MDG:

Raser mot SV:
- Et svik

MDGs Arild Hermstad lar seg kraftig provosere av at partier på venstresida snakker om full stans i leting av olje og gass på norsk sokkel, men ikke vil sette det som noe ultimatum i eventuelle regjeringsforhandlinger. Han mener de andre miljøpartiene lurer velgerne med sitt klimaengasjement i denne saken.

KLIMA: Under FNs klimapanel administrerende direktør for FNs miljøprogram, Inger Andersen der hun talte om første del av klimarapporten som ble lagt fram. Video: AP/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg mener både SV og Venstre seiler under falskt flagg i denne saken og at de lurer velgerne, sier nestleder i MDG, Arild Hermstad, til Dagbladet.

Mandag la FN la fram sin dystre klimarapport, en rapport FNs generalsekretær António Guterres omtalte som «kode rød» for menneskeheten. Han var tydelig i sitt budskap: Den nedslående klimarapporten må bli «dødsstøtet for kull og fossile energikilder».

Kort tid etter uttalte flere av partiene på venstresida at det er på tide å avslutte all leting etter olje og gass på norsk sokkel.

Men Hermstad har slett ikke tro på at de andre miljøpartiene mener alvor i saken og hevder det bare finnes ett reelt miljøparti i Norge: MDG.

- Et svik

- Jeg blir skikkelig forbanna når jeg hører snakkepunktene fra V, SV og Rødt som ropt ut om at IPCC-rapporten må bety stans i oljeleting, samtidig som de sier nei til å være med i en allianse som faktisk kan sette makt bak kravet, sier Hermstad.

Det var i vår at MDG forsøkte å få de andre miljøpartiene på Stortinget med på å sette et ultimatum for å gå i regjering: Full stans i all ny oljeleting i Norge.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Ingen andre partier ville gå med på et ultimatum og MDG er derfor alene om å ha dette som et ufravikelig krav for å gå inn i regjering.

- De later som at stans i oljeleting er en sak de er villige til å prioritere, men realiteten er at dette åpenbart er noe de er villige til å forhandle om. Så lenge det er usikkerhet om de er villige til å ofre klimaet for gratis SFO eller tannhelse, eller andre ting, så har de ikke lov til å kalle seg miljøpartier, sier Hermstad til Dagbladet.

- Det er et svik. Når organer som FN og IEA sier at vi må slutte å lete etter ny olje og gass, da må vi gjøre det også, fortsetter han.

KLIMARAPPORTEN: Lederen i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen (47) med en klar oppfordring om hvilke partier man bør styre unna til valget. Reporter: Line Fransson. Video: Magnus Paus. Vis mer

Hermstad mener et ultimatum på leting etter ny olje- og gass i Norge kunne endret norsk klimapolitikk.

- Hadde de ment alvor, hadde de stilt dette som et ufravikelig krav. Sammen kan vi tvinge de store partiene til oljestans, men det vil de ikke. Hadde de vært villige til det, kunne det endret norsk politikk for alltid. Hadde de turt å stille ultimatum, hadde neste spørsmål vært hva mer vi kan gjøre for klima enn bare å stanse leting etter olje og gass.

- Nekter å slutte

Hermstad påpeker at krisen rapporten illustrerer - og tiltakene FN ber verdenssamfunnet om - ikke noe MDG finner på selv i en sein nattetime.

- Hele verden vil bort fra olje og kull, men våre politikere nekter å slutte. Det er himmelropende galt. Det er bare ett miljøparti i Norge som man kan stole på at prioriterer klima på topp. Det er MDG.

- Men ville det hjulpet om disse relativt små partiene satte dette som krav for å gå i regjering?

- Både de borgerlige og venstresida vil være avhengig av et miljøparti. Det er ingen grunn til å tro at Høyre og Frp får flertall uten Venstre. Det er heller ikke stor grunn til å tro at Ap og Sp får flertall uten SV. Her kunne SV og Venstre da satt krav på hver sin side, sier Hermstad.

REFSER MILJØPARTIENE: Nestleder i MDG, Arild Hermstad, mener de andre miljøpartiene holder velgerne for narr med sitt miljøengasjement. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REFSER MILJØPARTIENE: Nestleder i MDG, Arild Hermstad, mener de andre miljøpartiene holder velgerne for narr med sitt miljøengasjement. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Oppgitt og provosert

Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, sier til Dagbladet at han både blir oppgitt og provosert over Hermstads uttalelser.

- Her står vi i en global krise som rapporten viser bare blir verre og verre. Så gjør MDG seg så små at de gjør det til kortsiktig valgkamptaktikeri.

Han påpeker at MDG har stemt på flere av SVs forslag, blant annet da de fikk gjennom vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Da feiret de med oss, men så går de plutselig går de ut og angriper oss på smålig vis midt i valgkampen.

Knag Fylkesnes mener alvoret i rapporten viser at man er i en situasjon hvor det er nødvendig å stå sammen med sine allierte. Han forsvarer også valget om å ikke stille noe ultimatum for å gå i regjering.

- Hadde vi stilt et ultimatum, så hadde vi stilt oss på sidelinjen. Da hadde vi aldri fått gjennomført vernet av Lofoten. Det er en dødsalvorlig situasjon vi står i, og da må man faktisk ikke stille seg på sidelinjen, sier Knag Fylkesnes og avslutter:

- Nå er tida for samling, ikke for å angripe andre miljøpartier og gjøre seg selv til det eneste. Kampen skal vi vinne og da må vi gjøre alt i vår makt for å få det til. Det krever knallhard jobbing, ikke ultimatum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer