USA:

Raser mot skole - 80 jenter sensurert

Mener jentene brøt skolens kleskode.

REDIGERT: Riley O'Keefe er blant de 80 jentene som fikk årbokbildet sitt redigert av en lærer ved Bartram Trail ungdomsskole i Florida. Foto: Bartram Trail High Schools årbok
REDIGERT: Riley O'Keefe er blant de 80 jentene som fikk årbokbildet sitt redigert av en lærer ved Bartram Trail ungdomsskole i Florida. Foto: Bartram Trail High Schools årbok Vis mer
Publisert

Ungdomsskolen Bartram Trail i Florida er i hardt vær etter å ha sensurert årbokbildene til 80 kvinnelige elever.

Årsaken til sensureringen er at jentene ikke har fulgt skolens retningslinjer om å kle seg «beskjedent», skriver BBC.

Det har satt sinnet i kok blant både elever og foreldre.

Henges ut i sosiale medier

Bildene i årboka viser at skolen har forsøkt å dekke over jentenes skuldrer- og brystparti ved hjelp av redigering.

- En svart boks ble plassert over brystet mitt. Det ser veldig rart ut, sier Riley O'Keefe, en elev på skolens niende trinn, til New York Times etter å ha mottatt årboka.

Hun legger til:

- Først ble jeg veldig forvirret, men nå er jeg sint. De må forstå at det får jenter til å skamme seg over kroppene sine, sier 15 år gamle Riley.

Det klønete resultatet har ført til at flere elever har blitt ertet og hengt ut i sosiale medier, skriver The Guardian.

- Ydmykende

Hendelsen har skapt sterke reaksjoner, både blant elever og foreldre.

- Skolen gjorde en dårlig jobb når det gjelder å beskytte våre barns psykiske helse knyttet til kroppspress. Slik redigering får barna våre til å føle at de må dekke til kroppene sine, og det er ydmykende, sier faren til en av ungdommene.

DRAMATISK: To politibetjenter i Georgia, USA, fikk en dramatisk natt på jobben da en av deres mistenkte plutselig sto midt i veien med et gevær i armene. Vis mer

Rileys mor, Stephanie Fabre, mener at ungdomsskolen retter oppmerksomhet mot noe som egentlig ikke er et problem.

- Ingen ville ha sett på årbokbildene og tenkt at dette var noe annet enn vakre niendeklassinger, sier hun til BBC.

Men alle er imidlertid ikke enige i kritikken mot skolen - noen mener nemlig at sensureringen er på sin plass.

- Hvis ikke foreldre lærer døtrene sine hvordan de skal kle seg anstendig, må skolen ta på seg den rollen, skal en mor ha sagt til BBC.

Endret ikke bildene av menn

Christina Langston, talsperson for det aktuelle skoledistriktet, har forklart at redigeringen ble utført av en kvinnelig lærer som konkluderte med at bildene brøt distriktskleskoden.

Distriktets kleskode for skoleåret 2020-2021 sier at jenters topper og skjorter «må dekke hele skuldra» og være «beskjedne og ikke distraherende». Overdreven sminke og «ekstreme frisyrer» er heller ikke tillatt, ifølge BBC.

KAOS: Rundt 2500 skal ha vært til stede for å feire bursdagen til en kjent Tiktok-influenser på Huntington Beach i USA. Dette resulterte i kaos og 150 arrestasjoner. Vis mer

- Tidligere var skolens prosedyre å ikke inkludere årbokbilder av elever som brøt kleskoden. Denne sensureringen var en løsning for å sikre at alle studenter ble inkludert i årets utgave, sa Langston.

Men årbokbildene til mannlige elever ble ikke endret til tross for at de brøt samme retningslinjer. Blant annet ble bilder av guttenes svømmelag - bare iført badebukser - stående uendret.

- Det er veldig opprørende og ikke minst ubehagelig, sier en elev til BBC.

- Seksualisering

Amerikanske kleskoder har ved flere anledninger blitt kritisert de siste åra. Det er også tilfellet ved Bartram Trail.

I mars ble 31 ungdomsjenter ved skolen tatt ut av timen og bedt om å skifte klær. En ansatt ved skolen skal angivelig ha sagt at en av dem «så ut som en hore» fordi hun hadde på seg et skjørt som ble ansett som fort kort, skriver The Guardian.

I etterkant av hendelsen opprettet Riley en kampanje for å fjerne det hun omtaler som «utdaterte kleskoder basert på seksualisering av unge jenter». Kampanjen fikk over 5000 signaturer i løpet av kort tid.

Nå engasjerer også flere foresatte seg for å få endret skolens kleskode.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer