TALETID: Terje Søviknes (Frp) talte for oljebransjen i dag. Flere av tingene han sa fra talerstolen, hever øyenbryn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TALETID: Terje Søviknes (Frp) talte for oljebransjen i dag. Flere av tingene han sa fra talerstolen, hever øyenbryn. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

GOLIAT

Raser mot Søviknes-tale til oljebransjen i dag: - Selvbedrag og et forsøk på å føre oss bak lyset

Terje Søviknes beskyldes for å være mer bekymret for oljeselskapenes lønnsomhet enn inntjening til AS Norge.

(Dagbladet): Opposisjonen reagerer på talen oljeminister Terje Søviknes (Frp) holdt på Statoils høstkonferanse i tirsdag formiddag.

I sin tale sa Søviknes at oljeselskapene, ikke myndighetene, er best egnet til å vurdere lønnsomheten ved et norsk oljefelt.

Også når det gjelder klimaspørsmål, stoler Søviknes mer på oljeselskapene enn på norske politikere - og da inkluderer oljeministeren til og med seg selv:

- Så gode og dedikerte som norske embetsmenn er, så tror jeg ikke de - eller jeg - er bedre til å fatte den typen beslutninger enn det oljeselskapene selv er. Eller, for den saks skyld, bedre enn stortingsrepresentantene, miljøvernaktivister eller kommentatorer i pressen, sa Søviknes.

Hele talen - som var på engelsk - kan leses på regjeringens hjemmesider.

- Dypt uansvarlig

Kari Elisabeth Kaski (SV) mener Søviknes' tale vitner om en regjering som har latt oljeselskapene ta over forvaltningen av norske naturressurser.

- Det Søviknes sier nå er dypt uansvarlig. Det virker som om regjeringen totalt har oppgitt styringen på norsk oljepolitikk, sier Kaski til Dagbladet.

Det har røsket godt i vinden rundt Terje Søviknes de siste ukene. Oljeministeren har måttet tåle steil kritikk for sin håndtering av Goliat-feltet. Gjennom pressen og Oljedirektoratet har Stortingets politikere fått vite at Goliat kan bli et tap i milliardklassen - og mange på Stortinget har refset Terje Søviknes for å ikke holde de folkevalgte oppdatert på feltet.

Da Stortinget i 2009 vedtok å åpne Goliat, var det så mange usikkerhetsmomenter knyttet til lønnsomheten ved feltet, at Stortinget ba om tett kostnadskontroll. En lønnsomhetsvurderingen har Stortinget likevel aldri fått fra Søviknes.

- Historisk

Tore Storehaug i KrF reagerer også kraftig.

- Det her må være første gang i historien at en sittende statsråd sier i en tale at verken han eller departementet har den nødvendige kompetansen til å styre sitt eget politikkområde, sier han og legger til:

- Hva skal vi med en oljeminister som ikke mener politikere som han selv har noe med oljeforvaltningen å gjøre? Jeg forventer mer av statsråden, all den tid det her er forvaltning av fellesskapet sine ressurser.

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, er mer forståelsesfull overfor Søviknes.

- Helt enig med Søviknes i at det er selskapene som må vurdere risikoen på feltene, også når det gjelder klima. Derfor må vi se på skattesystemet, slik at det også blir selskapene som bærer den største økonomiske risikoen. I dag bærer skattebetalerne risikoen i altfor stor grad, sier Elvestuen.

Milliarder på spill

Kaski i SV sier hun ikke ble mindre kritisk til Søviknes etter å ha fulgt statsrådens tale til oljebransjen i dag.

- Her har ikke Søviknes og regjeringen tatt ansvaret med å vurdere kostnadene underveis. Regjeringen forsømmer sine oppgaver når de ikke holder øye med kostnadene. Her står flere titalls milliarder av dine og mine penger på spill, da er det helt nødvendig at lønnsomheten følges opp underveis, fortsetter hun.

- Det er et selvbedrag Søviknes holder på med, et forsøk på å føre offentligheten bak lyset i spørsmål om hva oljebransjen holder på med. De er ikke i stand til å forstå norske klimaspørsmål eller hva slags lønnsomhet staten Norge behøver. Oljeselskap er, naturlig nok, opptatt av sin egen økonomi. Søviknes virker til å tro at hans jobb er å tilrettelegge for oljeselskapene på best mulig måte, at denne regjeringen er et forretningsministerium. Og da gjør ikke Søviknes jobben sin, legger hun til.

Hege Liadal i Ap satt også i salen da Søviknes talte i formiddag.

- Det er et paradoks at vår minister holder et innlegg hvor etterlatt inntrykk er at intet endrer seg i oljeindustrien. Så kommer direktør for Det internasjonale energibyrået og holder et times innlegg hvor han sier alt endrer seg. Ingen tvil om hvem jeg lytter til og fører notat av, sier Liadal.

Søviknes: - De misforstår

Olje- og energiminister Terje Søviknes mener kritikerne misforstår.

- Det jeg poengterte var at vi har en debatt gående for hvordan vi skal ta klimaperspektivet og økte karbonpriser innover oss. Mitt poeng er at ingen er bedre til å dette enn selskapene, som investerer sin kapital. Er et prosjekt lønnsomt for dem, så er det med stor sannsynlighet lønnsomt for Norge også, sier Søviknes.

Oljeministeren avviser påstander fra KrF og SV om at han har gitt styringen av oljesektoren til oljeselskapene selv.

- Det er helt feil. Vi styrer oljebransjen gjennom rammebetingelser og utlysning av nye leteområder. Partier som SV ønsker i realiteten at Norge skal slutte med olje, og deres kritikk må ses i lys av det.

- En ikke kan bruke lønnsomheten for ett prosjekt, som Goliat, for å vurdere den generelle lønnsomheten ved olje- og gassaktivitet i Barentshavet. Lønnsomheten av hvert felt må vurderes separat basert på olje- og gassvolumene i feltet, investerings- og driftskostnad og forventet olje-/gasspris over feltets levetid, legger Søviknes til.