Langtidsplan for Forsvaret

Raser mot Sp-exit

- Den hengemyra har Forsvaret vært i, og er nå kommet ut av. Dit skal ikke Forsvaret tilbake. Det ville vært konsekvensen av Senterpartiets overbudspolitikk, sier Høyre.

UT AV FORHANDLINGER: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum trekker seg fra forhandlingene om langtidsplan for Forsvaret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UT AV FORHANDLINGER: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum trekker seg fra forhandlingene om langtidsplan for Forsvaret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiet trakk seg i morges fra forhandlingene på Stortinget om en ny langtidsplan for Forsvaret.

Partiet raser mot «lave ambisjoner» i regjeringens plan.

- Senterpartiet kan ikke akseptere en langtidsplan som ikke gir Forsvaret det løftet det trenger, sier forsvarspolitisk talsperson Liv Signe Navarsete til NTB.

- Norge trenger et sterkere forsvar. Vi kan ikke se at det er mulig å skape et flertall med verken Høyre eller Frp for et forsvar som er sterkt nok i våre øyne. Derfor varsler vi nå at vi trekker oss fra forhandlingene.

Samtalene i utenriks- og forsvarskomiteen har pågått de siste to ukene.

Høyre freser

Regjeringen ønsker et bredt forlik om forsvarets nye struktur. Langtidsplanen gjelder for åra 2021 til 2024.

- Jeg forstår ikke hvorfor Senterpartiet ikke vil være med å skape flertall for sin politikk, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

Høyre beskylder nå Sp for å drive overbudspolitikk.

- Senterpartiet har lagt en rekke krav bordet som partiet kan ikke svare på hvordan skal finansieres. Kravene beløper seg til titalls milliarder de neste åra. Senterpartiet driver overbudspolitikk som ikke er forankret i økonomiske realiteter. Dette vil ikke gi bedre forsvar, men derimot en ufinansiert langtidsplan der oppgaver, forsvarsstruktur og finansiering ikke henger sammen, sier Hårek Elvenes (H) til Dagbladet.

Elvenes sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

- Den hengemyra har Forsvaret vært i, og er nå kommet ut av. Dit skal ikke Forsvaret tilbake. Det ville vært konsekvensen av Senterpartiets overbudspolitikk, fortsetter han.

Neste trekk: Ap og Frp

Når Senterpartiet nå trekker seg fra forhandlingene er det opp til Frp og Ap å sikre flertall for regjeringens utkast til langtidsplan for Forsvaret.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) sier til Dagbladet at Senterpartiet er vel sin fulle rett til å forlate forhandlingene.

Hårek Elvenes i Høyre er svært kritisk til dagens sjakktrekk fra Senterpartiet og avventer nå Frp og Ap.

- Senterpartiet bedriver ellevill og ufinansiert overbudspolitikk til skade for Forsvaret, konkluderer han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer