ni personer er bekreftet smittet.

I Sverige er totalt 1764 personer bekreftet smittet med coronavirus, melder NTB. 20 personer er døde.

- Tett med folk

En rekke nordmenn har blitt smittet med coronavirus på skiferie.

DN skrev tidligere denne uka at over 500 nordmenn har kommet hjem fra Østerrike med coronasmitte.

Cecilie Stenvik, som reiste til Østerrike med venninnegjengen, har fortalt følgende om de sosiale aktivitetene på skiferie:

- Vi liker å kjøre offpiste (utenfor merkede løyper, red.anm.) og leide guide til det. Så var vi jo på afterski og ikke minst Mooserwirt. Der står det flere hundre mennesker i kø og det er så tett med folk at du nesten ikke kommer fram til baren. Det meste foregår utendørs, men det er så tett med folk at man knapt kan bevege seg.

- Ufattelig

Smittespredningen er i gang i samfunnet, sier Sofia Leje, lege og leder for den lokale helsetjenesten i Åre, til P4 Jämtland.

Leje tar til orde for å sette Åre i karantene, og er kritisk til at svenske folkehelsemyndigheter først skal ha møte med skianleggene over helgen.

- Man må stoppe tilstrømningen av mennesker til turiststedene.

Det holder nemlig ikke å bare droppe afterski-virksomheten. Folk samles også på andre steder i Åre, som de store dagligvarebutikkene, påpeker Leje overfor svenske Dagens Nyheter.

- Etter mitt syn er det eneste logiske å stenge skianleggene.

PROVOSERT: Sofie Frost går i strupen på alle som ikke tar coronapandemien på alvor - på sin egen 30-årsdag. Video: Sofie Frost. Foto: Helene Skogland. Teksting: Peder Gåre Opstad. Vis mer

Overfor SVT slår Leje fast at helsetjenesten i Åre ikke har kapasitet til å håndtere situasjonen dersom mange av de tusenvis tilreisende skulle bli syke med coronavirus.

En annen som reagerer er akuttlege Karin Hruska. På Twitter gir hun klar beskjed:

- Det er ufattelig at stockholmere nå står på ski i Åre og tar med seg vårt utbrudd dit. Belastningen på ambulansearbeidere og akuttjenesten kommer til å bli enorm. Unnskyld, Jämtland!

Bygger egne områder

Anna Granevärn, helse- og omsorgssjef i region Jämtland Härjedalen, legger ikke skjul på at skiturister midt i coronautbruddet byr på en utfordring.

- Det krever noe ekstra av oss på alle måter, sier Granevärn til Expressen.

De er vant til å håndtere tilstrømmingen av store menneskemengder i forbindelse med ski- og sykkelturisme hvert år. Men coronaviruset byr på en dobbeltbelastning for helsetjenesten i Åre.

For å kunne separat håndtere pasienter med mulig coronasmitte, har de derfor fått bygget egne områder med dette formålet, forteller Granevärn.

Tusenvis av turister ventes

I dag er det to uker til palmesøndag. Dagens Nyheter skriver at det normalt kommer 30 000 skiturister til Åre i påskeuka.

Folkhälsomyndigheten oppfordrer svenskene til å tenke gjennom hvorvidt planlagte reiser i Sverige virkelig er nødvendig å gjennomføre, og trekker fram påskeferien som eksempel.

Beregninger viser at det likevel kan ventes mellom 10 000 og 15 000 tilreisende til Åre, med mindre man beslutter å stenge alpinanleggene.

En slik beslutning kan komme mandag, skriver Dagens Nyheter. Da skal Folkhälsomyndigheten ha møte med ledelsen i de svenske fylkene (län, journ. anm.) og regionene i Norrlandslänen, Värmland og Dalarna.

- Jeg håper det fattes en fornuftig beslutning basert på fakta og erfaringer fra det vi ser ellers i verden, sier Sofia Leje til Dagens Nyheter.

- I Italia og Østerrike gikk alarmen om coronasmitte tidlig, men man valgte å fortsette som om ingenting hadde hendt. Man må spørre seg om det var verdt det med tanke på konsekvensene. Selv i USA finnes det stor smittespredning knyttet til skianlegg.

Skistar, som driver skianlegget i Åre, står bak flere skianlegg både i Norge og Sverige. På spørsmål fra SVT om hvordan Skistar stiller seg til å stenge de svenske skianleggene, svarer PR-sjef Linda Morell følgende:

- Det er ikke en beslutning vi tar på egen hånd. Vi avventer informasjon etter at Folkhälsomyndigheten har hatt dialog med fylkesledelsen og regionen i de områdene der vi er virksomme. Vi holder oss hele tiden oppdatert for å kunne gjøre forandringer ut fra deres anbefalinger eller ta beslutninger som er nødvendige.

Sverige innførte 17. mars et midlertidig innreiseforbud. Norge er ikke omfattet av innreiseforbudet.

Utenriksdepartementet fraråder imidlertid reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

Håper svenskene får rett

Norge og Danmark har møtt pandemien med mer radikale tiltak enn de har gjort i Sverige.

I Sverige kan man for eksempel delta på sammenkomster med opptil 500 personer. Det er femti ganger så mange mennesker som Danmark tillater å samle seg.

I Norge er forsamlingstaket satt ved 50 personer.

Sjefredaktør i danske Politiken, Christian Jensen, skriver i en kommentar søndag at danskene elsker å hate Sverige, men at han virkelig håper at svenskene får rett denne gangen:

«Får rett i at det ikke var nødvendig å lukke skolene. At det ikke var nødvendig å vedta lover som forbyr oss å samles i grupper på mer enn ti personer. At det i det hele tatt ikke var nødvendig å innføre de mest vidtgående personlige og økonomiske inngrep i fredstid.»

FORTVILT: Intensivsykepleier Dawn Billbrough kommer med en klar beskjed til folket. Video: Dawn Billbrough via Storyful Vis mer

Stengt i Norge

I Norge stengte landets største alpinanlegg – Hemsedal, Trysil, Hafjell og Kvitfjell – forrige uke, som følge av regjeringens tiltak. Det skriver NTB.

De fleste av anleggenes rundt 1000 ansatte er permittert.

- Mange av de smittede kommer fra alpinanlegg i Italia og Østerrike. I en slik situasjon vil det være helt feil av oss å ha åpent nå, sa daglig leder Odd Stensrud i Alpinco til NRK forrige uke.

Anleggene er foreløpig planlagt stengt fram til 27. mars. Det er imidlertid en stor sjanse for at også påsken går tapt, la Stensrud til.

Også Oslo Vinterpark på Tryvann og skisenteret på Geilo er midlertidig lukket.

Lørdag kveld var 2150 personer bekreftet smittet med coronavirus i Norge. Sju er døde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer