Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Raser mot Trump

- Hvis ikke presidenten handler, vil det dø folk som kunne ha levd, sier New Yorks ordfører.

KJEFTER: Donald Trump ble presset om hvorvidt malariamedisin kan brukes til å behandle coronasyke. Så raste presidenten mot en fremmøtt journalist. Video: AP / Foto: AFP Vis mer

SISTE: CNBC melder at flere enn 15 000 er coronasmittet i New York. Det er et høyere antall enn i Sør-Korea og Frankrike. Dette melder NTB.

New York-ordfører Bill de Blasio går hardt ut mot president Donald Trumps håndtering av coronapandemien. Dette melder blant annet NBC News.

Han anklager blant annet myndighetene for å ikke ha lagt til rette for produksjon av tilstrekkelige mengder medisiner, respiratorer og munnbind.

- USAs president er fra New York, men han løfter ikke en finger for å hjelpe hjembyen sin. Jeg forstår det ikke, sier de Blasio til NBC søndag.

Det er nå mer enn 15 000 tilfeller av coronasmitte i New York. Det er guvernør Andrew Cuomo som opplyser om dette tallet søndag, ifølge CNBC. Tallene ble lagt fram på hans daglige pressekonferanse.

NYE TALL: Det er nå mer enn 15 000 tilfeller av coronasmitte i New York, ifølge guvernør Andrew Cuomo. AP Photo /John Minchillo / NTB scanpix
NYE TALL: Det er nå mer enn 15 000 tilfeller av coronasmitte i New York, ifølge guvernør Andrew Cuomo. AP Photo /John Minchillo / NTB scanpix Vis mer

Det betyr at New York aleine har flere smittetilfeller enn land som Frankrike, Sør-Korea, Sveits og England, og at New Yorks innbyggere står for tilnærmet fem prosent av alle tilfeller i verden.

- New York tester flere enn noen andre i landet. Per innbygger tester vi flere enn noe land på kloden, sier Cuomo.

Cuomo hevder 61 000 innbyggere i New York har blitt testet for viruset.

Dette har ført til 4812 bekreftede smittetilfeller bare i løpet av det siste døgnet. Mer enn halvparten av de smittede er i aldersgruppen 18 til 49, og delstaten har så langt 114 coronarelaterte dødsfall. Dette skriver The New York Times.

Nå ber de Blasio presidenten sette inn militæret.

- Hvis ikke presidenten handler, vil det dø folk som kunne ha levd. Pensjonister. Familiemedlemmer, sier han.

Krangler om lov

Han oppfordrer presidenten til å sette inn alt av militært helsepersonell for å frakte respiratorer til steder hvor de trengs.

De Blasio viser spesielt til loven Defense Production Act, som tillater myndighetene å pålegge virksomheter å øke produksjonen av produkter som kan beskytte landets borgere.

IKKE IMPONERT: Leder Nancy Pelosi i Representantenes hus. Foto: Reuters / Yuri Gripas/ NTB scanpix
IKKE IMPONERT: Leder Nancy Pelosi i Representantenes hus. Foto: Reuters / Yuri Gripas/ NTB scanpix Vis mer

Trump har uttalt at han vil benytte seg av denne bestemmelsen bare i et «verst tenkelig scenario». Dette har tidligere vakt kritikk fra leder Nancy Pelosi i Representantenes hus.

- Vi har ikke en dag å miste. Vi trenger mer testing, mer beskyttende utstyr og flere respiratorer til dem som jobber i frontlinja umiddelbart, sa hun i en skriftlig uttalelse gjengitt av NBC.

RASER: Ordfører Bill de Blasio i New York City. Her på en pressekonferanse 19. mars. Foto: William Farrington-Pool / Getty Images / AFP / NTB scanpix
RASER: Ordfører Bill de Blasio i New York City. Her på en pressekonferanse 19. mars. Foto: William Farrington-Pool / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer

«Kinesisk virus»

HuffPost skriver at New York har 50 000 sengeplasser, 3000 av dem i intensivbehandling. Tidligere denne uka ble et marineskip med 1000 sengeplasser sendt til byen, men det vil trolig ikke ankomme før midten av april.

I et forsøk på å øke sengeplasskapasiteten til 75 000, ble det fredag kjent at delstaten vil ta i bruk høyskoler og konferansesentre for å finne 25 000 ekstraplasser, skriver NTB.

Cuomo ber Trump om å samle innkjøpene av medisinske forsyninger under én nasjonal ordning, heller enn at delstater gjør innkjøp hver for seg. Han frykter at dette vil føre til «konkurranse» om forsyningene mellom delstatene.

Han viser til at mangel på munnbind og respiratorer har ført til økte priser. Munnbind som tidligere har kostet 85 cent selges nå for 7 dollar, skriver CNBC.

Trump er allerede i hardt vær knyttet til sin bruk av uttrykket «kinesisk virus» om coronaviruset.

Ved flere anledninger, både på Twitter og i intervjuer, har Donald Trump stemplet viruset med geografisk tilhørighet.

Da Trump holdt pressekonferanse torsdag, knipset en fotograf fra Washington Post bilde av presidentens notater.

Der ser man tydelig at ordet «Corona» er streket over med svart tusj, og erstattet av ordet «Chinese», etterfulgt av «virus».

Hele Norges coronakart