Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Starbucks etter mobilvideo. - Vondt å se på, sier sjefen

To mørkhudede menn ble arrestert inne på Starbucks.

ARRESTERT: To mørkhudede menn blir arrestert etter at de ikke ville kjøpe noe på den lokale Starbucks-filialen i Philadelphia i USA. Nå lar ikke reaksjonene mot kaffekjeden vente på seg. Video: CNN/Melissa DePino Vis mer Vis mer Vis mer<... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen fant sted torsdag 12. april i Philadelphia i USA. En video (se i toppen av saken) ble publisert på Twitter av et vitne. Den har skapt sterke reaksjoner.

- De ble utvilsomt utpekt på bakgrunn av hudfargen sin.

Det sier advokaten deres, Lauren Wimmer, til The Washington Post. Hun sier de skulle i et businessmøte og ventet på en investor inne på Starbucks i mindre enn et kvarter. En av de ansatte skal ha bedt dem om å kjøpe noe. Når de ikke gjorde det, ringte den Starbucks-ansatte nødnummeret 911. Da den tredje personen kom, meldte også politiet sin ankomst.

I butikken var det flere vitner, og noen av dem prøvde også å gripe inn da politiet pågrep mennene.

- Hvorfor ble politiet ringt? Fordi det var to svarte menn som satt her og ventet på meg? kan man høre han som skulle møte dem si i videoen.

- Seks-sju av oss gikk ut og spurte politibetjentene hvorfor de gjorde dette. De tok med seg de to mennene, sier Kant Khatri, et av vitnene som var til stede, til CBS News.

Har kommet med beklagelse

Kevin Johnson, Starbucks’ direktør, beskriver videoen som «vond å se på» og arrestasjonen som et «forkastelig utfall». Starbucks har i ettertid kommet med denne beklagelsen:

- Butikksjefen hadde aldri intensjoner om å få disse mennene arrestert, og det burde aldri eskalert slik det gjorde, sier Johnson i en uttalelse til The Telegraph. Toppsjefen sier også at han ønsker å møte de to mennene ansikt til ansikt for å be om unnskyldning. Det har de takket ja til, ifølge CNN.

- Gjorde ikke noe galt

Politiet sier de mottok en nødsamtale som handlet om opphold på eiendom uten tillatelse. De fikk beskjed om at det var to menn som hadde spurt om lov til å bruke toalettet, uten å kjøpe noe.

Starbucks har retningslinjer på at det bare er kundene som får bruke de sanitære fasilitetene.

Richard Ross, sjef i Philadelphia-politiet, sier til The Telegraph at mennene sa de ventet på en venn, og hadde nektet tre ganger å forlate lokalet. De blir da arrestert.

- Politimennene gjorde absolutt ikke noe galt. De gjorde bare jobben de var kalt inn for å gjøre.

Mennene ble seinere sluppet fri da Starbucks ikke ville anmelde dem.

BLACK LIVES MATTERS: Lokale aktivister i Black Lives Matter demonstrerte utenfor Starbucks-filialen der de to mørkhudede mennene ble arrestert. Foto: CNN
BLACK LIVES MATTERS: Lokale aktivister i Black Lives Matter demonstrerte utenfor Starbucks-filialen der de to mørkhudede mennene ble arrestert. Foto: CNN Vis mer

- Eksempel på rasediskriminering i 2018

Selv om det «bare» ble med arrestasjonen, har hendelsen skapt sterke reaksjoner i USA.

OPPRØR: Lokale Black Lives Matter-aktivister møtte lørdag opp for å kreve at den Starbucks-ansatte får sparken etter hendelsen. Foto: Michael Bryant/AP
OPPRØR: Lokale Black Lives Matter-aktivister møtte lørdag opp for å kreve at den Starbucks-ansatte får sparken etter hendelsen. Foto: Michael Bryant/AP Vis mer

Ordføreren i Philadelphia, Jim Kenney, sier til CBS News at det var «hjerteskjærende» å se byen sin i overskriftene om en hendelse som «er et eksempel på hvordan rasediskriminering ser ut i 2018».

Også lokale aktivister i Black Lives Matter har tatt til gatene for å markere hva de mener om hendelsen. Rundt hundre mennesker samlet seg utenfor Starbucks-butikken lørdag 14. april. De mener unnskyldningen fra kaffekjeden ikke er nok. De vil at butikksjefen skal gå av.

RASISME?: Professor ved Essex County College, Lisa Durden, fikk sparken etter dette opptrinnet på direktesendte Fox News, hvor hun blant annet ber alle hvite «holde rumpene sine ute» av et arrangement. Video: CNN Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!