Distriktspolitisk oppgjør: Dale lei av Senterparti-sutring

Raser mot Sp-toppenes forsøk på å sabotere regjeringens reformer: 
- De har hengt seg helt opp

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) hevder han er «genuint bekymret» over Senterpartiets retorikk den siste tiden. Nå er begeret fullt. 

LEI: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sier han er lei og "genuint bekymret" over Sps retorikk den siste tiden. Nå er begeret fullt. 
LEI: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sier han er lei og "genuint bekymret" over Sps retorikk den siste tiden. Nå er begeret fullt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) har irritert seg lenge over Senterpartiet. Nå går han i strupen på partiet som profilerer seg som landets fremste distriktsparti.

Han har sett seg lei på at Sp, slik han ser det, prøver å sabotere regjeringens reformer på punkt etter punkt.

- Jeg er genuint bekymret over Sp sin retorikk nå om dagen, for de motvirker helt nødvendige reformer som kan føre til at folk har attraktive jobber å flytte tilbake til. Jeg opplever Sp som en av de største bremseklossene for fornuftig utvikling av norske bygder. Det handler om at de altfor ofte velger en tilnærming der de er i mot enhver endring, selv om de må vite at det er helt nødvendig, sier Dale.

- Er du bekymret for at de stjeler velger fra Frp?

- Det er ikke først og fremst en frykt for å miste velgere, men at folk som bor i distriktene og har tenkt å satse der, unngår å gjøre det på feilaktig grunnlag. Derfor mener jeg det er på tide å henge bjella på katta. Det er helt fair å diskutere saklig uenighet, men jeg synes den siste tida at det er blitt for mye svartmaling, sier Dale.

- Nå er det vel ikke Sp, men tverrpolitisk lokal motstand, som har skylda for at kommunereformen gikk som den gikk?

- Det er riktig at det i mange kommuner har vært ulike oppfatninger. Samtidig ligger vi altså an til den største endringa på 50 år, så det er veldig mange positive elementer i kommunereformen, men jeg opplever at ethvert reformgrep, om det gjelder nærpolitireform eller kommunereform eller inntektsutviklingen i jordbruket, blir møtt av et evig rop om sentralisering fra Sp. De har hengt seg opp, sier han.

- Går bedre nå

Kommunereformen er en av tingene som provoserer ham mest. Hans eget departementsområde, landbruket, er et annet. Her var Sp raskt ute med å karakterisere landbruket som den store taperen da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for noen uker siden.

- Det gjør de altså, til tross for at det går bedre med landbruket nå enn under de siste årene til de rødgrønne, sier Dale.

- Da tenker du på at matproduksjonen har økt?

- Vi ser økte investeringer i jordbruket, redusert konkursrate, bedre lønnsomhet og høy inntektsvekst, og at folk søker om å dyrke mer areal. Så har det også i tillegg vært gode avlinger, noe som nok skyldes været og dyktige bønder.

Samferdsel er et annet område hvor Dale mener de blåblå har levert bedre enn de rødgrønne for distriktene.

- Sp la fram det de selv definerte som tidenes mest ambisiøse Nasjonale Transportplan (langtidsplan for utvikling av samferdsel i Norge, journ.anm). Nå er den overoppfylt med nær 9 mrd. kroner av dagens regjering, og likevel klager de altså.

Kritisk til skattepolitikken

Hans siste store ankepunkt er skattepolitikken. Frp har redusert selskapsskatten og formueskatten, og er for en fortsatt reduksjon.

- Langsmed hele vestlandskysten og store deler av nord-norge er private små og mellomstore bedrifter en sentral arbeidsgiver. De trenger et skattesystem som gjør at de kan reinvestere sine penger i nye arbeidsplasser. Disse personene vil Sp skattelegge enda mer. Med den økte skattelegginga de vil legge på privat næringsliv, rammer de veldig mange familieeide bedrifter der ute i norske distrikter. De vil altså trekke inn penger fra disse bedriftene til Oslo, for at de selv kan dele dem ut på nytt, sier han.

Han karakteriserer Frp som «landets mest moderne distriktsparti».

- Denne regjeringen fører en distriktspolitikk som både fungerer på kort sikt samtidig som vi sørger for at de nødvendige reformene som norske distrikter trenger like mye som sentrale strøk. Det er veldig mye som er på rett vei, men istedet for å se resultatet av dagens politikk er Sp opptatt av å motarbeide nødvendige endringer, og snakke ned utviklingen i distriktene. De er mest opptatt av den offentlige innsatsfaktoren. Det mener jeg er et av Sp sine hovedproblem. Frp og Sp har mye til felles i ønsket om å legge til rette for en positiv utvikling i distriktene. Dessverre er Sp mest opptatt av å svartmale og det problemet ligger først og fremst i den nåværende partiledelsen.

- Opptatt av lekkasjer

Valgforsker Bernt Aardal tror angrepet fra Dale mot Sp kan være et uttrykk for at Frp har gjort det dårligere på målinger den siste tiden.

Han sier Frp ser på Sp som konkurrenter i innvandringspolitikken. Samtidig kan en del Frp-velgere være i mot konsekvensen av politikken partiet fører i regjering, som for eksempel kommunereform og trussel om tvangssammenslåing av kommuner.

- Jeg tror nok Frp, nå når innvandringspolitikk ikke er like høyt på dagsordenen og de glipper litt på meningsmåligene, vil være opptatt av lekkasjer på flere hold. En del av protesten og misnøyen Frp fanger opp, kan nok Sp også fange opp, sier Aardal.

Mens Frp har gått litt tilbake på målingene, har Sp gjort det jevnt over godt på flere målinger helt siden regjeringsskiftet fordi de de trekker stemmer ikke bare fra Frp, men også andre partier.

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe børster av seg kritikken fra landbruksministeren - og parerer:

- Dette angrepet tar jeg med stor ro. Frp og regjeringa må tåle berettiget kritikk for å ha startet den største sentraliseringsbølgen i moderne tid, sier han til Dagbladet.

- Enig om været

Han angriper regjeringen for å føre en distriktspolitikk som «ikke er verken framskritt eller status quo - men et tilbakesteg».

BARE VÆR: Ola Borten Moe (Sp) klarer bare å bli enige med landruksministerens kritikk på ett punkt: At været har vært godt.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BARE VÆR: Ola Borten Moe (Sp) klarer bare å bli enige med landruksministerens kritikk på ett punkt: At været har vært godt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Dale drar lista godt sjøl: Regjeringa kan ikke dokumentere at kommunereformen fører til verken bedre eller rimeligere tjenester. Jeg tviler også på at folk setter pris på at lokalsykehus, lokal beredskap, lokalt politi og lokalt ressvesen blir forsøkt fratatt dem.

- Dere er åpenbart motpoler her. Er det noe av kritikken du er enig i?

- Ja, Dale sier jo selv at de gode resultatene i landbruket skyldes godt vær og dyktige bønder, og det er jeg 100 prosent enig i, sier Borten Moe.

- Landbruket lever i dag med prisene til Sp og strukturen til Frp. Hadde Frp fått det slik de ville når det kommer til tollvern, støtte og produksjonsreguleringer, er det ingen som skjønner hvordan det kunne gått, sier han.

- Hva med infrastruktursatsinga?

- Da vi tok over i 2005 brukte vi 43 mrd oljepenger. Nå foreslår de å bruke 227. At du da klarer å overoppfylle NTP med 9 mrd er da muligens ikke like imponerende som det høres ut.

- Tror du Frp frykter Sp?

- Når de heter Frp, kommer fra den plassen de gjør, og det mest håndfaste sysselsettingstiltaket de får til i en nedgangstid for Norge, er å øke antallet ansatte i statens sentraladministrasjon, skulle det blott mangle at du ikke lekker velgere til både Sp og andre partier. Problemet til Frp er ikke Sp, men Frps egen politikk, og det er derfor de taper valget om et år, sier Borten Moe.