Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Stortinget: - Bryter alt bare fordi man ikke skal ha Carl I. Hagen inn i Nobelkomiteen

Frp-nestor Carl I. Hagen mener Stortinget bryter sedvane og forretningsorden i kampen om hans plass i Nobelkomiteen.

KAMPMODUS: Carl I. Hagen, vararepresentant for Frp på Stortinget og håpefull til Nobelkomiteen, mener Stortinget bryter forretningsorden og sedvane i opposisjonens forsøk på å holde ham utenfor Nobelkomiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAMPMODUS: Carl I. Hagen, vararepresentant for Frp på Stortinget og håpefull til Nobelkomiteen, mener Stortinget bryter forretningsorden og sedvane i opposisjonens forsøk på å holde ham utenfor Nobelkomiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Carl I. Hagen vil ha Frps plass i Nobelkomiteen, og partiet vil selv ha partinestoren inn i prestisjevervet. Det kommer trolig Stortinget til å sette en stopper for.

Når Stortinget fredag skal ta stilling til hvem som skal utnevnes til Nobelkomiteen, vil flertallet kreve at man først skal stemme over hvorvidt en ikke-valgbar person kan fremmes eller ikke. Slik vil opposisjonen utelukke Hagen.

Stortinget vedtok nemlig tidligere denne uka at representanter og vararepresentanter ikke kan velges til komiteen.

- En uønsket person

I kveld snakker Carl I. Hagen ordentlig ut om bråket rundt ham de siste ukene.

- Det er ganske tøft, og tydeligvis er jeg av stortingsflertallet en uønsket person. Det er slik at dette spørsmålet dukket først opp etter at mitt navn kom fram. Det er aldri fattet noe vedtak om det, og vararepresentanter har aldri vært nevnt før navnet mitt kom opp, sier Hagen på «Dagsnytt atten».

Han mener Stortinget bryter forretningsorden og går imot konstitusjonell sedvane i sin håndtering av Nobel-saken.

- De bryter alt bare fordi man ikke skal ha Carl I. Hagen inn i Nobelkomiteen. Det er folk som ikke liker meg og synes jeg ikke fortjener en plass jeg har lyst på, sier Carl I. Hagen.

Personlig

Han sier videre at dette handler om han personlig. Samtidig mener han det ikke er tatt en vurdering på om han er en person med høy integritet og som lett lar seg styre.

Han sier videre han aldri har opplevd dette i løpet av hans 31 år på Stortinget-

- Jeg har alltid hatt sterke meninger. De liker ikke at de nå må innrømme at de skulle lyttet til Carl I. Hagen da han på 80-tallet advarte mot den fremmedkulturelle innvandringen. Du må jo spørre andre hvorfor jeg er så fæl, sier han.

Han levner selv ikke så mye håp til sin egen plass i Nobelkomiteen, men er likevel spent på hvordan Stortinget vil håndtere avstemmingen om en ikke-valgbar person kan fremmes eller ikke.

Det ligger an til at Stortinget i morgen vil velge bare ett fast medlem til Nobelkomiteen, og at Fremskrittspartiets plass vil stå tom. Vararepresentant Kristin Clemet (H) vil rykke opp for å fylle plassen.

Gir ikke opp

Både Frp og Hagen har vært kritisk til Thorbjørn Jaglands dobbeltrolle i Nobelkomiteen. Tirsdag minnet partiets parlamentariske leder Hans Andreas Limi om at Jagland var sittende stortingspresident da han i 2009 ble valgt inn i Nobelkomiteen.

Valgutvalget på Stortinget kom i går med en foreløpig innstilling til hvilke representanter som skal velges inn i Nobelkomiteen.

Den innebærer ifølge flere medier en løsning hvor Frps plass blir stående tom i forslaget Stortinget skal stemme over fredag, noe som igjen skal føre til at Carl I. Hagen ikke blir valgt inn i komiteen.

Frp vil likevel ikke bøye av - ennå. Torsdag formiddag leverte partiet inn sine merknader til valgkomiteens innstilling, som skal presenteres seinere i dag.

Der krever Frp at Stortinget voterer over Carl I. Hagens kandidatur.

- Det vi ønsker er rett og slett at Stortinget voterer over vårt forslag på medlem til Nobelkomiteen, sier parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i en kort kommentar til pressen utenfor sitt kontor på Stortinget torsdag.

Forretningsorden

Det mener Frp å ha rett til etter Stortingets forretningsorden.

«Vi ønsker å få votert over vår kandidat, som er Carl I. Hagen, i Stortinget. Vi legger til grunn Stortingets mangeårige praksis med å kunne stemme for det vi er for og imot det vi er imot, og vil derfor henvise til Stortingets forretningsorden §59», skriver Frp i et pressenotat utdelt i forbindelse med merknadene i dag.

Denne bestemmelsen sier at det, dersom det i en sak foreligger flere forslag, «skal presidenten sette hvert av dem under avstemning i logisk rekkefølge». Det har imidlertid kommet fram at valgutvalget - og til sist også valgkomiteen - ønsker å innrette valgkomiteens innstilling slik at det ikke skal være mulig å votere over Frps plass i Nobelkomiteen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!