Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Raser mot Trump-stunt

Politiet ryddet vei gjennom en demonstrasjon i Washington DC for at president Donald Trump skulle ta bilder ved en kirke. Blant annet ble en prest og flere frivillige utsatt for tåregass.

ANKOMMER: Trump ankommer St. Johns-kirka etter at opprørspoliti har ryddet vei. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Vis mer

Ved hjelp av tåregass, gummikuler, skjold og sjokkgranater ryddet politiet vei fra Det hvite hus til St. Johns-kirka.

Årsaken var at president Trump skulle ta bilde mens han holdt opp en bibel foran kirka.

Gini Gerbasi. Foto: St. Johns
Gini Gerbasi. Foto: St. Johns Vis mer

Utenfor Det hvite hus har det vært samlet tusenvis av demonstranter i flere dager. På kirketrappa til St. Johns var sanitetsfolk og prester samlet for å dele ut vann, müslibarer og øyeskyllevæske til demonstrantene.

De siste dagene har det vært en lang rekke store demonstrasjoner og opptøyer i hele USA, etter at 46 år gamle George Floyd døde etter å ha blitt pågrepet av politiet.

Jaget vekk

En av dem som var til stede ved kirka før Trump kom, var presten Gini Gerbasi.

I et langt innlegg på Facebook beskriver hun sin opplevelse av hva som skjedde.

- Venner, jeg er ok. men jeg er ganske skjelven, skriver Gerbasi.

Hun beskriver at det hadde vært en ganske rolig dag, og at verken hun eller det medisinske personellet tilknyttet «Black Lives Matter»-bevegelsen hadde hatt spesielt mye å gjøre.

- Maktdemonstrasjon

SKAPER SINNE: Fire politimenn i Minneapolis-politiet har fått sparken i kjølvannet av denne hendelsen. Video: NTB Scanpix / AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Gerbasi skriver at det smalt i sjokkgranater og tåregass rundt henne, etterhvert som flere og flere ble presset vekk av politiet.

- Politi iført opprørsutstyr gikk bokstavelig talt opp på plattingen utenfor St. Johns med metallskjold og dyttet folk av plattingen, skriver hun.

Hun skriver at de ble dyttet lenger og lenger vekk fra kirka, og at innen hun hadde nådd bilen sin, så fikk hun meldinger om at president Trump sto utenfor kirka hun nettopp hadde dratt fra.

- Jeg er skjelven. Ikke så mye på grunn av smaken av tåregass og hosten jeg fortsatt har, men på grunn av det faktumet at den maktdemonstrasjonen var for en fotomulighet, skriver Gerbasi.

- Den mannen forvandlet det først til en stridssone, så til et billig politisk stunt, skriver Gerbasi.

Kraftige reaksjoner

- TERROR: Situasjonen i USA eskalerer. Natt til tirsdag 2. juni kalte Trump det «terrorhandlinger», samtidig som politiet rykket inn med tåregass og gummikuler. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB Scanpix / AP / Dagbladet TV Vis mer

Svært mange har reagert på opptredenen til presidenten i forbindelse med denne saken. Ifølge Washington Post har blant annet politikerne Nancy Pelosi og Charles E. Schumer fordømt opptrinnet i en felles uttalelse.

- Å tåregasse fredelige demonstranter uprovosert, bare så presidenten kan posere for et bilde utenfor en kirke, vanærer alle verdiene som troen lærer oss, skriver de to i uttalelsen.

Videre mener de to at Trump nører opp under volden og hatet i landet.

- Presidentens fortsatte blåsing på glørne under misnøyen, intoleransen og volden er feig, svak og farlig, skriver de to, ifølge avisa.

Biskopen raser

Biskop Mariann Edgar Budde sier til New York Times at hun er rasende over at han dukket opp, etter at president Trump «truet med å mer eller mindre bruke militær makt mot dem».

TALTE TIL FOLKET: - Dette er ikke fredelige demonstrasjoner, dette er terror. Det sa USAs president Donald Trump i en tale natt til tirsdag 2. juni. Video: Dagbladet TV og AP Vis mer

Kort tid etter at Trump var ved kirka, brukte nasjonalgarden helikoptre for å spre demonstrantene.

Et svart Black Hawk-helikopter landet på et tak i China Town, og flere angrepshelikoptre fløy lavt over menneskemengden i en manøver som gjerne brukes i krig for å spre opprørere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!